بحران قطعی برق صنایع را به تعطیلی کشاند/ افت ۳۰ تا ۶۰ درصدی تولید در شهرک‌های صنعتی

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: قطعی‌های مکرر برق در شهرک‌های صنعتی کشور ظرفیت تولید واحدهای صنعتی را بین ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش داده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی، قطعی‌های گسترده برق در شهرک‌های صنعتی کشور به بحرانی کم‌سابقه در بخش تولید تبدیل شده و ظرفیت صنایع را بین ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش داده است. آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به ابعاد این مشکل گفت: «در حال حاضر از ساعت ۵ عصر تا ۱۲ شب برق بخش بزرگی از واحدهای تولیدی قطع می‌شود. نتیجه آن است که عملاً واحدهایی که باید شش روز در هفته فعالیت داشته باشند، سه روز از چرخه تولید خارج می‌شوند. حتی اگر بخواهند روز جمعه را جایگزین کنند، علاوه بر فشار کاری باید هزینه اضافه‌کار و دستمزد پرداخت کنند.»

خالقی با بیان اینکه این وضعیت صنایع بزرگ نظیر فولاد، شیشه و سیمان را به‌طور مستقیم فلج کرده، افزود: «برخی واحدهای فولادی به دلیل قطعی مکرر برق به‌طور کامل تعطیل شده‌اند، اما شرکت‌های توزیع همچنان هزینه‌های موسوم به حق ترانزیت برق را دریافت می‌کنند. این سیاست مانند آن است که مخابرات بدون ارائه سرویس، از مشترک آبونمان دریافت کند. چنین رویکردی نه‌تنها ناعادلانه است بلکه به بی‌اعتمادی در بخش تولید دامن می‌زند.»

وی تأکید کرد: توقف تولید تنها به معنای خاموشی خطوط تولید نیست، بلکه پیامدهای سنگین‌تری دارد؛ از جمله از دست رفتن تعهدات قراردادی، مواجهه با جریمه‌های سنگین به دلیل تأخیر در تحویل کالا، تعطیلی اجباری کارگاه‌ها و بیکاری کارگران.

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران افزود: «در شرایط جنگی قوانین حمایتی ویژه برای صنایع اعمال می‌شود؛ به‌طور مثال بانک‌ها جریمه دیرکرد دریافت نمی‌کنند و فشار تأمین اجتماعی یا گمرک کاهش می‌یابد. امروز هم با بحرانی مواجه هستیم که می‌تواند سرمایه ملی و اشتغال هزاران نفر را به خطر بیندازد، اما حمایتی مشابه وجود ندارد.»
او در بخش دیگری از سخنان خود به موانع سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: «اگر قرار است تولیدکنندگان وارد عرصه تأمین انرژی شوند، دولت باید بستر مناسب را فراهم کند. در حال حاضر برای دریافت زمین یا مجوز احداث نیروگاه خورشیدی یا بادی، فرایندهای اداری بسیار طولانی است. سرمایه‌گذار علاوه بر هزینه‌های کلان باید خود دکل برق و تجهیزات انتقال را نیز تأمین کند. این روند باعث شده انگیزه برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های نو کاهش یابد.»

خالقی هشدار داد: «وقتی صنعت کار نکند، زنجیره تأمین، مشتریان و بازار نیز از هم می‌پاشد. این به معنای تشدید رکود، کاهش صادرات، بیکاری گسترده و در نهایت بحران اقتصادی خواهد بود. امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند تصمیم فوری و نگاه حمایتی دولت به بخش تولید هستیم.»

بحران قطعی برق صنایع را به تعطیلی کشاند/ افت ۳۰ تا ۶۰ درصدی تولید در شهرک‌های صنعتی

۱۰۰ هزار واحد صنعتی با بحران انرژی درگیرند

همچنین رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به چالش جدی کمبود انرژی در کشور گفت: حدود ۱۰۰ هزار واحد صنعتی در حال حاضر به دلیل ناترازی برق و گاز با مشکل جدی مواجه هستند.

عبدالوهاب سهل‌آبادی در نشست خبری اخیر خود تاکید کرد: «قطع مکرر برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان، چرخه تولید را مختل کرده است. این شرایط نه تنها بر بنگاه‌های تولیدی بلکه بر زندگی کارگران و بازار مصرف نیز فشار مستقیم وارد می‌کند.»

به گفته وی، هرچند بسیاری از واحدهای تولیدی با وجود تعطیلی‌های ناخواسته از اخراج نیرو خودداری کرده‌اند، اما این وضعیت به شکل «بیکاری پنهان» نمایان شده است. او تصریح کرد: «وقتی کارگر در کارخانه‌ای مشغول به کار می‌شود که نیمی از خطوط تولید آن خوابیده است، معنای واقعی‌اش چیزی جز رکود و زیان اقتصادی نیست.»

سهل‌آبادی با انتقاد از سیاست‌های دولت در حوزه انرژی افزود: «وزیر نیرو اعلام کرده که دیگر تأمین برق صنایع وظیفه دولت نیست. این رویکرد به معنای رها کردن بخش خصوصی در شرایط سخت است، در حالی که تولیدکنندگان تخصصی در تولید برق ندارند و انتظار دارند زیرساخت‌های لازم توسط دولت تأمین شود.»

وی همچنین به اثرات مستقیم بحران انرژی بر بازار اشاره کرد و گفت: «قیمت سیمان به مرز دو میلیون تومان در هر تُن رسیده و این گرانی، صنایع وابسته مثل موزاییک‌سازی و ساختمان را دچار مشکل کرده است. ادامه این روند، فشار معیشتی را به مردم منتقل می‌کند.»

رئیس خانه صنعت و معدن با بیان اینکه حدود نیمی از کارخانه‌های کشور در حال حاضر از انرژی کافی محرومند، تاکید کرد: «مشکل اصلی فرسودگی تجهیزات و نبود سرمایه‌گذاری در صنعت است. بسیاری از کارخانه‌ها هنوز با ماشین‌آلات دهه ۱۹۷۰ کار می‌کنند و طبیعی است که با چنین وضعیتی راندمان پایین و مصرف انرژی بالا باشد.»
او راه‌حل برون‌رفت از شرایط موجود را در کاهش تصدی‌گری دولت و میدان دادن به سرمایه‌گذاری خصوصی دانست و خاطرنشان کرد: «صنایع کشور توان تولید و اشتغال دارند، اما بدون حمایت واقعی و سیاست‌گذاری اصولی، نمی‌توانند مسیر توسعه را طی کنند. اگر مشکلات امروز جدی گرفته نشود، فردا با بحران عمیق‌تری در اشتغال و معیشت روبه‌رو خواهیم شد.».

انتهای پیام/

کد خبر: 1278034

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =