به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، اولین جلسه از سلسله نشست های " پنج شنبه های سیاست " به همت گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل و همکاری معاونت پژوهش دانشکده علوم انسانی و دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با موضوع انتخابات آمریکا و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران پنج شنبه 17 آبان ماه در اتاق کنفرانس دانشکده علوم انسانی برگزار شد.
در این نشست نوذر شفیعی، دانشیار گروه روابط بین الملل دانشگاه تهران ، استاد وابسته گروه روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و حسین دهشیار، استاد تمام گروه روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی، استاد مدعو گروه روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال بعنوان سخنرانان اصلی حضور داشتند . دبیر جلسه نیز سکینه ببری گنبد، استادیار و مدیرگروه علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال بود.
از دیگر شرکت کنندگان این نشست اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل و علاقه مندان به موضوع بودند.
در ابتدای جلسه ببری گنبد ، دبیر جلسه ضمن خوشامدگویی به حاضران و استادان گروه با توجه به اهمیت انتخابات آمریکا و تاثیر گذاری آن بر سیاست بین الملل و مناسبات قدرتهای بزرگ و منطقه ای در سرتاسر جهان بویژه منطقه غرب آسیا و بحران غزه به ضرورت برگزاری این نشست ها اشاره کرد.
سخنران نخست حسین دهشیار، ابتدا مروری بر تاریخ انتخابات در آمریکا نمود و اشاره داشت که این شصتمین انتخابات در ایالات متحده بوده و از هر جهت از دوره های قبل متفاوت است. این اولین بار در تاریخ قرن بیستم آمریکا ست که رییس جمهوری در انتخابات دور نخست پیروز میشود دور دوم شکست میخورد و مجددا در انتخابات دور سوم شرکت کرده و باز هم پیروز میشود. ترامپ اولین رییس جمهوری است که دو بار توسط مجلس استیضاح شده ولی هنوز سنا موفق نشده او را محاکمه کند. دهشیار ضمن اشاره به تیپولوژی ترامپ که هر گونه خطایی را مرتکب شده و حتی 91 کیفرخواست علیه او صادر شده ،گفت ترامپ اولین رئیس جمهوری است که به اوسوء قصد می شود و بلافاصله در کمپین های انتخاباتی اش شرکت می کند. برای اولین بار بالای ۱۰ درصد از سیاه پوستان به جمهوری خواهان رای داده اند ،این درحالیست که به طور سنتی سیاهان در ایالات متحده همسو با دموکراتها و اندیشه های لیبرال آنها هستند. از 1960 به بعد مهمترین و نافذترین ائتلاف در حزب دموکرات سیاه ها هستند . یعنی اگر سیاه پوستها از دموکراتها حمایت نکند امکان ندارد که دموکراتها پیروز شوند ، بنا براین حتی یک درصد ریزش در سیاه پوستها شکست ایجاد می کند . بنابراین حزب دموکرات با تصور اینکه معرفی هریس موج رای سیاهان را با خود خواهد آورد ، او را معرفی کرد. در این انتخابات برخلاف همیشه ترامپ 20 درصد رای سیاهان را در ایالات سیاه پوست نشین و فقیر کسب کرد. برای اولین بار در نیویورک که قلب تفکر لیبرالها و طرفداران دموکراتهاست تفاوت آرا ترامپ و هریس 10 درصد است . این خیلی شکست بزرگی برای دموکراتها به شمار می رود.
دهشیار در پایان با اشاره به تغییر اساسی که در ساختار حزبی امریکا در حال وقوع است بیان کرد ایالاتهای پنسیلوانیا ، میشیگان و ویسکانسین مهمترین ایالاتی است که رای بالایی به ترامپ بعنوان کاندیدای جمهوری خواه داده، در حالیکه این ایالات، مراکزکارگر نشین آمریکا به شمار می رود و این اولین بار است که مهمترین گروه اقلیت آمریکا یعنی اسپانیش ها و سیاهان از رای به دموکراتها به رای به جمهوریخواهان سوق پیدا می کنند و این یکی از مهمترین تغییرات در بافت حزبی این کشور در آینده است. از دلایل مهم این شیفت سیاستها و اقدامات حزب دموکرات در همه حوزه ها بوده که سرخوردگی عظیمی بوجود آورده است.
در ادامه شفیعی با اشاره به تاثیر انتخابات آمریکا بر منافع ملی ایران اظهار داشت؛ با توجه به اینکه آمریکا یک قدرت بزرگ است، قاعدتا آثار تحولات داخلی آن هم بزرگ خواهد بود و بر مناطق مختلف جهان تاثیر خواهد داشت. به همین دلیل است که در کشورها و مناطق مختلف جهان، انتخابات آمریکا با حساسیت دنبال شد.
شفیعی با بیان اینکه انتخابات آمریکا بر ایران هم تاثیر گذار خواهد بود اظهار داشت: بنظر می رسد ترامپ علاقمند است رابطه با جمهوری اسلامی ایران را در کارنامه سیاست خارجی خود ثبت کند و لذا احتمالا چراغ سبزهایی را به ایران نشان خواهد داد اما جمهوری اسلامی ایران بدان دلیل که ترامپ قاتل شهید سلیمانی است، ممکن است روی خوش به ترامپ نشان ندهد. بعلاوه هرگونه تحولی در روابط ایران و آمریکا به احیای توافقنامه برجام بستگی دارد.
از آنجا که این توافقنامه توسط ترامپ نادیده گرفته شد و قصد احتمالی ترامپ از احیای برجام در آینده گنجاندن شروط محدودیت زا برای ایران است، احتمالا ایران باز هم از آن استقبال نخواهد کرد.
شفیعی ادامه داد که در پرتوی چنین احتمالاتی، بنظر می رسد ترامپ همچون گذشته به سمت تحریم های حداکثری علیه ایران حرکت کند، از اقدامات رژیم صهیونیستی علیه محور مقاومت حمایت نماید، و ممکن است با نزدیکی به روسیه، در روابط تهران- مسکو اخلال ایجاد نماید.
انتهای پیام/
نظر شما