نقش استراتژیک زمین‌شناسی ایران در جلب توجه جهانی

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه آزاد اصفهان، با اشاره به اهمیت زمین‌شناسی و علوم زمین، از جایگاه ویژه ایران در منابع طبیعی، ذخایر معدنی، موقعیت ژئوتکتونیکی و پتانسیل‌های زمین‌گرمایی و گردشگری سخن گفت. وی تأکید کرد که این ویژگی‌ها ایران را به هدفی استراتژیک برای کشورهای خارجی تبدیل کرده است.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اصفهان، سید حسن حجازی به تشریح اهمیت زمین‌شناسی ایران در منافع بین‌المللی پرداخت. وی با اشاره به اینکه ایران با وسعت ۱.۱ درصد از خشکی‌های جهان و جمعیتی ۸۵ میلیونی (یک درصد جمعیت جهان در سال ۲۰۲۳)، میزبان ۹ درصد از منابع طبیعی جهان است، این تمرکز منابع را عامل جذابیتی برای کشورهای خارجی دانست.

حجازی تشریح کرد: ایران با دارا بودن دومین ذخایر گازی و چهارمین ذخایر نفتی جهان، نقش کلیدی در بازارهای انرژی جهانی دارد. میدان گازی پارس جنوبی، یکی از بزرگ‌ترین میادین گازی جهان که به‌صورت مشترک با قطر بهره‌برداری می‌شود، از دارایی‌های استراتژیک ایران است. با این حال،حجازی خاطرنشان کرد که ایران در بهره‌برداری از این میدان از قطر عقب مانده و نیاز به اقدامات مؤثرتری دارد.

به گفته سید حسن حجازی؛ ایران در ذخایر معدنی فلزی و غیرفلزی جایگاه ۱۰ تا ۱۵ جهانی را دارد و در برخی موارد، مانند وانادیوم، رتبه اول یا دوم را به خود اختصاص داده است. فلزاتی مانند مس، مولیبدن، کرومیت و آلومینیوم و همچنین ذخایر غیرفلزی مانند پرلیت، گرافیت، سنگ آهک، تالک و زئولیت از منابع غنی ایران هستند. حتی باطله‌های معدنی، مانند معدن سرچشمه، حاوی فلزات ارزشمندی چون طلا و نقره هستند. ایران همچنین دومین کشور جهان در ذخایر اکتشاف‌شده لیتیوم است که عمدتاً در نمک‌زارها و شوره‌زارهای استان‌های مرکزی مانند سمنان و خراسان جنوبی یافت می‌شود.

وی در ادامه افزود: موقعیت جغرافیایی و زمین‌شناسی ایران، آن را به هاب انرژی منطقه تبدیل کرده است. برخورد پلیت‌های اوراسیا و عربی، که به تشکیل رشته‌کوه زاگرس و زون آتشفشانی موازی آن منجر شده، بستر مناسبی برای تأسیسات استراتژیک مانند فوردو و نطنز فراهم کرده است. سنگ‌های آذرین این منطقه به دلیل سختی بالا، مقاومت بالایی در برابر تخریب دارند. خلیج فارس و تنگه هرمز نیز، به دلیل ساختار ژئوتکتونیکی ایران، از نظر نظامی و اقتصادی اهمیت ویژه‌ای دارند.

این عضو گروه زمین شناسی دانشگاه آزاد اصفهان به منابع آب کارستی در زاگرس و البرز اشاره کرد که به دلیل وجود حفرات انحلالی در سنگ‌های کربناته، آب‌های باکیفیتی را تأمین می‌کنند. با این حال، بخشی از این آب‌ها به‌صورت زیرزمینی به عراق منتقل می‌شود یا با آب شور دریا مخلوط شده و از دسترس خارج می‌شود. این موضوع نیازمند مطالعات دقیق و مدیریت بهینه است.

او ادامه داد: ایران به دلیل منطقه‌های آتشفشانی، دارای چشمه‌های آب گرم و پتانسیل‌های زمین‌گرمایی است که می‌تواند به‌عنوان انرژی تجدیدپذیر مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، تنوع زمین‌شناختی ایران آن را به (بهشت زمین‌شناسان) تبدیل کرده است. ایران دارای سه ژئوپارک جهانی ثبت‌شده در یونسکو (قشم، ارس و طبس) است و تلاش‌هایی برای ثبت ژئوپارک اصفهان در جریان است.

حجازی همچنین با اشاره به مخاطرات طبیعی مانند فرونشست زمین در اصفهان و خطر زلزله در تهران و فوران احتمالی آتشفشان دماوند، بر ضرورت توجه به این مسائل تأکید کرد. وی خواستار برنامه‌ریزی و مطالعات گسترده برای مدیریت این مخاطرات شد.

این استاد دانشگاه آزاد اصفهان در پایان تأکید کرد که زمین‌شناسی ایران فراتر از منابع طبیعی، پایه‌ای برای قدرت ژئوپلیتیک، اقتصادی و نظامی کشور است. این ویژگی‌ها ایران را به یک بازیگر کلیدی در صحنه جهانی تبدیل کرده و توجه کشورهای خارجی مانند آمریکا و اسرائیل را جلب کرده است. وی با اشاره به تجربه اخیر جنگ و فشارهای واردشده، بر اهمیت تاب‌آوری در برابر مخاطرات انسان‌ساخت و طبیعی تأکید کرد.

خبرنگار: رامین ابویی

انتهای پیام./

کد خبر: 1276152

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =