شعبده‌بازی پوچ غرب در دوحه و تل‌آویو / بیهودگی مذاکرات آتش‌بس پیشاپیش ثابت شده است

با وجود تلاش‌هایی که برخی کشورهای منطقه در زمینه برقراری آتش‌بس انجام می‌دهند، به نظر می‌رسد تا زمانی که حزب لیکود و به طور مشخص بنیامین نتانیاهو در تل‌آویو قدرت را در دست دارند هیچ طرحی برای صلح دستاوردی نخواهد داشت.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، در طول یک سال گذشته تلاش‌هایی برای مذاکرات آتش‌بس توسط برخی کشورهای منطقه انجام شد که هر بار به دلیل بهانه‌تراشی‌های رژیم صهیونیستی متوقف شده است. آخرین بار نیز در ماه آگوست (مرداد)، مذاکراتی برای آتش بس بین غزه و رژیم صهیونیستی بدون دست‌یابی به توافق برگزار شد. در حالی که قطر و مصر به عنوان میانجی بین طرفین حضور داشتند.

از یکشنبه‌ هفته‌ گذشته، پس از وقفه‌ دو ماهه‌ای که در مذاکرات آتشب‌بس ایجاد شده بود، بار دیگر اقدام مصر و پیشنهاد آن برای برقراری آتش‌بس دو روزه و تبادل هشت گروگان اسرائیلی در قبال تعدادی اسیر فلسطینی، بحث در این باره را داغ کرد. به طوری که پس از پیشنهاد مصر، در روز دوشنبه ویلیام برنز رئیس سازمان سیا با فرمول دیگری به دوحه رفت و در دیدار با دیوید بارنیا -رئیس موساد- و محمد بن عبدالرحمن نخست‌وزیر و وزیر خارجه‌ قطر، پیشنهاد آتش بس 28 روزه و تبادل گروگان‌ها را ارائه داد.

بیشتر بخوانید:

انزوای رژیم صهیونیستی در خاورمیانه/ سیاست‌های آمریکا برای نزدیکی اسرائیل با اعراب شکست خورده است

در ادامه‌ همین روند امروز چهارشنبه نیز صدای آمریکا از آتش‌بس احتمالی بین اسرائیل و حزب‌الله خبر داده و اینکه دو تن از مشاوران ارشد جو بایدن یعنی برت مک‌کورگ و آموس هوکشتاین نهم آبان به اسرائیل سفر خواهند کرد تا به توافقی دست یابند که به جنگ در لبنان خاتمه دهد.

این اقدام جو بایدن را می‌توان در ادامه‌ی دیدار بلینکن وزیر خارجه‌ ایالات متحده و نجیب میقاتی نخست‌وزیر لبنان که روز جمعه در لندن صورت گرفت تحلیل نمود. بلینکن در این دیدار بر دستیابی به تفاهم درباره‌ خلع سلاح حزب‌الله تاکید کرد؛ هرچند که به وضوح حرفی از آتش بس نزد.

رئیس‌جمهور مصر عبدالفتاح السیسی روز یکشنبه گفت که مذاکرات باید ظرف ده روز پس از اجرای آتش‌بس موقت از سر گرفته شود تا بسترهای لازم برای آتش‌بس دائمی فراهم شود. حسن محمود رشاد، رئیس جدید سازمان اطلاعات مصر نیز، پیش از این با خلیل الحیاء معاون رئیس حماس در قاهره دیدار کرده و شرایط حماس را بررسی کرده بود. حماس همچون گذشته برای آتش‌بس و پایان کشتار غیرنظامیان اعلام آمادگی می‌کند اما به شرط اینکه اسرائیل به طور کامل نوار غزه را تخلیه کند.

اینکه چرا ناگهان بعد از گذشت دو ماه باز هم تلاش‌ها برای آتش‌بس در خاورمیانه اوج گرفته است از چند منظر قابل بررسی است. اول اینکه غرب و رژیم اشغالگر به عینه دیدند که ترور رهبران بزرگ حماس و حزب‌الله تغییر بنیادین در عملکرد مقاومت به وجود نیاورد و حتی موجب شد که محور مقاومت با انگیزه و حمیت بیشتری مبارزات خود را ادامه دهد. نعیم قاسم که اخیرا به عنوان جانشین سید حسن نصرالله انتخاب شده، به همان میزان مشروعیت و اقبال را بین بدنه‌ حزب‌الله به دست آورده و می‌تواند جای خالی دبیر کل فقید حزب الله را جبران کند. در عین حال نتانیاهو به صراحت گفته که جانشینان سنوار از خود او سنوارتر خواهند بود و این به معنای این است که از عزم پولادین حماس برای ادامه‌ پافشاری بر حق مردم فلسطین هراس دارد.

بنابراین برخاستن زمزمه‌های جدی درباره‌ آتش‌بس در این فضا چندان عجیب نیست. به خصوص که جمهوری اسلامی ایران نیز در پی تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک خود قطعا پاسخ به این رژیم را حق مسلم خود دانسته و به زودی تلافی خواهد کرد. لذا افراط‌گرایان صهیونیست خود را در وضعیتی می‌بینند که به‌رغم کشتار بی‌وقفه همچنان نتوانسته‌اند حتی به اندکی از خواسته‌های خود در این جنگ برسند.

از طرفی تحلیل‌های دیگری از منظری متفاوت وجود دارد. وبگاه خبری آکسیوس مدعی است مقامات اسرائیلی و امریکایی دچار این خطای محاسباتی شده‌اند که اکنون حزب‌الله با از دست دادن رهبر خود سید حسن نصرالله ممکن است حاضر به قطع ارتباط با حماس شود. دور جدید مذاکرات آتش‌بس از پیامدهای از ترور یحیی سنوار شخصیت برجسته‌ی حماس در 16 اکتبر شکل گرفته و پس از آن است که امریکا، اسرائیل و قطر و حتی پیش از آن مصر به طور جدی خواهان آغاز گفتگو درباره‌ آتش‌بس شده‌اند.

چرا که رژیم صهیونیستی از طرفی خود را در وضعیتی مطلوب می‌بیند که بسیاری از شخصیت‌های مهم ‌و تاثیرگذار مقاومت را ترور کرده و از طرفی فشار اجتماعی درون سرزمین‌های اشغالی بر روی دولت برای آزادی گروگان‌ها زیاد است. به گزارش الجزیره روز یکشنبه‌ همین هفته، معترضان اسرائیلی هنگام سخنرانی در مراسم یادبود قربانیان حملات 7 اکتبر 2023، سخنان نخست‌وزیر افراطی را قطع کردند و خطاب به نتانیاهو فریاد می‌زدند «شرم بر تو»!.

بدیهی است که دیدگاه اول یعنی قدرتمند بودن محور مقاومت و اینکه ترس از ابتکار عمل آن مذاکرات را احیا کرده است بسیار منطقی‌تر به نظر می‌رسد.

اما در مورد گروگان ها؛ پیش از این نیز مصر و قطر در نوامبر سال گذشته میان اسرائیل و حماس میانجیگری کرده‌ بودند که منجر به توافق مبادله‌ی اسرا و آزادی حدود 100 اسیر اسرائیلی در ازای حدود 240 اسیر فلسطینی گردید. اما پس از آن دیگر توافقی در این زمینه حاصل نشده است.

به گفته مقامات حماس که اخیرا به مسکو سفر کرده‌اند، در صورت دستیابی به توافق، دو اسیر اسرائیلی که دارای تابعیت دوگانه روسیه هستند، جزو اولین کسانی خواهند بود که آزاد می‌شوند. اما همه‌ اینها به تمایل اسرائیل برای توقف موقت حملات خود و پذیرش شروط حماس برای آتش‌بس بستگی دارد.

تا زمانی که نتانیاهو قدرت دارد هیچ طرحی به نتیجه نمی‌رسد

باید گفت تا زمانی که جناح افراطی حزب لیکود و به طور مشخص بنیامین نتانیاهو در تل‌آویو قدرت را در دست دارند هیچ طرحی برای صلح دستاوردی نخواهد داشت. نتانیاهو بارها گفته که آزادی گروگان‌ها به واسطه‌ برقراری آتش‌بس برخلاف منافع اشغالگران است و راه حل نظامی گزینه‌ بهتری برای رسیدن به این هدف است. وی معتقد است آتش‌بس فضای تنفس به حماس و حزب الله خواهد داد و ابتکار عمل را از دست اسرائیل خارج می‌کند. البته این استدلال دیگر در بین معترضین او پذیرفته نمی‌شود.

به گزارش الجزیره، سلطان برکات -استاد سیاست عمومی در دانشگاه حمد بن خلیفه در بنیاد قطر و استاد افتخاری دانشگاه یورک- گفت: «تا زمانی که اسرائیل به تعریف خود از موفقیت پایبند باشد، آزادی مسالمت‌آمیز گروگان‌ها وجود نخواهد داشت».

حال اینکه تعریف رژیم صهیونیستی از موفقیت چیست می‌توان گفت از پای درآوردن مطلق محور مقاومت در منطقه، قانونی کردن کنترل دائمی خود بر نوار غزه و مسکوت گذاشتن طرح دو دولتی برای گسترش شهرک‌سازی و ادامه‌ی اشغالگری در فلسطین شاید از مهم‌ترین خواسته‌های آنها باشد. اهدافی که البته گذشت بیش از یکسال از جنگ نشان داد که چقدر برای اشغالگران دست‌نیافتی و پرتاوان خواهند بود.

در همین راستا اولمرت نخست‌وزیر سالهای پیشین رژیم صهیونیستی به سی ان ان گفت متاسفم که نتانیاهو با افراط گرایان درون کابینه‌ خود اینقدر پر و بال می‌دهد و وضعیت را برای ما پیچیده تر می‌کند. نتانیاهو از بیم آنکه مبادا بن گویر و اسموتریچ -وزیر امنیت داخلی و وزیر دارایی- از دولت ائتلافی وی استعفا دهند و در این صورت کابینه ائتلافی وی سقوط کند، در بسیاری از مسائل مهم از جمله توقف جنگ، تبادل اسرا و جنگ لبنان تابع نظرات این دو وزیر افراطی است که همواره به اتخاذ مواضع ضد بشری علیه فلسطینی‌ها شهرت دارند.

به گفته‌ی رسانه‌های اسرائیلی، دیوید بارنیا رئیس موساد که برای گفتگو درباره‌ آتش‌بس به دوحه سفر کرد، در مورد تغییر در وضعیت تصرف کریدورهای فیلادلفیا و نتساریم در غزه، فاقد اختیار است. چنین چیزی دقیقا به این معناست که چنین مذاکراتی برای آتش‌بس فاقد نتیجه و پیشاپیش محکوم به شکست هستند. زیرا تا وقتی که اشغالگران کل باریکه‌ غزه را تخلیه نکرده‌اند حماس هیچ گونه آتش بسی را قبول نمی‌کند و از طرفی نتانیاهو نیز به این خواسته گردن نمی‌نهد. بنابراین مادامی که نتانیاهو در قدرت است نمی‌گذارد آتش‌بس منعقد شود و پیوسته بر حجم توحش و نسل‌کشی در غزه می‌افزاید. همان‌طور که حتی فعالیت آنروا-آژانس امدادرسانی سازمان ملل- در غزه را نیز با اشکال رو به کرده است. به ویژه که برای او مطلوب است هر گونه توافق آتش‌بس را با حمایت رئیس‌جمهور جدید در کاخ سفید پیش ببرد و با امیدی که به دوباره آمدن ترامپ دارد از وقت‌کشی و تعلیق گفتگوها استقبال می‌کند.

سنگ اندازی های امریکا در شورای امنیت علیه یک آتش بس منصفانه

برآوردهای مؤسسه امور عمومی و بین الملل واتسون وابسته به دانشگاه براون آمریکا نشان می‌دهد که از زمان آغاز جنگ غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون آمریکا ۲۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیون دلار کمک در قالب برنامه‌های مختلف در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده است. این میزان به طور تقریبی معادل ۷۰ درصد از هزینه‌های توحش نظامی صهیونیس‌ ها در جنگ است.

در کمتر از یکسال ایالات متحده پنج مرتبه از وتو برای محافظت از رژیم صهیونیستی استفاده کرده است. از جمله سه مرتبه در برابر پیش نویس قطعنامه‌هایی که خواستار آتش‌بس بودند. یک بار علیه اصلاحیه‌ شفاهی روسیه در یکی از قطعنامه ها قبل از تصویب آن و پنجمین بار علیه عضویت کامل غزه در سازمان ملل متحد.

البته روسیه و چین هم از وتوی خود علیه پیش نویس های امریکایی بیش از یک بار استفاده کرده‌اند. اما آنچه که مهم است و باید مورد تأکید قرار گیرد نقش امریکا و حمایت‌های نظامی و سیاسی او در پر و بال دادن به رژیم صهیونیستی در خاورمیانه است.

ابتکار عمل در دست جبهه مقاومت است

حزب‌الله نعیم قاسم را به عنوان رهبر جدید و جانشین سید حسن نصرالله معرفی کرده است. شخصیتی که هنوز نیامده ترس در وجود سران صهیونیست انداخته و گالانت-وزیر دفاع رژیم صهیونیستی- با بی‌شرمی تهدید کرده که نعیم قاسم زمان زیادی در این پست نخواهند ماند.

نیروهای مقاومت با شدت و قدرت زیادی در حال مبارزه با اشغالگران هستند. آنها در روزهای گذشته مرکز صهیونیستی استیلا ماریس، پایگاه میرون محل استقرار صهیونیست‌ها در منطقه الخیام و اطراف کفر کلا را هدف قرار داده‌اند.

در همین حال اتاق عملیات مقاومت اسلامی لبنان از کشته شدن بیش از 90 سرباز ارتش رژیم صهیونیستی از زمان آغاز حمله زمینی تا کنون خبر داده است. مقاومت اسلامی لبنان در بیانیه‌ای اعلام کرد از زمان آغاز تجاوز صهیونیستها به لبنان، 38 دستگاه تانک مرکاوا، 4 بولدوزر ، 3 خودرو و 4 پهپاد متخاصم را منهدم کرده‌ایم. به گفته‌ حزب‌الله مقاومت ظرف چهار روز 103 موشک به عمق 145 کیلومتری فلسطین اشغالی شلیک کرده است.

در همین حال سخنگوی انصارالله یمن نیز از شلیک پهبادهایی به سه کشتی در آبهای منطقه، در حمایت از مردم فلسطین خبر داده است. یحیی سریع اظهار داشت نیروهای مسلح یمن، سه عملیات نظامی علیه سه کشتی در دریای سرخ، دریای عرب و تنگه باب المندب انجام دادند.

چهارشنبه گذشته مقاومت اسلامی عراق نیز اعلام کرد که با پهباد به شمال سرزمین‌های اشغالی حمله کرده و خساراتی را به رژیم صهیونیستی وارد نموده است. بنابراین می‌بینیم که محور مقاومت در تمامی ژئوپلتیک خود، خواب راحت را از اشغالگران ربوده و هزینه‌ی زیادی را به ایشان تحمیل می‌کند.

اکنون 392 روز از جنگ غزه گذشته و 40 روز هم از تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان گذشته است. به گزارش العالم بیش از 43 هزار نفر در یکسال گذشته جان باخته اند. تجاوزگری رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و بی‌وقفه اخباری از توحش آنها در خبرگزاری‌های جهان منتشر می‌شود.

جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا در سخنانی درباره‌ نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در نوار غزه اظهار کرد حوادث خاورمیانه نشان داد که ما انسانیت خود را از دست داده‌ایم. بورل با ابراز تاسف از وضعیت خونبار جنگ در خاورمیانه و بی‌تفاوتی جامعه‌ی جهانی، گفت که دود آتش این جنگ ممکن است به چشم کل جهان رود و از موضع‌گیری کشورهای اروپایی ابراز تأسف کرد.

بنابراین با توجه به سوابق سایر مذاکرات آتش‌بس در یکسال اخیر، مواضع شفاف و با اقتدار سران مقاومت و بی‌میلی نتانیاهو به توافقی عادلانه، به نظر می‌آید کنش‌های چهار روز اخیر هم بیشتر نوعی واکنش به ابتکار عمل و قدرت جبهه‌ی مقاومت، نگرانی از پاسخ ایران به اسرائیل و تلاش برای متوقف کردن چرخه‌ مقاومت در منطقه است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1247793

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =