گرگیعان؛ آیین سنتی خوزستانی‌ها در نیمه ماه رمضان

هر ساله در نیمه ماه مبارک رمضان و همزمان با ولادت امام حسن مجتبی (ع)، آیین سنتی "گرگیعان" با شور و هیجان کودکان و حضور پررنگ مردم خوزستان برگزار می‌شود؛ آیینی که نه تنها میراثی فرهنگی بلکه نمادی از شادی، پیوند نسل‌ها و هویت فرهنگی منطقه است.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اهواز، هر ساله در ایام ماه مبارک رمضان در بعضی از روزهای خاص این ماه پر خیر و برکت آیین‌هایی به قدمت تاریخ اسلام توسط مردم و کودکان برگزار می‌شود.

یکی از این آیین‌های سنتی که ابعاد فرهنگی گوناگونی را در خود جای داده آیین "گرگیعان" یا "قرقیعان" است که هر ساله در شب نیمه ماه مبارک رمضان و همزمان با ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام در استان خوزستان به صورت ویژه برگزار می‌شود.

محمدرضا یونس زاده از فعالین فرهنگی‌ اجتماعی استان خوزستان در همین رابطه عنوان کرد: گرگیعان آیین زنده و پویایی است که همچون گلی رنگارنگ در باغ فرهنگ خوزستان میروید، این مراسم نه تنها موجب شادی کودکان می‌شود، بلکه حلقه اتصال نسل‌ها و حافظ هویت فرهنگی منطقه نیز می‌باشد، با برنامه‌ریزی دقیق و مشارکت همگانی میتوان این گنجینه فرهنگی را برای آیندگان حفظ کرد.

وی ادامه داد: با فرا رسیدن غروب چهاردهم ماه مبارک رمضان هیجان و جان تازه‌ای در دل‌های کودکان خوزستانی دمیده می‌شود و با پوشیدن لباس‌های رنگارنگ و زیبای خود مهیای برگزاری این آیین می‌شوند.

یونس زاده افزود: دختران با پوشیدن لباس‌های رنگارنگ موسوم به "دشته" و عبا و پسران با پوشیدن دشداشه‌های سفید و همچنین تزئین سبدهای حصیری و یا کیسه‌های پارچه‌ای آماده حرکت به سمت خانه‌های مردم، اعم از دوستان و آشنایان و همسایه‌گان خود می‌شوند.

این فعال فرهنگی اجتماعی خاطرنشان کرد: در این آیین، کودکان بعد از نماز مغرب و عشا، ابتدا به درب خانه بزرگان محله می‌روند و با خواندن ترانه‌هایی همچون "ماجینه یا ما جینه حل الکیس و انطینا" یا ممکن است کودکانی که دست‌جمعی برای گرفتن عیدی به کوچه‌ها می‌روند، دو گروه شوند و گروه نخست بگوید: «گرگیعان و گرگیعان» و گروه دوم جواب دهد: «الله یعطیکم رضعان » را با همدیگر و در کوچه پس کوچه‌های خوزستان تا پاسی از شب همخوانی کنند و درب منازل را بکوبند و عیدیشان را بگیرند.

وی افزود: از اصلی ترین هدایایی که مردم به کودکان درب منازل خود می دهند، باسورک است، البته انواع شیرینی‌های محلی، آجیل، میوه‌های تازه و هدایای نقدی هم در برخی از محلات و درب منازل به کودکان بعنوان شادباش ولادت امام حسن مجتبی(ع) اهدا می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: این آیین سنتی علاوه بر اینکه در شهرهای عرب نشین خوزستان برگزار می‌شود، در استان‌های دیگر همچون بوشهر و هرمزگان نیز به صورت نمادین نیز برگزار می‌گردد، همچنین کشورهایی مانند امارات، بحرین، عراق و عربستان نیز این آیین را در نیمه ماه مبارک رمضان پاس می‌دارند.

گفتنی است، این آیین فرهنگی اسلامی در شهریور ماه ۱۳۹۵ به عنوان میراث معنوی مردم عرب ایران به ثبت ملی رسید.

خبرنگار:محمدعلی بنی سعید

انتهای پیام/

کد خبر: 1262982

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =