حجت‌الاسلام احمد مینویی، مدیر حوزه علمیه شهید بهشتی ساری در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسکانیوز برخی از آداب و رسوم مردم مازندران در ماه مبارک رمضان را تشریح کرد.

حجت‌الاسلام مینویی، مدیر حوزه علمیه شهید بهشتی ساری در گفت‌وگو با ایسکانیوز ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان و همزمانی آن با آغاز سال ۱۴۰۴، اظهار کرد: مردمان استان مازندران از اواخر قرن اول و اوایل قرن دوم هجری به دین اسلام و مذهب تشیع گرویدند و همواره در انجام واجبات و دوری از گناهان ثابت‌قدم بودند که روزه‌داری در ماه مبارک رمضان از جمله آن است.

وی گفت: اصل روزه‌داری، افطاری، سحری، اعمال واجب و مستحبی ماه مبارک رمضان در سراسر استان مازندران مورد تاکید مردم این دیار است و آئین‌های مختلفی در انجام فرایز دینی این ماه از دیرباز مرسوم بوده که برخی از آنان به دلیل تغییر شرایط زمانی کمرنگ شده و برخی نیز همچنان اجرا می‌شود.

حجت‌الاسلام مینویی در ادامه بیان کرد: یکی از آئین‌های قدیمی این خطه به استقبال رفتن ماه مبارک رمضان است که برخی از مومنان در سه روز آخر ماه شعبان و برخی نیز در آخرین روز ماه شعبان روزه گرفته و به این ترتیب به استقبال ماه مهمانی خدا می‌روند که آن را "پیشواز" می‌نامند.

وی افزود: در گذشته به دلیل نبود امکانات امروزی برای بیدارشدن در سحر، ممکن بود که برخی افراد، سحر را خواب بمانند و مجبور به روزه‌گرفتن، بدون خوردن سحری شوند، به همین دلیل مرسوم بود که برخی افراد حدود دو ساعت قبل از اذان صبح با کوبیدن بر ظرف فلزی و گاها چوبی در کوچه‌ها و بانگ زدن جمله "سحر است، روزه‌دار بلند شو" به گویش مازندرانی در مناطق مختلف استان به سحرخوانی پرداخته و موجب جلوگیری از خواب ماندن مومنان در وقت سحری می‌شدند. با توجه به اینکه این آئین به دلایلی در برخی نقاط استان کمرنگ شده اما همچنان در مناطق کوهستانی استان مازندران برگزار می‌شود.

مدیر حوزه علمیه شهید بهشتی ساری با اشاره به غذاهای مرسوم ماه رمضان در استان مازندران گفت: بانوان این دیار برای سفره‌های سحری و افطاری با استفاده از برنج، لبنیات و سبزیجات محلی، غذاهای خوشمزه و مقوی را تهیه می‌کنند که می‌توان به انواع حلوا، آش، برنج و خورشت‌های محلی مانند شیرآش، دوآش، ترش‌آش، کئی‌پلا، کلم‌پلا، کوکو، شامی، بیشت‌واش و انواع فراوان دیگر اشاره کرد.

وی در ادامه با اشاره به سنتی به نام "روزه سری" گفت: سنتی که از گذشته تا امروزه انجام می‌شود سنت "روزه‌سری" است که ویژه روزه اولی‌ها است و کسی که برای نخستین بار روزه‌ می‌گیرد از سوی والدین و بزرگترهای فامیل با دادن هدیه مورد تشویق قرار می‌گیرد و معمولا این هدایا شامل هدیه نقدی، تسبیج، جانماز، سجاده، البسه، چادر و امثال آن می‌شود.

حجت‌الاسلام مینویی گفت: آئین و مراسم‌هایی نیز در ماه مبارک رمضان همانند سایر استان‌ها از سوی مردم متدین مازندران برگزار می‌شود که شامل قرائت قرآن، دعا و برپایی مراسم‌های مذهبی واجب و مستحب با حضور اقشار مردم در مساجد، تکایا، امامزادگان و اماکن مذهبی روستاها و شهرهای استان است.

وی در پایان گفت: ارادت ویژه اهالی دیار علویان به حضرت امام علی(ع) در شب‌های ضربت و شهادت امیر مومنان و همزمانی آن با شب‌های قدر به اوج خود می‌رسد و در این شب‌ها در شب‌زنده‌داری به عزاداری، دعا و نیایش می‌پردازند. پایان بخش ماه مهمانی خدا، اقامه نماز جماعت عید سعید فطر در تمامی مناطق استان است و مردم متدین پس از آن ضمن زیارت اهل قبور و درگذشتگان به دیدار بزرگترها، فامیل و آشنایان رفته و صله رحم به جا می‌آورند.

خبرنگار: علی حسن‌نیا

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =