به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، سفیر آفریقای جنوبی که هفته گذشته با دستور اخراج از سوی مقامات ایالات متحده مواجه شد، در حالی به کشورش بازگشت که مردم کشورش با استقبال حمایت خود از او را نشان دادند.
ابراهیم رسول که بین ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ سفیر آفریقای جنوبی در آمریکا بود، در سال ۲۰۲۴ بار دیگر به عنوان سفیر آفریقای جنوبی در آمریکا منصوب شد و همواره به عنوان یک مبارز ضد آپارتاید شناخته شده بود.
مارکو روبیو-وزیر امور خارجه ایالات متحده- دلیل این اخراج غیرمنتظره سفیر آفریقای جنوبی را «نفرت از ترامپ و دامن زدن به تنشهای نژادی» خواند. وزیر خارجه آمریکا در عین حال سفیر آفریقای جنوبی را به عنوان یک «فرد نامطلوب» در کشورش اعلام کرد.
روز جمعه، روبیو در پستی به مقالهای استناد کرد که بخشی از صحبتهای ابراهیم رسول در آن آمده بود. در یک سخنرانی آنلاین، رسول گفته بود که ترامپ در حال بسیج یک نوع برتریطلبی است و تلاش میکند تا حس قربانی شدن سفیدپوستان را برجسته کند، در حالی که جمعیت سفیدپوست آمریکا به سمت اقلیت شدن پیش میرود. او گفت: دادههایی است که نشان میدهد تغییرات جمعیتی بزرگی در آمریکا در حال وقوع است و پیشبینی میشود که در آینده سفیدپوست تنها ۴۸ درصد از جمعیت رأیدهنده در ایالات متحده را تشکیل دهند.
گفتنی است مقالهای که روبیو هنگام اعلام اخراج ابراهیم رسول به آن استناد کرد، توسط پولاک -سردبیر ارشد بریتبارت- و متولد آفریقای جنوبی، نوشته شده است. پولاک که یهودی و از حامیان دولت ترامپ است، طبق گزارش رسانههای آفریقای جنوبی، یکی از نامزدهای تصدی سمت سفیر جدید ایالات متحده در آفریقای جنوبی محسوب میشود.
قابل ذکر است روابط میان ایالات متحده و آفریقای جنوبی از زمان روی کار آمدن ترامپ رو به وخامت گذاشته است. یک فرمان اجرایی ماه گذشته، کمکهای آمریکا به آفریقای جنوبی را متوقف کرد و دلیل این اقدام را «تبعیض ناعادلانه نژادی» علیه آفریکانرهای سفیدپوست اعلام کرد.
این دستور اجرایی به قانون جدید مصادره زمین در آفریقای جنوبی شاره دارد و ادعا میکند که این قانون آفریکانرها را هدف قرار داده و به دولت اجازه میدهد که زمینهای خصوصی آنها را مصادره کند. آفریکانرها به گروهی از سفیدپوستان در آفریقای جنوبی گفته میشود که عمدتا از نوادگان مهاجران هلندی، آلمانی، فرانسوی و... هستند که در قرن ۱۷ و ۱۸ به این منطقه آمدند.
در بیانیه کاخ سفید آمده بود: تا زمانی که آفریقای جنوبی به حمایت از بازیگران بد در عرصه بینالمللی ادامه دهد و به حملات خشونتآمیز علیه کشاورزان اقلیت مظلوم سفیدپوست اجازه دهد، ایالات متحده کمکها و حمایتهای خود را متوقف خواهد کرد.
این تنشها در حالی صورت گرفته که پس از اخراج رسول، در فرودگاه بین المللی کیپ تاون رسول با تشویق صدها نفر از حامیان که اکثرا لباسهای سبز و زرد حزب حاکم کنگره ملی آفریقا را پوشیده بودند، مورد استقبال قرار گرفت.
او در حالی که بلندگو در دست داشت گفت: بازگشت به خانه انتخاب ما نبود، اما بدون هیچ پشیمانی به خانه بازمیگردیم.
وی پس از یک سفر بیش از 30 ساعته از طریق دوحه، گفت: «اعلام شخصیت نامطلوب برای تحقیر شما است، اما وقتی به جمعی مانند این برگردید... من شخصیت نامظلوب خود را به عنوان نشان کرامت و حفظ ارزش هایمان و اینکه ما کار درست را انجام دادهایم، در نظر میگیرم».
مبارز سابق ضد آپارتاید از اظهارات خود در مورد سیاستهای ترامپ دفاع کرد و گفت که قصد داشت یک پدیده سیاسی را تجزیه و تحلیل کند و به آفریقای جنوبی هشدار دهد که «روش قدیمی تجارت با ایالات متحده کارساز نخواهد بود».
او گفت: پرتوریا نباید سعی کند روابط خود را با واشنگتن «بدون قربانی کردن ارزش های ما» اصلاح کند. وی افزود: «این واقعیت که آنچه من گفتم توجه رئیس جمهور و وزیر امور خارجه را به خود جلب کرد و آنها را به قدری برانگیخت که من را غیر مطلوب اعلام کنند، نشان می دهد که این پیام به بالاترین مقامها رسیده است».
گفتنی است روابط ایالات متحده و آفریقای جنوبی علاوه بر موارد بالا به دلیل پرونده آفریقای جنوبی علیه متحد ایالات، متحده اسرائیل، در دیوان بین المللی دادگستری نیز تیره شده است. پرتوریا مدعی است که اسرائیل در حمله خود به نوار غزه، مرتکب نسل کشی علیه فلسطینیها شده است.
همچنین ایلان ماسک، متحد ترامپ، که در آفریقای جنوبی تحت آپارتاید متولد شد، دولت این کشور را به داشتن «قوانین مالکیت آشکارا نژادپرستانه» متهم کرده است و گفتههای او نیز احتمالا در تصمیم اخراج سفیر بیتأثیر نبودهاست.
این تحولات در شرایطی رخ میدهد که ایالات متحده دومین شریک تجاری آفریقای جنوبی است و سال آینده ریاست دورهای گروه 20 را بر عهده خواهد گرفت. گروه 20 یک سازمان بین دولتی و مرتبط با اقتصاد جهانی است و ایالات متحده و آفریقای جنوبی جزئی از اعضای آن هستند.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما