به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از استان همدان، علی شریفی در گفتوگویی اختصاصی با ایسکانیوز، فعالیت روزافزون بلاگرهای سلامت را تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی دانست و گفت: در حال حاضر، صفحاتی که صرفاً بهدلیل داشتن دنبالکنندههای زیاد شناخته شدهاند، بدون برخورداری از دانش تخصصی یا مجوز قانونی، آزادانه در فضای مجازی فعالیت میکنند و با انتشار توصیههای درمانی نادرست، جان مردم را به خطر میاندازند.
وی با تأکید بر اینکه توصیههای درمانی باید متناسب با شرایط فردی بیماران ارائه شوند، تصریح کرد: نسخههای عمومی و بدون بررسی بالینی، نهتنها غیرعلمی، بلکه در بسیاری مواقع خطرناک هستند. اینگونه محتواها میتوانند باعث بیاعتمادی بیماران به پزشکان و خوددرمانیهای اشتباه شوند.
این پزشک عمومی با بیان اینکه در بسیاری از کشورها فعالیتهای مرتبط با سلامت در فضای مجازی تحت نظارت سختگیرانه قرار دارند، افزود: در کشور ما نظارتها اغلب در چارچوب مسائل دینی خلاصه شده و کمتر به ابعاد تخصصی توجه میشود. اگر این روند اصلاح نشود، با بحرانهای جدی در حوزه سلامت مواجه خواهیم شد.
او همچنین با اشاره به مراجعه بیماران متعددی که به دلیل توصیههای غیرعلمی اینترنتی دچار عارضه شدهاند، گفت: تقریباً در هر شیفت کاری، یک تا دو بیمار بهدلیل اجرای دستورالعملهایی مانند ریختن روغن زیتون در گوش یا مصرف گیاهان دارویی خطرناک، با مشکلات جدید مراجعه میکنند.
شریفی بخشی از اعتماد افراطی مردم به توصیههای آنلاین را ناشی از کاهش اعتماد به جامعه پزشکی دانست و گفت: عوامل مختلفی از جمله برخی خطاهای پزشکی، تجربههای منفی بیماران، و برخوردهای رسانهای ناعادلانه باعث شدهاند تا مردم بیشتر به صحبتهای یک بلاگر یا آشنا اعتماد کنند تا نظر تخصصی یک پزشک.
وی با تأکید بر اینکه پزشکان نیز در صورت وجود زیرساختهای مناسب، باید در فضای مجازی حضور فعال داشته باشند ادامه داد: تولید محتوای پزشکی نیازمند زمان، انرژی و بازخورد مناسب است. اگر ساختاری برای این کار فراهم شود، قطعاً میتوانیم محتوای علمی، جذاب و مفید ارائه دهیم که مردم هم آن را بپذیرند.
این پزشک همدانی نقش رسانهها، بهویژه خبرنگاران حوزه سلامت را در ساماندهی این وضعیت بسیار حیاتی دانست و افزود: خبرنگاران باید فراتر از پوشش اخبار درمانی، به آگاهسازی عمومی، نقد روشهای غیرعلمی، و مطالبهگری برای زیرساختهای بهتر درمانی بپردازند. اگر این آگاهی در جامعه شکل نگیرد، نتیجهای جز افزایش بار درمانی بر دوش پزشکان و سیستم بیمه نخواهیم داشت.
شریفی در پایان با اشاره به نقش مهم سواد رسانهای در کاهش آسیبهای ناشی از توصیههای آنلاین، گفت: امروزه در عصر ارتباطات، با یک جستوجوی ساده میتوان به حجم زیادی از اطلاعات پزشکی و سلامت دسترسی پیدا کرد. حتی بسیاری از مردم تصور میکنند میتوانند با وارد کردن علائم در برنامههای مبتنی بر هوش مصنوعی یا مشاوره با پزشکان آنلاین، بیماری خود را تشخیص داده و درمان کنند.
وی ادامه داد: دسترسی به پزشک دیگر کار دشواری نیست، اما نبود نظارت کافی باعث شده برخی افراد به خوددرمانی روی بیاورند. بهعنوان مثال، مراجعه به داروخانه و دریافت دارو بدون نسخه پزشک در بسیاری از موارد امکانپذیر است، مگر اینکه دارو بسیار خطرناک باشد.
او با تأکید بر لزوم رفتار مسئولانه مردم نسبت به سلامت خود، خاطرنشان کرد: نباید هر اطلاعات رایگانی را بهراحتی پذیرفت؛ چرا که همه ارائهدهندگان این محتوا دلسوز نیستند و گاه فقط به دنبال جذب لایک و دنبالکننده هستند.
شریفی در پایان توصیه کرد: یکی از منابعی که کمترین اعتماد را میتوان به آن داشت، جستوجوهای اینترنتی سطحی است. افراد تا جای ممکن باید از جستوجوهای فارسی که معمولاً مطالب کلی و گمراهکننده ارائه میدهند، پرهیز کنند و در صورت توانایی، از منابع معتبر انگلیسی استفاده کنند تا اطلاعات صحیحتری به دست آورند.
خبرنگار: ندا ترابی
انتهای پیام/
نظر شما