دانشگاه آزاد H-index داخلی برای اعتبار سنجی اساتید طراحی می‌کند

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با تشریح جزئیات طرح مشابهت‌یابی رسالات این دانشگاه گفت: در فاز سوم این پروژه بحث رتبه‌بندی اساتید و ایجاد H-Index داخلی به منظور ارزیابی صحیح اساتید مطرح شده‌است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ بود که دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در یک همکاری در زمینه مشابهت‌یابی پایان‌نامه‌ها آغاز کردند. تا پیش از این پایان‌نامه‌ها فقط با پایان‌نامه‌های موجود قبلی مشابهت‌یابی می‌شد، اما بر اساس تفاهم فی مابین دانشگاه و مرکز تحقیقات کامپیوتری نور پایان نامه‌ها با مقالات نیز مشابهت‌یابی می‌شود که این موضوع برای ارتقای علم کشور ضروری بنظر می‌رسد. این اتفاق در حال حاضر برای اولین بار در کشور انجام می‌شود و باعث صیانت از کارهای اصیل علمی خواهد شد.

در فاز اول پروژه، موضوع مشابهت‌یابی رسالات دانشگاه آزاد به مرحله عملیاتی رسید و در فاز دوم دانشگاه‌ آزاد اسلامی به دنبال خطایابی املایی و نگارشی رسالات و مقاله‌های تولیدی به منظور اصلاح سندهای فارسی خواهد بود. اما در ادامه این پروژه در فاز سوم، بحث رتبه‌بندی اساتید و ایجاد H-Index داخلی به منظور ارزیابی صحیح اساتید مطرح شده‌است.

در همین رابطه سراغ حمید افتخاری مدیرکل کتابخانه‌ها، مجلات و رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی رفتیم تا از جزئیات اجرایی این پروژه مطلع شویم. وی در ابتدا با اشاره به مسئله اصلی اعتبار سنجی گفت: ما در کشور متاسفانه برای اعضای هیئت علمی، رنک علمی درستی نداریم، در دنیا برای اینکه بتوانند اعضای هیئت علمی و محققین را درجه‌بندی کنند و بگویند کدام محقق از دیگری بهتر است، معیارهایی تعریف کرده‌اند. از جمله معیار H-index که براساس ارجاعاتی که به مقالات فرد داده می‌شود و نسبتش به کل مقالاتی که فرد داده تعیین می‌شود.

به گفته افتخاری، مترهای مختلفی در دنیا برای این سنجش وجود دارد. ولی ما در مقالات فارسی متاسفانه متری برای اینکه بتوانیم اعضای هیئت علمی، به طور ویژه در علوم انسانی را درجه بندی کنیم، نداشته‌ایم.

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه به هدف اصلی فاز سوم پروژه اشاره کرد و افزود: انشاالله با کمک مرکز نور برای اولین بار در کشور بتوانیم یک شاخص اعتبارسنجی پیاده سازی کنیم که قابل اتکا باشد؛ برای مجلات فارسی، رنک Impact Factor (IF) با اعتبار قابل قبول و برای اعضای هیئت علمی رنک H-Index قابل قبول. این مسئله مستلزم این است که ما بتوانیم ارجاعات این مقالات را خیلی دقیق و درست دربیاوریم.

افتخاری با بیان اینکه موسسات مختلفی در ایران مدعی این بوده‌اند که چنین ابزاری را در اختیار ما قرار می‌دهند، خاطرنشان کرد: ولی ما تاکنون مرکزی را سراغ نداشتیم که ارجاعات را درست پیدا کند و به درستی به افراد نسبت دهد.

وی تصریح کرد: فاز سوم پروژه در بانک بزرگی مجزا از بانک اطلاعاتی فاز اول و دوم پروژه انجام خواهد شد و صرفا مرتبط به مجلات دانشگاه آزاد نخواهد شد. هدف آن تمام مجلات کل کشور خواهد بود و انشاالله دوستان مرکز نور بتوانند تا حداقل مجلات ۲۰ سال گذشته را پایش کنند تا برای افراد H-Index با درجه قابل قبول‌تری اختصاص داده شود.

افتخاری با اشاره به زمان مورد انتظار برای اجرایی شدن این فاز از پروژه اظهار کرد: مرکز نور اعلام کرده‌است که تا انتهای سال آینده می‌توان این فاز از پروژه را به مرحله اجرایی رساند. باید دید که از نظر فنی کار چطور پیش‌ می‌رود. چراکه از نظر فنی کار ساده‌ای نیست. مقالات فارسی در تبدیل به پی دی اف چالش‌هایی دارند؛ از جمله سیستم رمزنگاری سیستم فونت گذاری، نیم‌فاصله و بسیاری از پارامترها که در زبان فارسی وجود دارد و پایش مقالات فارسی را دچار مشکل می‌کند. متن را به راحتی نمی‌توان جدا کرد و از آن خروجی گرفت و به صورت کلی کار، کار ساده‌ای نیست. که اگر ساده بود خیلی زودتر از این‌ها انجام می‌شد. باید دید که کار فنی به کجا می‌رسد و اگر وعده‌ای که دوستان داده‌اند عملی شود، شاید بتوانیم از نتیجه کار در دهه فجر رونمایی کنیم.

انتهای پیام/

خبرنگار: محمد افصح

کد خبر: 1264256

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =