اچ آی وی، یک بیماری عفونی قابل کنترل

کارشناس برنامه اچ آی وی (ایدز) مرکز بهداشت همدان: اکثر مردم این بیماری را با نام «ایدز» می‌شناسند، در صورتی‌که ایدز آخرین مرحله بیماری است. اگر بیماری سریع و به موقع تشخیص داده شود و فردِ بیمار تحت مراقبت درمانی قرار گیرد، هیچ‌گاه وارد این مرحله نمی‌شود.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از همدان، مریم جعفری، به مناسب روز جهانی مبارزه با ایدز در مصاحبه با ایسکانیوز گفت: اول دسامبر برابر با ۱۰ آذر، روز جهانی مبارزه با ایدز نام‌گذاری شده است. به دلیل اهمیت آموزش و اطلاع رسانی در خصوص بیماری ایدز، از ۱۰ آذر لغایت ۱۶ آذر، هفته آموزش و اطلاع رسانی ایدز در نظر گرفته شده است. در این هفته فعالیت‌های آموزشی و اطلاع رسانی در مراکز عمومی بیشتر می‌شود که فرصت مناسبی برای افزایش آگاهی مردم در زمینه ویروس اچ آی وی و بیماری ایدز می‌باشد. همچنین در این خصوص پویش (من هم آزمایش اچ آی وی می‌دهم) از ۲۰ آبان لغایت ۲۰ آذر با اهداف تشدید بیماریابی در جمعیت‌های کلیدی، افزایش دسترسی همگانی به خدمات آموزشی، اطلاع رسانی و انجام تست اچ آی وی برگزار می‌گردد. در این خصوص در کنار مراکز ثابتی که در طول سال تست اچ آی وی انجام می‌دهند، پایگاه‌های موقت جهت دسترسی همگانی برای انجام تست نیز فعال می‌گردد.

او درباره کلیات بیماری ایدز و راه‌های انتقال آن گفت: اچ آی وی یک بیماری عفونی و قابل کنترل است. البته اکثر مردم آن را با نام «ایدز» می‌شناسند، در صورتی‌که ایدز آخرین مرحله بیماری است. اگر بیماری سریع و به موقع تشخیص داده شود و فردِ بیمار تحت مراقبت درمانی قرار گیرد، هیچ‌گاه وارد این مرحله نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه اچ آی وی از سه طریق منتقل می‌شود ادامه داد: ویروس اچ آی وی می‌تواند از طریق خون و فرآورده‌های خونی، تماس‌های جنسی‌ محافظت نشده و از مادر به کودک‌ منتقل شود. برخلاف باور برخی از افراد، اچ آی وی از طریق دست دادن، روبوسی، غذا خوردن، استخر و یا همنشینی با فرد آلوده منتقل نمی‌شود.

جعفری با اشاره به اینکه یکی از راه‌های انتقال، از مادر آلوده به کودک‌ است، اما با این حال ممکن است از مادران مبتلا، فرزندانی سالم متولد شوند ادامه داد: خوشبختانه یکی از برنامه‌های موفق در خصوص اچ آی وی، برنامه پیشگیری از انتقال بیماریِ مادر به کودک‌ است (pmtct). با شروع این برنامه کلیه خانم‌های باردار، باید در سه ماه اول بارداری (۶ تا ۱۰ هفته) آزمایش اچ آی وی انجام دهند. این آزمایش به عنوان یک بسته خدماتی به کلیه مادران باردار در مراکز خدمات جامعه سلامت پیشنهاد می‌شود. از جمله مزایای این برنامه، شناسایی به موقع مادران اچ آی وی مثبت و درمان‌ آن‌ها است. همچنین درمان‌ مادر باردار در طول ۹ ماه بارداری و دادن داروهای پیشگیرانه (پروفیلاکسی)، فراهم نمودن شرایط زایمان ایمن و شروع درمان‌های پیشگیرانه برای نوزاد متولد شده در ساعات اولیه تولد از اقدامات صورت گرفته طی این برنامه است.

این کارشناس برنامه اچ آی وی با تاکید بر اینکه این بیماری مختص گروه خاصی نیست و تمام افراد جامعه به نوعی در معرض ابتلا قرار دارند گفت: این ویروس داخل گلبول‌های سفید و ترشحات جنسی‌ فرد آلوده وجود دارد و هدف آن هم سیستم ایمنی افراد است. در واقع به سیستم ایمنی حمله کرده و آن را درگیر می‌کند.

وی در ادامه در رابطه با نتایج اجرای این برنامه در همدان گفت: با شروع این برنامه از سال ۹۶، هشت مادر باردار اچ آی وی مثبت تحت پوشش مراکز بهداشت شهرستان همدان قرار گرفتند و نوزادانی سالم و بدون اچ آی وی به دنیا آوردند.

او با اشاره به اینکه کلیه خدمات ارائه شده به بیماران مبتلا به اچ آی وی رایگان می‌باشد، گفت: گروهی از بیماران واجد شرایط تحت پوشش سازمان‌های حمایتی مثل کمیته امداد و بهزیستی قرار می‌گیرند.

او درباره مراکز ثابتی که در شهرستان همدان تست اچ آی وی انجام می‌دهند گفت: در حال حاضر چند مرکز ثابت در شهرستان داریم که در حال ارائه خدمات به شهروندان می‌باشند.

مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری شهدا. خیابان تختی، مرکز جامع سلامت شهدا طبقه دوم. تلفن ۳۲۵۲۱۴۱۱

مرکز ویژه زنان آسیب پذیر. میدان سپاه، بلوار سید جمال الدین روبه روی سپاه بیمارستان کودکان سابق. تلفن ۳۴۲۱۱۹۹

مرکز گذری کاهش آسیب مردان‌ وزنان،کلینیک سیار سلامت. تلفن ۰۹۲۰۶۴۴۰۱۶۰

همچنین از مراکز موقت در شهرستان می‌توانیم به مرکز قدس، چهار راه میدان بار، حصار مطهری تلفن ۳۴۲۷۳۵۰۰.

مرکز امام حسین، خضر بلوار وحدت کوچه یاس تلفن ۳۲۶۶۰۵۵

مرکز سلطانی صحت بلوار یادگار امام حد فاصل لادن ۸ و ۱۲ تلفن ۳۲۷۵۵۱۹۹

مرکز نواب، منوچهری خیابان نواب نبش کوچه شهید محمدی تلفن ۳۴۴۲۰۲۷۹ اشاره کنیم که در ارائه خدمات به بیماران و انجام تست رایگان می‌کوشند.

او در پایان از تمام افرادی که احساس می‌کنند نیاز دارند تست اچ آی وی انجام دهند خواست در اسرع وقت برای انجام تست در مراکز تحت پوشش اقدام نمایند. چرا که مزایای تشخیص به موقع بیماری بیشتر از یک عمر پشیمانی است. همچنین شهروندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات در خصوص بیماری اچ آی وی/ایدز و شناسایی مراکز انجام تست به سایت مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر اداره ایدز و بیماری‌های آمیزشی به آدرس. icdc. bhdasht. gov.ir مراجعه کنند و از جست‌وجو در منابع و سایت های نامعتبر بپرهیزند.

خبرنگار: معصومه کاشانی، فاطمه نعمتی

انتهای خبر/

کد خبر: 1250993

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =