واکنش ایران به صدور قطعنامه احتمالی شورای حکام/ بازدید گروسی از فردو و نطنز غیرقانونی بود؟

نائب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اگر اروپا و آمریکا بخواهند از اهرم بین‌المللی نظیر سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای استفاده کنند و بر ایران فشار وارد کنند، با اقدامات قانونی از سوی ما روبرو خواهند شد زیرا دست ایران برای برخی اقدامات باز است و گزینه‌های متعددی داریم.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز، سفر ۲ روزه رافائل گروسی، مدیر سازمان بین المللی انرژی اتمی به ایران و بازدید وی از سایت‌های فردو و نطنز در روزهای اخیر بازار گمانه‌زنی درباره قطعنامه شورای حکام آژانس درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را داغ کرده است.

بیشتر بخوانید؛

عراقچی: اگر قطعنامه‌ای علیه ما صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد

ساعتی قبل نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با سخنرانی مدیرکل آژانس آغاز به کار کرده و گروسی در بخشی از این سخنرانی اعلام کرده است که «ایران درخواست آژانس برای توقف غنی سازی در سطح ۶۰ درصد را پذیرفت.»

به گزارش منابع خبری پیش از آغاز به کار نشست مذکور، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در تماس تلفنی با گروسی به وی درباره تحرکات ضد ایرانی کشورهای غربی هشدار داده است. بنا به اظهارات رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در این گفت‌وگوی تلفنی، ۲ طرف بر اراده خود برای ادامه مسیر گفت‌وگو و تعامل به منظور حل و فصل اختلافات و پرداختن به دیگر موضوعات در دستور کار و پرهیز از رویکردهای غیرسازنده و تقابلی تاکید کردند.

عراقچی همچنین در این گفتگوی تلفنی تصریح کرده است در صورتی که طرف‌های مقابل بی‌توجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز هم زمان با سفر گروسی در درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام گفته بود: «دنبال این نباشند با فشار و زور ما از برنامه خود روی برگردان شویم. صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ می دهیم یعنی تا رأی‌شان به قطعنامه خشک نشده ما اقدام‌مان را انجام می دهیم.»

خبرگزاری فرانسه در گزارش روز گذشته خود اظهار کرده است که دیپلمات‌های غربی گفته‌اند سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس(تروئیکای اروپا) با حمایت آمریکا و با هدف افزایش فشارهای دیپلماتیک بر ایران، به دنبال تصویب قطعنامه‌ای تنبیهی علیه ایران هستند. این خبرگزاری با ادعای این که رونوشتی از پیش‌نویس این قطعنامه را رویت کرده که قرار بود دیروز به شورای حکام ارائه شود، نوشته است: «قدرت‌های غربی، این بار، خواستار گزارشی جامع از سوی گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند.»

لارنس نورمن» خبرنگار نشریه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال نیز به نقل از منابع خود، در توئیتی با فحوای گزارش خبرگزاری فرانسه نوشته است: «در حال حاضر تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) قطعنامه خود علیه ایران را در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش می‌برند.» وی همچنین تصریح کرده است: «آن‌ها در تلاش برای کسب حمایت دیگر کشورها از این قطعنامه هستند، اما حتی پس از بازگشت گروسی از ایران، مذاکرات بین آژانس و تهران ادامه یافته تا اقدامات و همکاری سازنده‌ای در جهت جلوگیری از هرگونه تقابل در شورای حکام شکل بگیرد.»

علاوه بر نتیجه گزارش گروسی از سفر اخیرش به ایران که نقش اساسی در تصمیم تروئیکای اروپا دارد، تذکر برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره غیرقانونی بودن بازدید وی از دو سایت هسته‌ای نیز یکی از حواشی این سفر بود که در مجموعه منجر به دعوت رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و ارائه گزارشی به این کمیسیون درباره سفر گروسی شد.

در این راستا در جلسه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ مجلس شورای اسلامی، علی خضریان نماینده تهران در تذکری گفته بود: «اتفاقی در روزهای اخیر رخ داده و باید در مورد آن صحبت شود و کمتر در مورد آن صحبت شد، سفر آقای گروسی به تهران بود. من سوالم این است که وقتی آقای گروسی اعلام می‌کند که من نطنز و فردو را دیده‌ام..» محمدباقر قالیباف نیز در واکنش به تذکر وی اعلام کرد: «کمیسیون (امنیت ملی و سیاست خارجی) امروز نشست دارد و آقای اسلامی (‌رییس سازمان انرژی اتمی) به این جلسه دعوت شده و در آن‌جا بحث انجام می‌شود.»

در ادامه گفتگو با عباس مقتدایی خوراسگانی، نائب رئیس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس و احمد بخشایش اردستانی عضو این کمیسیون را درباره اقدام متقابل ایران در برابر قطعنامه احتمالی شورای حکام و نیز حواشی پیش آمده درباره بازدید گروسی از فردو و نطنز را می‌خوانید:

واکنش ایران به صدور قطعنامه احتمالی شورای حکام/ بازید گروسی از فردو و نطنز غیرقانونی بود؟

اگر آژانس به ایران فشار وارد کند بخشی از دسترسی‌های داوطلبانه را متوقف می‌کنیم

عباس مقتدایی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مقررات بین‌المللی حرکت کرده است و تامین منافع ایران را در مسیر همکاری با سازمان‌های بین‌المللی دنبال می‌کند. البته برخی دسترسی‌ها را داوطلبانه به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داده بودیم مشروط بر این بود که اگر آژانس به وظایفش عمل نکرد یا از اهداف تعیین نشده در اساس‌نامه عدول کرد و یا فشارهایی را بر ایران وارد کرد که غیرمنطقی و غیر اصولی بود ایران می‌تواند بخشی از دسترسی‌های داوطلبانه را متوقف یا محدود کند.

وی در ادامه تصریح کرد: در سفر اخیر آقای گروسی بارها توسط مقامات کشور به وی گوشزد شده است که باید تامین منافع اعضاء از جمله جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار خود داشته باشد و در این چارچوب ایجاد فشار سیاسی از سوی برخی قدرت‌ها نظیر آمریکا و یا سه کشور اروپایی موثر نخواهد بود. ایران اکنون نیز همین موضع را که مبتنی بر حقوق اساسی ملت است و با هیچ چیز دیگر قابل معاوضه نیست، تکرار می‌کند.

در صورت فشار اروپا و آمریکا ایران اقدام مناسب را در دستور کار قرار می‌دهد

نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در واکنش به اعای مطرح شده درباره تصمیم کشورهای اروپایی مبنی بر فشار به ایران و صدور قطعنامه علیه کشورمان گفت: اگر اروپا و آمریکا بخواهند با اهرم‌های بین‌المللی نظیر سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای بر ایران فشار وارد کنند، از سوی ایران با اقدامات قانونی و در چارچوب موازین جهانی روبرو خواهند شد زیرا دست ایران برای برخی اقدامات باز است و گزینه‌های ما متعدد است.

مقتدایی همچنین گفت: ایران بدون این که هرگونه پیش‌داوری را مبنای کار خود قرار دهد در فضایی منطقی مواضع خود را به آژانس اعلام کرده است و اگر خلاف منافع کشورمان فشاری ایجاد شود در برابر آن فشار اقدام مناسب را در دستور کار قرار می دهیم.

بازدید گروسی از فردو و نطنز در حیطه اختیارات رئیس سازمان انرژی اتمی بود

وی درباره برخی تذکرات نمایندگان درباره غیرقانونی بودن بازدید گروسی از سایت‌های فردو و نطنز گفت: سازمان انرژی هسته‌ای ایران مجموعه‌ای است که در سطح راهبردی فعالیت می‌کند و تمام اقدامات این سازمان از یک سو صلح‌آمیز است و از سوی دیگر در راستای تامین منافع کشور است و ما هواره حسن نیت خود را به مجامع بین‌المللی نشان داده‌ایم. این که رئیس سازمان انرژی هسته‌ای (محمد اسلامی) تصمیم بگیرد که در ملاقات با آقای گروسی چه اقداماتی باید انجام بدهد و چه میزان دسترسی یا بازید را برنامه‌ریزی کند، در حیطه اختیارات وی است.

نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخی به پرسشی درباره چرایی ایجاد این انتقاد گفت: در کشور ما آزادی بیان وجود دارد و کارشناسان می‌توانند اظهار نظر کنند و دیدگاه‌های خودشان را طرح کنند اما مقام پاسخگو و البته مسئول تصمیم‌گیرنده مقامات ارشد سازمان انرژی هسته‌ای ایران هستند. این مقامات ارتباط سازنده‌ای با کمیسیون امنیت ملی مجلس دارند و گزارش‌های دوره‌ای آن‌ها به کمیسیون دائما داده می‌شود، متقابلا دیدگاه‌های اعضای کمیسیون نیز در قالب مشورت به سازمان منتقل می‌شود. برای این که ایران بتوان در فضای بین‌المللی منافع مردم را تامین کند باید وحدت درونی کشور تقویت شود.

واکنش ایران به صدور قطعنامه احتمالی شورای حکام/ بازید گروسی از فردو و نطنز غیرقانونی بود؟

در صورت صدور قطعنامه ایران میزان غنی‌سازی را افزایش می‌دهد

احمد بخشایش اردستانی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: ایران به آژانس هشدار داده است که اگر قطعنامه‌ای علیه ما صادر کنند میزان غنی‌سازی را افزایش خواهیم داد و احتمالا از NPT خارج می‌شویم. البته خروج از NPT در این مرحله اتفاق نمی‌افتد و احتمالا در آینده انجام خواهد شد. زیرا کشور ما به اندازه کافی با آژانس همکاری کرده است و علاوه بر این فعالیت ایران صلح‌آمیز است البته خود آژانس و کشورهای اروپایی چندان بی‌میل نیستند فعالیت صلح‌آمیز اتمی ایران را به سمت ساخت بمب اتمی سوق دهند.

وی نیز درباره تصمیم سازمان انرژی اتمی در راستای اجازه به گروسی برای بازدید از فردو و نطنز گفت: این بازدید در راستای همکاری سازنده و تعاملی با آژانس بوده و به صورت غیرقانونی اتفاق نیفتاده است. آژانس از پنج نقطه یاد کرده بود و مدعی شده بود در این نقاط اورانیوم پیش از حد مجاز غنی‌سازی شده است بنابراین ایران اجازه بازدید از دو نقطه را به گروسی داد البته این بازدید بدون عکسبرداری و فیلمبرداری بود.

این عضو کمیسیون امنیت ملی درباره سوال نمایندگان این کمیسیون از رئیس سازمان انرژی اتمی درباره بازدید گروسی از سایت‌های فردو و نطنز گفت: اعضای کمیسیون توضیحات آقای اسلامی را شنیدند و آن را مخالف قانون اقدام راهبردی نیافتند زیرا وی اعلام کرد که این تصمیم را با مقامات بالاتر هماهنگ کرده است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1249934

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =