اینترنت ماهواره‌ای مستقیم به تلفن همراه استارلینک فردا کلید می‌خورد

ایلان ماسک چند روز پیش در ایکس (توئیتر سابق) اعلام کرد که آزمایش سرویس اینترنت ماهواره‌ای مستقیم به تلفن همراه «استارلینک» خود را از ۲۷ ژانویه یعنی فردا آغاز خواهد کرد. اینکه این سرویس چه عملکردی دارد و واکنش کشورهایی چون چین به این سرویس چیست،‌ مباحثی است که در این گزارش می‌توانید بخوانید.

به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ ایلان ماسک در ایکس نوشت: استارلینک در آزمایش بتای خود در سه روز به طور مستقیم اینترنت را از ماهواره به تلفن همراه می‌آورد. اما دقیقاً سرویس ماهواره‌ای مستقیم به سلول یا Direct-to-Cell چیست؟ آیا این امکان را به تلفن‌های همراه می‌دهد تا مستقیماً به ماهواره‌ها متصل شوند و زیرساخت‌های سلولی سنتی را دور بزنند؟ آیا این سرویس می‌تواند ارتباطات را متحول کند و مردم را قادر ‌سازد از هر مکانی، حتی در مناطق دورافتاده و بدون دسترسی به دکل‌های تلفن همراه معمولی، پیام کوتاه، تماس و مرور اینترنت داشته باشند؟ برخی این سرویس را به عنوان «برج‌های سلولی در فضا» توصیف می‌کنند که پتانسیل کار کردن در مناطق دور افتاده و بهبود ارتباطات سیار را دارد. قابل ذکر است که کاربران برای استفاده از این سرویس به تلفن‌های هوشمند جدید یا سخت‌افزار اضافی نیازی نخواهند داشت، زیرا با دستگاه‌های فعلی کار می‌کند.

انتظار می‌رود که فاز بتا نقطه عطفی برای شرکت فضایی اسپیس‌ایکس، سازنده استارلینک، باشد، زیرا می‌تواند فروش استارلینک خود را گسترش دهد. با این حال می‌توان گفت که در صورت موفقیت‌آمیز بودن، این سرویس جدید می‌تواند برای کسانی که در مناطقی با پوشش سلولی ضعیف یا بدون پوشش تلفنی زندگی می‌کنند یا در حال سفر هستند، سود زیادی داشته باشد. در مواقع اضطراری، زمانی که شبکه‌های سنتی از کار می‌افتند، این سرویس می‌تواند حیاتی باشد.

با این توسعه، استارلینک قصد دارد به مشکل طولانی مدت اتصال محدود در مناطق روستایی و صعب‌العبور رسیدگی کند. انتظار می‌رود که معرفی نسل بعدی ماهواره‌های استارلینک با ارائه اینترنت سریع‌تری همراه باشد؛ به طور بالقوه بیش از 2 گیگابیت در ثانیه و این یعنی یک قدم به تحول امیدوارکننده در ارتباطات راه دور جهانی نزدیک می‌شویم.

در واقع، اسپیس‌ایکس از تجربه خود در تولید ماهواره‌های خود استفاده کرده است و پیشرفته‌ترین موشک‌ها و فضاپیماهای جهان را برای استقرار ماهواره‌های استارلینک با قابلیت سرویس ماهواره‌ای مستقیم به تلفن همراه به فضا پرتاب کرده است. گزارش شده است که ماهواره‌های مستقیم به سلول ابتدا با موشک «فالکون 9» اسپیس‌ایکس و سپس با استارشیپ پرتاب شده‌اند. ماهواره‌ها در مدار بلافاصله از طریق بک‌هال لیزری به صورت فلکی استارلینک متصل می‌شوند تا اتصال جهانی را فراهم کنند.

صورت فلکی استارلینک

An artist's illustration of Starlink satellites above the LOFAR array.

به گزارش وب‌سایت «ناسا اسپیس فلایت»، ماهواره‌های استارلینک اسپیس‌ایکس به سرعت آنچه را که زمانی در ارتباط با اتصال اینترنت ماهواره‌ای غیرممکن تصور می‌شد تغییر داده است. صورت فلکی عظیم استارلینک قبلاً مردم را در سراسر جهان به دانشی که اینترنت ارائه می‌دهد متصل کرده است. ولی اسپیس‌ایکس اکنون در حال آماده شدن برای گسترش دسترسی استارلینک با آزمایش بتای ماهواره‌های استارلینک مستقیم به سلول یا DTC است که تلفن‌های همراه را تقریباً از هر کجای زمین به خدمات تلفن همراه متصل می‌کند.

صورت فلکی اینترنتی اسپیس‌ایکس در واقع مجموعه‌ای از هفت هزار ماهواره در مدار پایین زمین (LEO) است. این ماهواره‌ها بیش از ۴/۶ میلیون نفر را از بیش از 118 کشور در تمام قاره‌ها به اینترنت پرسرعت متصل می‌کنند. اسپیس‌ایکس هر هفته گروهی متشکل از بیش از ۲۰ ماهواره استارلینک را پرتاب می‌کند که هر کدام شامل تعدادی ماهواره مستقیم به سلول است.

اولین ماهواره‌های عملیاتی استارلینک در 11 نوامبر 2019 با فالکون 9 پرتاب شدند. این ماموریت 60 ماهواره را در مداری با ارتفاع 550 کیلومتری به دور زمین قرار داد. پرتاب ماهواره‌ها به چنین مداری سرعت داده‌ها را بیش از 65 برابر بیشتر از سایر ماهواره‌های اینترنتی که معمولاً در مدار زمین ثابت قرار دارند، می‌دهد.

در سال‌های اخیر، اسپیس‌ایکس تلاش کرده است تا محصول استارلینک را برای خانواده‌های معمولی گسترش دهد. در نتیجه استارلینک هم‌اکنون در اندازه‌ای فشرده و کوچک برای افرادی که قصد دارند در حال حرکت از اینترنت استفاده کنند در دسترس است. اسپیس‌ایکس همچنین اینترنت با نرخ داده‌های بالاتری را برای مشاغل در زمین، دریا و هوا ارائه می‌دهد.

استارلینک نه تنها روی زمین، بلکه روی استارشیپ هم برای بهبود اتصال به شبکه در فضا مورد استفاده قرار می‌گیرد. همین امر منجر به نمایش تصاویر زنده و خیره کننده از پروازهای استارشیپ شده است. این در حالی است که در گذشته پخش زنده ورود یک وسیله نقلیه فضایی به جو به دلیل تجمع پلاسما در اطراف وسیله نقلیه ناشی از دمای بالا غیرممکن بود. با این حال، انتقال ثابت داده‌های استارلینک از طریق فضا به زمین با سرعتی سریع به اسپیس‌ایکس اجازه می‌دهد تا تصاویر زنده را از دوربین‌های فضاپیمای خود دریافت کند و متعاقباً آنها را از طریق وب‌سایت‌ها بازپخش کند.

نحوه عملکرد

در 25 اوت 2022، اسپیس‌ایکس و چندین شرکت مخابراتی تلفن همراه در سراسر جهان طرحی را برای ایجاد ماهواره‌هایی که مستقیماً به تلفن‌های مخابراتی متصل می‌شوند، اعلام کردند. این امر اجازه می‌دهد پیام‌ها، تماس‌های تلفنی و داده‌ها به هرجایی از آسمان که قابل مشاهده باشد، منتقل شوند.

چنین فناوری فردی را که در بیابان گم شده قادر می‌سازد تا کمک بخواهد، مهم نیست که چقدر از شهر یا خدمات تلفن همراه دور هستند. حتی فرد گم شده قبل از درخواست کمک، می‌تواند از داده‌های اتصال مستقیم به سلول (DTC) برای جست‌وجوی مسیر در هر سرویس نقشه و بازگشت به ایمنی استفاده کند.

ماهواره‌های استارلینک با قابلیت‌های DTC هر کدام یک مودم eNodeB دارند که به آن‌ها اجازه می‌دهد به عنوان برج‌های تلفن همراه در فضا عمل کنند. این ماهواره‌های مبتنی بر برج‌های تلفن همراه، داده‌ها را فوراً به شبکه زمینی استارلینک منتقل می‌کنند و آن را به شبکه اپراتورهای شریک ارسال می‌کنند و امکان ارسال پیام‌ها و برقراری تماس‌های تلفنی زنده را فراهم می‌کنند.

ماهواره‌های مجهز به DTC به عنوان ماهواره‌های استارلینک متوسط به کار خود ادامه می‌دهند و با هر ماهواره‌ای که به فضا پرتاب می‌شود، ارتباطات را برای مشتریان استارلینک بیشتری گسترش می‌دهند. داشتن صورت فلکی از ماهواره‌های استارلینک مجهز به ارتباطات DTC تقریباً نقاط مرده را در سراسر جهان از بین می‌برد. علاوه بر این، صورت فلکی و قابلیت‌های DTC آن با تلفن‌های موجود کار می‌کند و نیازی به سخت‌افزار جدید برای فعال کردن ارتباط DTC ندارد.

https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2025/01/diagram-v2-rescoped3-e1737642477322.png

نسخه بتای اینترنت مستقیم به تلفن همراه

اسپیس‌ایکس رسما از ۲۷ ژانویه ۲۰۲۵ (یعنی فردا) از اختیار موقت ویژه‌ای برخوردار خواهد شد تا عملیات آزمایشی خود را روی ماهواره‌های مجهز به DTC انجام دهد. با این اوصاف، آزمایش بتا به طور رسمی برای کاربران دارای تلفن‌های همراه متوسط در اپراتورهای خدمات سلولی شریک اسپیس‌ایکس آغاز می‌شود.

این نسخه بتا به اسپیس‌ایکس و شرکت‌های مخابراتی شریک این امکان را می‌دهد تا متوجه شوند که صورت فلکی استارلینک در مقیاس جهانی به چه چیزی نیاز دارد تا بدون مشکل کار کند. اشاره شده است که نسخه بتا یک راه‌اندازی جهانی با شرکای اپراتورهای تلفن همراه خاص در سراسر جهان خواهد بود. این نسخه بتا توسعه فناوری DTC را بیش از هر زمان دیگری امکان‌پذیر می‌کند و می‌تواند به ایجاد پوشش تکمیلی از فضا برای مناطقی که افراد ممکن است در موقعیت‌های اضطراری قرار بگیرند کمک کند.

Is Starlink the Right Option for Enterprise Businesses?

اسپیس‌ایکس تا ۲۶ ژوئیه ۲۰۲۵ فرصت دارد تا خدمات ارائه اینترنت مستقیم به تلفن همراه را برای ماهواره‌های استارلینک خود در مراحل پرتاب، مدار اولیه، رفتن به مدار بالاتر و مراحل عملیاتی ماموریت‌های خود آزمایش کند. اگر این آزمایش‌ها موفق شوند و نرخ داده و قابلیت اطمینان پوشش مورد انتظار را فراهم کنند، اسپیس‌ایکس می‌تواند سرویس اینترنت مستقیم به تلفن همراه را فراتر از نسخه بتا به یک سیستم عملیاتی گسترش دهد.

اسپیس‌ایکس ثابت کرده است که یک صورت فلکی ماهواره‌ای در مدار لئو راهی مناسب برای کسب درآمد در صنعت فضایی است. سایر شرکت‌ها، به ویژه پروژه «کویپر آمازون»، در حال آماده شدن برای پرتاب اولین دسته از ماهواره‌های اینترنتی خود در اوایل سال 2025 هستند. اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، این امر فقط رقابت را افزایش خواهد داد و سرعت اینترنت بالاتری را برای همه افراد روی زمین فراهم خواهد کرد.

سود استارلینک به جیب استارشیپ

به گزارش «نیوز اوکراین»، برای اسپیس‌ایکس، بیشتر سود دریافتی از استارلینک به توسعه استارشیپ بازگردانده می‌شود. این افزایش حاشیه سود به اسپیس‌ایکس امکان می‌دهد کار را سریع‌تر بدون نگرانی از دست دادن پول در فرآیندها و برنامه‌های توسعه پرخطر تکمیل کند. در واقع، این افزایش سود به شرکت این امکان را می‌دهد که بدون ترس از ضرر مالی در تحولات و برنامه‌های مخاطره‌آمیز به کار سرعت ببخشد.

استارلینک قبلاً نشان داده است که ایجاد خدمات سلول مداری در سراسر جهان می‌تواند نحوه ارتباط افراد را تغییر دهد. چنین خدماتی می‌تواند جان افراد بی‌شماری را نجات دهد و به‌ویژه در مواقع اضطراری کاربرد داشته باشد. به گفته بسیاری از کارشناسان، استارلینک می‌تواند فناوری غیرمنتظره‌ای باشد که انسان را قادر می‌سازد به گونه‌ای چند سیاره‌ای تبدیل شود.

راهاندازی جهانی و توسعه آینده

نسخه بتای ارائه اینترنت مستقیم به تلفن همراه به اسپیس‌ایکس و اپراتورهای شریک این امکان را می‌دهد تا بفهمند چه چیزی برای عملکرد کامل و بدون اختلال صورت فلکی استارلینک لازم است. گزارش شده است که راه‌اندازی بتا جهانی خواهد بود و اپراتورهای خاصی را در سراسر جهان درگیر می‌کند.

این آزمایش بتا گام مهمی در توسعه فناوری DTC خواهد بود و به ایجاد پوشش اضافی از فضا برای مکان‌هایی که افراد ممکن است در موقعیت‌های اضطراری قرار بگیرند کمک می‌کند.

اگر این آزمایش‌ها موفقیت‌آمیز باشند و سرعت انتقال داده مورد انتظار و قابلیت اطمینان پوشش را فراهم کنند، اسپیس‌ایکس می‌تواند خدمات اینترنت مستقیم به تلفن همراه را فراتر از نسخه بتا به یک سیستم عامل کامل گسترش دهد.

پایان فیلترینگ

استارلینک می‌گوید تمام گوشی‌های LTE می‌توانند به شبکه متصل شوند و هر جایی که آسمان وجود دارد از سرویس اینترنت مستقیم به تلفن همراه استفاده کنند. برای استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در گوشی و همچنین ارسال پیامک و ارتباط صوتی، نیازی به تغییر در سخت‌افزار یا نرم‌افزار گوشی نخواهد بود و حتی به اپلیکیشن مخصوصی هم نیاز نخواهید داشت. در نتیجه گوشی‌های هوشمند بدون نیاز به اتصال به شبکه‌های مخابراتی می‌توانند به اینترنت ماهواره‌ای بدون فیلتر وصل شوند. در این صورت است که دیگر فیلترینگ محلی از اعراب ندارد.

به طور کلی هدف از اسپیس‌ایکس پایان دادن به فیلترینگ و عدم دسترسی به اینترنت در سراسر دنیا است. پس در این صورت تکلیف کشورهایی مانند چین که اینترنت ملی دارد و سعی دارد که با فیلترینگ روی محتوای آنلاین خود نظارت داشته باشد، چیست؟

جنگ چین با استارلینک

خبرگزاری «ساوث چاینا مورنینگ پست» اخیرا گزارشی منتشر کرده است مبنی بر اینکه دانشمندان چینی روشی را برای هدف قرار دادن صورت فلکی ماهواره‌ای استارلینک اسپیس ایکس توسعه داده اند. این روش یک عملیات فضایی را شبیه‌سازی می‌کند که می‌تواند با استفاده از 99 ماهواره چینی در عرض 12 ساعت به هزار و ۴۰۰ ماهواره استارلینک نزدیک شود.

شبیه‌سازی کامپیوتری تیم چینی نشان می‌دهد که چین می‌تواند به طور موثر وضعیت عملیاتی ماهواره‌های استارلینک را که مجهز به لیزر، مایکروویو و سایر دستگاه‌های شناسایی و ردیابی هستند، ردیابی و نظارت کند. این گزارش اشاره می‌کند که روش مذکور از یک الگوریتم هوش مصنوعی باینری جدید برای تقلید از استراتژی شکار نهنگ‌ها استفاده می‌کند.

تیم وو ادعا می‌کند که فناوری بی‌سابقه‌ای را توسعه داده است که کامپیوترهای موجود در مرکز کنترل زمینی را قادر می‌سازد یک برنامه اقدام جامع و قابل اعتماد را در کمتر از ۲ دقیقه ایجاد کنند. همچنین می‌گوید این تحقیق بودجه قابل توجهی از دولت و ارتش چین دریافت کرده است.

آسیا تایمز قبلا گزارش داده بود که چین در حال توسعه فناوری‌های ضد ماهواره‌ای برای مقابله با تهدید نظامی محسوسی است که توسط شبکه استارلینک ایجاد شده است، شبکه‌ای که با فعال کردن هماهنگی میدان جنگ در زمان واقعی، سودمندی راهبردی را در اوکراین نشان داده است.

محققان چینی از «روش‌های کشتن نرم و سخت» برای خنثی کردن صورت فلکی غیرمتمرکز استارلینک حمایت می‌کنند که ارتباط انعطاف‌پذیری را از طریق بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ ماهواره فراهم می‌کند.

هدف قرار دادن ماهواره‌های استارلینک امری ناکارآمد و ناممکن است، ولی چین برای این کار فناوری‌های مخرب، از جمله تقویت‌کننده Klystron نسبیتی را مورد بررسی قرار داده است که یک سلاح مایکروویو با قدرت بالاست که قادر به غیرفعال کردن تجهیزات الکترونیکی ماهواره‌ای حساس است. با این حال، استقرار چنین سیستم‌هایی با چالش‌هایی از جمله گرمای بیش از حد ماهواره‌ها و تقاضای انرژی مواجه است.

علاوه بر این، چین سلاح‌های پیچیده‌ای با انرژی هدایت‌شده مانند لیزرهای حالت جامد نصب شده روی ماهواره‌ها ایجاد کرده است و در حال بررسی پتانسیل لیزرهای اشعه ایکس - ایده‌هایی که از ابتکار دفاع استراتژیک ایالات متحده نشأت می‌گیرد - برای از بین بردن چندین ماهواره در یک واحد است. منطق این برنامه‌ها از مزایای نظامی اثبات شده استارلینک ناشی می‌شود، مانند افزایش سرعت داده پهپادها و جنگنده‌های رادارگریز ایالات متحده تا 100 برابر، و نقش محوری آن در موفقیت‌های میدان نبرد اوکراین.

تمرکز چین بر چنین فناوری‌هایی نشان‌دهنده یک استراتژی گسترده‌تر برای کاهش قابلیت‌های استارلینک و حفظ برتری فضایی است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1256961

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =