به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، روز جمعه دونالد ترامپ -رئیس جمهور آمریکا- و ولادیمیر زلنسکی -رئیس جمهور اوکراین- در کاخ سفید با یکدیگر دیدار داشتهاند. این دیدار که قرار بود به عنوان شروع گفتگوهای صلح بین روسیه و اوکراین با زلسنکی باشد با مشاجره طرفین و توهین به رئیس جمهور اوکراین به اتمام رسید.
فاکس نیوز به نقل از یک مقام کاخ سفید تایید کرد که این دیدار پرتنش منجر به لغو کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار شد و معامله مواد معدنی از روی میز خارج شد و ترامپ از رئیس جمهور اوکراین خواست تا این کشور را ترک کند و زلنسکی نیز بلافاصله آنجا را ترک کرد.
در این دیدار پس از اینکه ونس به زلنسکی گفت اوکراین مشکلات نیروی انسانی و استخدام نظامی دارد، زلنسکی اشاره کرد: جنگ به این معنی است که «همه مشکلات دارند، حتی شما» و ایالات متحده «در آینده» جنگ را احساس خواهد کرد. ترامپ در پاسخ گفت: به ما نگویید چه احساسی خواهیم داشت. ما در حال تلاش برای حل یک مشکل هستیم. شما در موقعیتی نیستید که بتوانید آن را دیکته کنید، این را به خاطر بسپارید.
همچنین ونس و ترامپ معتقد بودند زلنسکی نسبت به آمریکا و کمکهایش به اندازه کافی تشکر نکرده است و هشدار داد که اوکراین در «مشکلات بزرگی» است.
انتظار میرفت در این دیدار زلسنکی توافقنامهای را امضا کند که به آمریکا اجازه دسترسی به مواد معدنی اوکراین را دهد. این قرارداد در ازای حمایتی بود که ایالات متحده از زمان تهاجم روسیه به این کشور در سال 2022 ارائه کرده است. اما همه چیز به یکباره تغییر کرده و زلنسکی با تحقیرهایی از سوی ترامپ و معاونش ونس روبرو شد.
اعداد دقیق کمکهای مالی به اوکراین، بسته به اینکه چه کمکی در نظر گرفته شود، کمی متفاوت است. با این حال، به گفته شورای روابط خارجی، کنگره از سال 2022 تاکنون 175 میلیارد دلار برای کمک به اوکراین اختصاص داده شدهاست.
ترامپ بلافاصله پس از این دیدار تحقیرآمیز در پستی در شبکه اجتماعی «حقایق اجتماعی» نوشت: چیزهای زیادی آموخته شد که هرگز نمیتوان بدون گفتوگو تحت چنین آتش و فشاری فهمید. آنچه از طریق احساسات بیرون میآید شگفتانگیز است و من به این نتیجه رسیدهام که رئیسجمهور زلنسکی برای صلح آماده نیست. او احساس میکند که مشارکت ما به او مزیت بزرگی بود. من مزیت نمیخواهم صلح میخواهم.
او همچنین اشاره کرد رئیس جمهور اوکراین به ایالات متحده آمریکا در دفتر بیضی بیاحترامی کرد و او میتواند زمانی که برای صلح آماده باشد، بازگردد».
گفتنی است سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به این دیدار گفت: «چگونه ترامپ و ونس خود را مهار کردند و به او ضربه نزدند، این معجزه خویشتنداری است. او در تلگرام نوشت: «فکر میکنم بزرگترین دروغ زلنسکی در میان تمام دروغهایش، ادعای او در کاخ سفید بود که گفت رژیم کییف در سال 2022 تنها و بدون حمایت بود». دیمیتری مدودف- رئیسجمهور سابق روسیه- نیز با انتشار پستی از دریافت «سیلی مناسب برای زلنسکی در دفتر بیضی» تجلیل کرد.
کریل دیمیتریف -رئیس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه- نیز تقابل شدید ترامپ و زلنسکی را «تاریخی» خواند. دمیتریف یکی از مذاکره کنندگان مسکو در مذاکرات روسیه-آمریکایی بود که در 18 فوریه در عربستان سعودی برگزار شد.
واکنش اروپا
در واکنش به این موضوع و خروج سریع زلنسکی از کاخ سفید کشورهای اروپایی که خود از تصمیمات ترامپ واهمه دارند، واکنش نشان داده و طرفداری خود از زلنسکی را در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند.
امانوئل مکرون -رئیسجمهور فرانسه- در پاسخ به درگیری بین دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی تأکید کرد که روسیه متجاوز است. او در حاشیه سفر خود به پرتغال به خبرنگاران گفت: «ما باید به کسانی که از ابتدا جنگیدهاند احترام بگذاریم».
اورسولا فون در لاین -رئیس کمیسیون اروپا- و آنتونیو کاستا -رئیس شورای اروپا- خطاب به زلنسکی اعلام کردند: عزت شما افتخار و شجاعت مردم اوکراین است. قوی باش، شجاع باش، نترس. شما هرگز تنها نیستید. ما به همکاری با شما برای صلح عادلانه و پایدار ادامه خواهیم داد.
اولاف شولز -صدراعظم مستعفی آلمان- گفت: هیچ کس بیشتر از شهروندان اوکراین خواهان صلح نیست. به همین دلیل است که ما با هم کار میکنیم تا راهی برای صلح پایدار و عادلانه پیدا کنیم. اوکراین میتواند به آلمان و اروپا تکیه کند.
دیک شوف -نخست وزیر هلند- گفت: هلند به حمایت از اوکراین ادامه میدهد. مخصوصا الان ما خواهان صلح پایدار و پایان دادن به جنگ تهاجمی هستیم که روسیه آغاز کرده است. برای اوکراین، برای همه ساکنان آن و برای اروپا.
نخستوزیر لوکزامبورگ نیز گفت: لوکزامبورگ در کنار اوکراین ایستاده است. شما برای آزادی خود و نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین مبارزه میکنید. رئیس جمهور پرتغال نیز گفت: اوکراین همیشه میتواند روی پرتغال حساب کند. گفتنی است سوئد، نروژ، لیتوانی و ایرلند نیز از جمله کشورهای دیگری بودند که حمایت خود را از زلنسکی اعلام کردند.
آندری کورکوف-رماننویس اوکراینی و نویسنده- نیز در تحلیل این موضوع در گاردین نوشت: ترامپ راه خودش را داشته است. او اوکراین را از یک سوژه به یک شی تبدیل کرده است و پس از این تحقیر کاخ سفید، برخی از اوکراینیها متقاعد شدهاند که استخراج فلزات خاکی کمیاب طبق شرایط ترامپ، کشور ما را به «مستعمره» ایالات متحده تبدیل میکند. با این حال، بسیاری از اوکراینیها ترجیح میدهند اگر یک انتخاب باشد، در مستعمره ایالات متحده زندگی کنند تا در یک مستعمره روسیه.
همچنین پس از این دیدار چاک شومر -رهبر دموکراتهای سنای آمریکا- ترامپ و معاون او را به همکاری با پوتین متهم کرد، در حالی که مارکو روبیو-وزیر امور خارجه آمریکا- پس از این مشاجره اعلام کرد که رئیس جمهور اوکراین بابت ایجاد تنش در این دیدار باید از ترامپ عذرخواهی کند.
در عین حال جورجیا ملونی-نخستوزیر ایتالیا- در بیانیهای گفت: بی درنگ یک نشست میان ایالات متحده، کشورهای اروپایی و متحدان آن لازم است تا صریحا درباره چگونگی مقابله با چالشهای بزرگ امروز به ویژه اوکراین، که در سالهای اخیر با هم از آن دفاع کردهایم، گفتگو شود.
میتوان این حرکت را پشت پرده برنامه ریزی شدهای دانست که ترامپ و تیمش برای تحقیر اوکراین کشیدهاند. همچنین دیدار زلنسکی و ترامپ بار دیگر نشان داد ایالات متحده در مذاکرات همیشه غیرقابل اعتماد است و رئیس جمهور بر مسند نشسته به راحتی میتواند کل روند رؤسای قبلی را به راحتی نامناسب دانسته و کاملا مخالف آن عمل کنند. همچنین این امر نشان داد که تا چه حد ترامپ میتواند کشور زیر سلطه خود را تحقیر نماید و همچنان به راحتی حرف از صلح دوست بودن بزند.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما