به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، بر خلاف جزئیات توافق آتشبس بین رژیم صهیونیستی با لبنان که در بهمن ماه سال 1403 ایجاد شد، رژیم بارها به لبنان حمله کرده و در نتیجه این حملات مکرر صدها شهروند لبنانی به شهادت رسیدهاند؛ با این حال، دولت لبنان نیز واکنش چندانی به این حملات نشان نمیدهد. علاوه بر این، برخی رسانههای بین المللی مدعی شدهاند که مقامات نظامی و امنیتی بر این باورند که جنگ در لبنان باید از سر گرفته شود.
با وجود حملات رژیم صهیونیستی به لبنان، حزب الله همچنان به آتشبس با رژیم پایبند مانده و همین امر موجب حرف و حدیثهایی در خصوص جایگاه حزب الله در عرصه سیاسی لبنان شده است. مقامات غربی و رژیم صهیونیستی در ماههای اخیر فشار زیادی را از طرق مختلف برای حذف حزب الله از صحنه سیاسی لبنان به کار بستهاند اما با این وجود و به اعتقاد برخی کارشناسان، علیرغم ضربات شدیدی که به حزب الله وارد شده و برخی فرماندههان برجسته خود را از دست داده، اما این حزب همچنان از نفوذ کافی در عرصه سیاسی لبنان بر خوردار است و همچنین ابزار کافی نظامی برای مقابله با رژیم صهیونیستی را در صورت نیاز در اختیار دارد.
بیشتر بخوانید:
لحظه شماری یمنیها برای تقابل مستقیم زمینی با آمریکاییها
به منظور بررسی بیشتر این موضوع، گفتگویی با الله کرم مشتاقی -کارشناس میز لبنان وزارت امور خارجه- انجام شد. وی در خصوص شرایط کنونی حزب الله در لبنان و وضعیت حضور سیاسی این گروه در این کشور گفت: احزاب در لبنان، اعم از ملیگرا، پان عرب، سوسیال، اسلامگرا، مقاومتی، مخالف مقاومت و یا هر حزب دیگری پنج شاخصه قدرت دارند که عبارتند از: حمایت اجتماعی، حمایت دینی، ارتباطات خارجی، هیمنه نظامی و سهمیه در نظام حاکمیتی. وی افزود: احزاب لبنانی در دو دهه گذشته بسیاری از شاخصههای قدرت خود را از دست دادهاند اما با این وجود حزب الله نه تنها شاخصههای قدرت را از دست نداده بلکه روز به روز قوی تر شده است.
مشتاقی با بیان اینکه پس از حملات تروریستی رژیم صهیونیستی اختلالی در ساختار امنیتی و دفاعی حزب الله ایجاد شد و بعضا توانست بخشی از حوزه سیاسی را نیز تحت الشعاع قرار بدهد، تصریح کرد: واقعیت آن است که حزب الله با وجود تکانههای امنیتی که به آن وارد شده اما همچنان قدرت اول است. حتی احزابی مانند کتائب و قوات که برخی گمان میکنند بر لبنان مسلط شدهاند، هنوز از لحاظ شاخصههای قدرت دهها پله از حزب الله پائینتر هستند.
از نظر این کارشناس مسائل لبنان، نباید فراموش کرد که حزب الله شرایطی به مراتب بدتر، پیچیدهتر و ناگوارتر را در دهه نود میلادی پشت سر گذاشته است. وی افزود: بنابراین، با لحاظ همه شرایط و بررسی مولفههای قدرت، میتوان گفت حزب الله همچنان قدرت اول لبنان است و اساسا اگر حزبالله قدرت خود را از دست داده بود، دلیلی نداشت آمریکا و اسرائیل دست به تحرکات ایذائی بزنند؛ آنها به ریشههای قدرت حزبالله واقف هستند و میدانند حزب الله ظرفیتهای آزاد نشده زیادی دارد.
کارشناس میز لبنان وزارت امور خارجه در خصوص اظهارات اخیر نخست وزیر لبنان مبنی بر اینکه کشورش فعلا برنامهای برای ازسرگیری پروازهای مستقیم به ایران ندارد، اظهار کرد: برای پاسخ به این سوال لازم است بررسی مختصری بر سیاست و حکومت و نهاد دولت در لبنان داشته باشیم و تطور انتخاب رئیس جمهور و نخست وزیر و برآمد کابینه را مورد توجه قرار بدهیم و همچنین شرایط و مقتضیات لبنان و دولتمردان لبنان و زمینهای که در آن سخن میگویند را بدانیم.
به اعتقاد الله کرم مشتاقی، گاهی سیاستمدار لبنانی سخنی را تحت فشار میگوید بدون اینکه ذرهای به آن اعتقاد عملی داشته باشد و اساسا آن جمله فقط برای جذب یک کمک خارجی یا کاهش برخی فشارها است. وی افزود: از سوی دیگر روندهای سیاسی و تعاملات و تحولات خارجی با خواست یک نفر یا یک گروه دگرگون نمیشود. دیپلمات ایرانی با بیان اینکه تحلیل و واکاوی سخنان مقامات لبنانی را با نگاه واقعی تر باید ارزیابی کرد، یاداور شد: نخست وزیر لبنان قاعدتا در دایره مقاومت قرار ندارد، در برهههایی اقدامات ضدمقاومتی هم کرده اما همین شخص از جایگاه تاریخی ایران در لبنان و منزلت حزب الله در لبنان مطلع هست و میداند روابط ایران و لبنان با تصمیم یک نخست وزیر و یک روزه ایجاد نشده که با تصمیم یک نخست وزیر دیگر از بین برود.
از نظر وی، این اظهارات را ناشی از بیتجربگی نخست وزیر لبنان، فشار خارجی و عدم آگاهی او از تعاملات پیچیده قدرت در لبنان به دلیل دوری او طی چند دهه از لبنان میدانم اما به هر صورت نباید اجازه داد این نوع اظهارات عادی شود. مشتاقی در ادامه تاکید کرد: نخست وزیر لبنان باید بداند که این نوع اظهارات نه تنها هیچ گرهای را از گرفتاریهای لبنان باز نمیکند بلکه آن را پیچیدهتر میکند.
کارشناس میز لبنان وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که چرا دولت لبنان به حملات مکرر رژیم صهیونیستی واکنشی نشان نمیدهد و احتمال ورود مجدد حزب الله به درگیری با رژیم، اظهار کرد: پاسخ به این سوال در دل سخنان دبیرکل حزب الله که در روز ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ نهفته است؛ ایشان فرمودند: «اگر تاکنون صبر کردهایم، این صبر برای دادن فرصت بوده است، اما مسئولان کشور باید بدانند که هر چیزی حدی دارد».
مشتاقی خاطر نشان کرد: شیخ قاسم چهار نکته نیز درباره دولت گفتند: ۱. حزب الله بخشی از دولت است. ۲. لزوم انسجام داخلی. ۳. وظیفه دولت در بازسازی جنوب و ضاحیه. ۴. لزوم تحرک کافی و موثر از سوی دولت برای مقابله با تجاوزات اسراییل.
از نظر این کارشناس، صبر کنونی حزب الله چند دلیل دارد از جمله اثبات ناکارآمدی دولت و ارتش در دفع اشغالگران، لزوم بازسازی شبکه امنیتی و آماده سازی اذهان و افکار مردم لبنان و منطقه برای صفحات احتمالی نبردی که در آینده امکان آن وجود دارد. وی فشار رژیم صهیونیستی به لبنان را مانند فنری دانست که هر چه فشردهتر شود، با قدرت بیشتری به سود آنها باز میگردد.
کارشناس میز لبنان وزارت امور خارجه در تحلیل تحولات کنونی منطقه و همچنین توان مقاومت برای احیای قدرت عملیاتی خود گفت: از خصوصیات بارز محور مقاومت میتوان به شجاعت، امید، اراده، مردم محوری و خوداتکائی نام برد. وی افزود: این چهار خصوصیت موجب میشود محور با وجود ضرباتی که به ان وارد میشود، همچنان پابرجا باقی بماند و به راحتی طی زمان نسبتا کوتاهی به بازسازی خود میپردازد.
مشتاقی تاکید کرد: داراییهای مادی و معنوی محور مقاومت برونزا نیست که اگر صدمه دید، محور منتظر کمکهای بیرونی باشد، بلکه خود آنرا بازسازی و بازیابی میکند.
انتهای پیام/
نظر شما