به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اصفهان؛ معلولیت یک چالش پیچیده است که نیازمند توجه جامع و حمایت از سوی جامعه، دولت و نهادهای مختلف است. برای کاهش چالشهای ناشی از معلولیت، لازم است که آگاهی عمومی افزایش یابد، زیرساختها بهبود یابند و سیاستهای حمایتی مؤثری اجرا شوند تا افراد دارای معلولیت بتوانند زندگی مستقلتر و با کیفیتتری داشته باشند. از مهمترین چالشهای معلولین، حول تجهیزات و امکاناتی که رفع کننده نیازهای روزمره آنها است، متمرکز شده. تجهیزاتی که تسهیل زندگی را برای آنها در پی خواهد داشت. برخی معلولیتهای حرکتی به منظور بهبودی، نیازمند تجهیزات توانبخشی هستند تا با آنها بتوانند روند درمانی را طی کنند. عارف شریفی تهرانی، مخترع جوانی که با طراحی و اختراع دستگاه پرس پای ایستاده ویژه معلولین، گامی در جهت تسهیل فرآیندهای درمانی معلولین برداشته است.
این مخترع اصفهانی در گفتگو با ایسکانیوز درباره دستگاههای توان بخشی ویژه معلولین تشریح کرد: دستگاههای ورزشی با تنوع بسیار برای افراد سالم وجود دارد که میتوانند هر نوع ورزش و تمرین دلخواه را انجام دهند. اما این موضوع برای افراد دارای معلولیت صدق نمیکند زیرا معلولیتها نیز متفاوت هستند و با توجه به نوع معلولیت وسیله ورزشی متفاوتی برای توانبخشی به بیمار نیاز است. در این بین افرادی که دچار ضایع نخاعی هستند که میتواند گردنی یا از کمر به پایین باشد وضعیت دشوارتری دارند؛ زیرا هیچ حس و کنترلی بر روی اندامهای خود ندارند و اگر از اندامی در بدن استفاده نشود توان آن روز به روز تحلیل رفته و امید به بهبود را کاهش میدهد.
او درباره ویژگی متمایز این دستگاه توانبخشی با سایر دستگاهها اضافه کرد:
این دستگاه که یک وسیله ورزشی و توانبخشی است همزمان پرس تک پا و دوپا را به صورت ایستاده و بدون نیاز به کمک دیگران مقدور میسازد. شایان ذکر است که طراحی و طرز کار این دستگاه بخاطر اینکه فرد در حالت ایستاده است باعث بهبود عملکرد دستگاه قلب و همچنین خونرسانی مضاعف در فرد معلول گشته و نتایج بهتری را رقم خواهد زد. همچنین فرد میتواند همزمان پرس تک پا و دوپا را با هم بدون نیاز به کمک دیگران انجام دهد. اساس راه حل ارائه شده در این اختراع، استفاده از سیستم حرکت عمود بیمار است که بدن بیمار به همراه هر دو پا توسط سه سیستم و ریل متفاوت به صورت عمود کنترل میشود. درون شاسی فلزی دستگاه، بیمار قرار گرفته و توسط بندها و کمربند هایی بیمار به آن ثابت میشود و سپس با استفاده از مانیتور نوع تمرین مشخص و توانبخشی در حالت ایستاده آغاز میشود.
وی افزود: از مزایای این دستگاه به مواردی اعم از عدم نیاز به حضور فرد توانبخش برای کمک به بیمار جهت استفاده از دستگاه، عملکرد کاملا اتوماتیک و قابلیت کنترل از طریق مانیتورینگ، قابلیت پرس دو پا به صورت نشستن و برخاستن همانند عملکرد طبیعی انسان در حالت ایستاده، قابلیت پرس تک پا در حالت ایستاده به صورت زمانبندی شده برای هر دو پا و شبیه سازی قرارگیری بیمار در حالت ایستاده که قلب و مغز عملکرد طبیعی در این حالت دارند؛ اشاره کرد.
عارف شریفی پیرامون دغدغه ابتدایی برای طراحی این دستگاه بیان کرد: با توجه به اینکه شخصا بصورت حرفهای ورزش میکردم و همیشه توی ذهنم یک دغدغهای نسبت به طبقه معلول و کم توان حرکتی داشتم. از طرف دیگر این قشر هم قطعا فعالیتهای روزمره و ورزشی خاص خود را دارند. در میدانهای بزرگ ورزشی هم توان خود را ثابت کردهاند. به همین دلیل سبب شد ایده اولیه طراحی این دستگاه توانبخشی به ذهنم برسد در فکر ثبت و اجرایی کردن آن باشم.
شریفی درباره جامعه هدف این دستگاه توضیح داد: جامعه هدف و ارائه این دستگاه بطور کلی باشگاههای ورزشی و توانبخشی ویژه معلولان و مراکز فیزیوتراپی و توانبخشی و بیمارستانها بوده. همچنین به طور جزئی شامل افراد معلول که مشکل جسمی و حرکتی دارند و همچنین افراد سالمند که بر اثر کهولت سن دچار ناتوانی در اندامهای حرکتی خود شده اند، میشود. از دیگر موارد جامعه هدف این دستگاه میتوان به بیماران ام اس و بیماران اوتیسم و جانبازان سرافراز جنگ تحمیلی نیز اشاره کرد.
او با اشاره به حضور در نمایشگاه نوآوری اینوتکس 1402 افزود: در نخستین جشنواره پژوهشهای مسئله محور که از سری رویدادهای نمایشگاه نوآوری اینوتکس که در استان بوشهر با هدف شناسایی و معرفی پژوهشگران و مخترعان به شرکتهای دانش بنیان برگزار شد، این طرح با غربالگری اولیه ازبین 30 طرح برتر به عنوان طرح برگزیده، انتخاب گردید و برای مراحل بعدی در فهرست معرفی شدگان به پارک علم و فناوری قرارگرفت.
خبرنگار: سجاد ابوئی
انتهای پیام/
نظر شما