گروه استانی ایسکانیوز سیستان و بلوچستان- عید سعید فطر در استان سیستان و بلوچستان یکی از مهمترین مناسبتهای فرهنگی و مذهبی است که با سنتها و آیینهای خاصی گرامی داشته میشود. در این منطقه، این عید نه تنها به عنوان پایان ماه رمضان بلکه به عنوان فرصتی برای تجدید دوستیها، و بازگشت به خویشتن معنوی مورد توجه قرار میگیرد. این متن به بررسی آداب و رسوم مردم این استان در روز عید سعید فطر پرداخته و جلوههایی از فرهنگ، هنر و آیینهای سنتی مردم بلوچ را به تصویر میکشد.
مردم سیستان و بلوچستان در چند روز پایانی ماه مبارک رمضان به بازارها رفته و با خرید لباس نو، آجیل و شیرینی خود را برای روز عید سعید فطر آماده میکنند. با توجه به زمانبر بودن دوخت البسه "سوزندوزی" شده، زنان بلوچ در طول ماه رمضان به محض فراغت از کار منزل تا عصر به دوخت و دوز و سوزن دوزی لباسهای مخصوص عید فطر خود و فرزندانشان مشغول میشوند و در شب عید لباسهای آماده شده را با عطر معطر میکنند و به استقبال عید میروند.
مردان بلوچ نیز در عید فطر لباس محلی سفید بر تن میکنند و اعتقاد دارند که پوشیدن بهترین لباس و معطر کردن آن مستحب است و ثواب دارد و به نوعی همه مردم سیستان و بلوچستان در روز عید فطر نونوار میشوند.
در شب عید فطر مراسم حنابندان در میان زنان بلوچ برگزار میشود؛ زنان و دختران بلوچ با حنای محلی دستان خود را با طرحهای بسیار ظریف و زیبا آذین میبندند و علاوه بر بستن حنا بر دستان خود از طلاجات نیز استفاده میکنند.
مردمان سیستان و بلوچستان در این روز بعد از خواندن نماز صبح استحمام کرده و لباس نو با رنگهای روشن بر تن میکنند بهطوریکه معتقدند که در یک ماه رمضان با زدودن تیرگیها باید به استقبال عید فطر رفت.
قربانیکردن دام یا حتی یک مرغ زنده در بین مردم از جایگاه ویژهای برخوردار است بهطوریکه مردم معتقدند بعد از یک ماه بندگی و تطهیر در درگاه الهی باید با ریختن خون این مهمانی را به پایان برد تا از شر شیطان و هوای نفس دور ماند.
یکی از رسوم عید فطر در مناطق روستایی سیستان و بلوچستان است؛ در این رسم، بزرگان کیسهای به نام کیسه برکت دوخته و نذورات، فطریه و کفاره مردم را جمعآوری میکنند و در اولین فرصت آنها را میان فقرا و نیازمندان توزیع میکنند.
مردم در سیستان و بلوچستان در روز عید فطر کسب و کار خود را تعطیل میکنند. کودکان عیدی میگیرند و بزرگترها کدورتها را کنار گذاشته و اوقات خوشی را در کنار هم سپری میکنند.
مردم این استان همچنین در این روز به عیادت بیماران میروند و اگر خانوادهای عزیزی را از دست داده باشد، به دیدارشان میروند و به آنها دلداری میدهند.
دید و بازدید عید از خانه بزرگترین فرد فامیل آغاز میشود و پس از حضور در هر خانه و خوردن شیرینی محلی و چای و ...، خانه را به همراه صاحبخانه برای رفتن به منزل دیگر خویشاوندان و دوستان ترک میکنند، معمولاً تمام ساکنان هر روستا با یکدیگر قوموخویش هستند و به همین سبب هیچ خانهای بدون دید و بازدید عید نمیماند حتی اگر از اقوام و خویشان هم نباشند.
حضور در مزار درگذشتگان از دیگر رسم و رسمهای مردم است، آنان به مزار میروند و عید را به درگذشتگان خود تبریک میگویند و خرما، نان محلی و شکلات بر سر مزار توزیع میکنند.
قوم بلوچ اهلسنت این عید را یکی از اعیاد بزرگ اسلام میدانند و سه روز به جشن و شادمانی میپردازند.
عید سعید فطر یکی از مهمترین اعیاد مردم منطقه است که به مدت ۳ روز گرامی داشته میشود، مردم بلوچستان معتقدند که اگر کسی در طول سال مرتکب خطایی شده و کسی را رنجانده باشد با طلب حلالیت در عید فطر در پیشگاه خداوند متعال بخشیده خواهد شد.
یکی از عرصههای نمود فرهنگ و آئینهای کهن عید سعید فطر است که در این منطقه اهمیت ویژهای دارد و با توجه به پایبندی مردم منطقه به دین و آئین خود برای این عید سعید، سنتهای خاصی قائل هستند.
*فعال رسانه
انتهای پیام/
نظر شما