مشارکت؛ دغدغه مشترک دولت و دانشگاهیان/سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی، پشتوانه مشارکت سیاسی است

چهاردهمین نشست از سلسله نشست‌های هم‌اندیشی «دانشگاه خانه گفت‌وگو» با موضوع نقش دانشگاهیان در ارتقای مشارکت سیاسی جامعه، عصر دیروز با حضور مسوولان و اساتید دانشگاه در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، نقش دانشگاهیان در مشارکت کمی و کیفی سیاسی جامعه موضوع چهاردهمین جلسه این نشست‌های هم‌اندیشی بود که در این نشست اساتید دانشگاه و میهمانان راهکارهای افزایش مشارکت سیاسی، اعتماد عمومی، سرمایه اجتماعی،مشروعیت سیاسی و سلامت نظام انتخاباتی در کشور را مورد بررسی قرار دادند و پیشنهادات خود در این زمینه را به مشاور فرهنگی سیاسی معاون سیاسی وزیر کشور که به عنوان میهمان ویژه و نماینده وزارت کشور در این جلسه حضور داشت، منتقل کردند. 

افزایش زمان تبلیغات نامزدها در انتخابات/ بازار دروغ‌پردازی در تبلیغات انتخاباتی برچیده شود

هدف از برگزاری این نشست‌ها علاوه بر زمینه‌سازی ورود فعال دانشگاهیان به عرصه‌های کلان و مسائل روز جامعه، ارائه راهکارهای مناسب برای برون رفت از مسائل و مشکلات کشور است. در ادامه گزیده‌ای از مباحث مطرح شده در این نشست را می‌خوانید:

بازار دروغ‌پردازی در تبلیغات انتخاباتی برچیده شود 

حسن بنیانیان؛ مشاور و دستیار امور فرهنگی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: مردم‌سالاری جزو ذات دین ماست اما از نقاط ضعف دانشگاه این است که مدل مناسب جامعه اسلامی را کشف نکردیم که بر اساس آن مشارکت را ساماندهی کنیم.  

وی دادن وعده‌های دروغین را از آسیب‌های نظام انتخابات دانست و گفت: اگر وزارت کشور پیش از برگزاری انتخابات نسبت به تولید محتوا و تهیه فیلم‌های کوتاه در خصوص پیامد دروغ در جمع‌آوری رأی اهتمام ورزد، بخش زیادی از آسیب‌های انتخاباتی کاهش می‌یابد.

بنیانیان اضافه کرد: در کشورهایی که نفت دارند می‌توان هر وعده‌ای را داد بنابراین ریشه آسیب‌ها در نظام انتخاباتی از یک طرف به اتکا به پول نفت  و وعده‌های دروغین و از طرفی دیگر به نوع اطلاع‌رسانی رسانه‌ها بازمی‌گردد که حاصل آن کاهش مشروعیت و مشارکت خواهد بود.

 نقش دانشگاهیان در توسعه کشور مغفول واقع شده است

زهرا عابدی؛ عضو هیأت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات نیز اظهار کرد: در تمام کشورهای توسعه یافته دانشگاهیان در توسعه همه‌جانبه نقش کلیدی دارند و علت رشد کشورهایی همچون ژاپن و سنگاپور در آسیا نیز نقش‌آفرینی دانشگاهیان به صورت کاربردی است.

وی با بیان اینکه نگرش به دانشگاه سنتی است، ادامه داد: متأسفانه سال‌های سال است که در دروس دانشگاهی تجدیدنظر نمی‌شود که دقیقا چه چیزی مورد نیاز است و لازم است یک به روزرسانی در سرفصل‌ها صورت بگیرد.

این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر اینکه نقش دانشگاهیان در توسعه مغفول واقع شده است، خاطرنشان کرد: متاسفانه به پایان‌نامه‌های دانشگاهی رجوع نمی‌شود و روز به روز نقش دانشگاه کمرنگ‌تر می‌شود.

ضریب اعتماد عمومی به دلیل عدم شفافیت رو به کاهش است 

سید فرزاد هاشمی اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق گفت: ضریب اعتماد عمومی به دلیل عدم شفافیت دائما روبه کاهش است.

وی عدم شفافیت و پاسخگویی در حوادث و موضوعاتی چون سقوط هواپیمای اوکراینی، گرانی بنزین و اظهار بی‌خبری مسوولان، گازهای سمی مدارس و خارج‌نشینی فرزندان مسوولان را از علت‌های کاهش ضریب اعتماد عمومی دانست و خاطرنشان کرد: هسته تمام این ماجراها به داخل و عدم اعتقاد مسوولین به آنچه می‌گویند بازمی‌گردد.

این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اطلاعات و اخبار صدا و سیما را دارای خطا و یا مهندسی شده عنوان کرد و ادامه داد: قبل از اینکه صدا و سیما اخبار درست را منتشر کند مردم خبر را زودتر از رسانه دیگر دریافت کرده‌اند و در کل شفافیتی وجود ندارد.

وی تصریح کرد: ما نباید صرفا در رویدادهایی چون انتخابات به فکر مشارکت مردم باشیم بلکه ما در حوزه هایی چون انرژی هسته‌ای هم رفراندوم داریم که نباید مردم نادیده گرفته شوند و این رفراندوم‌ها باید در جامعه باشد.

وزارت کشور به عنوان میانجی با شرکای انتخاباتی خود آشتی سیاسی کند

اصغر مهاجری؛ جامعه‌شناس و  عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی نیز اظهار کرد: یافته‌های به‌روزی دارم که می‌تواند مورد استفاده ستاد انتخابات کشور قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: سرمایه اجتماعی با اجزایی از جمله اعتماد، مشارکت و میزان شفافیت وضعیت مناسبی ندارد و به عدد 1.7 دهم و به میزان خیلی کم رسیده است.

مهاجری با بیان اینکه این مساله ربطی به دولت فعلی و قبلی ندارد بلکه حدود 12 سال است که شرایط اینچنین شده، ادامه داد: بیگانگی سیاسی هم روی عدد 1.9 دهم قرار دارد و به بی هنجاری و تنفر نزدیک است.

وی گفت: عددها بسیار نگران کننده است و در جهان این وضعیت برای نظام دانشگاهی خطرناک توصیف می‌شود چرا که با پژوهش روی جامعه آماری به ناامیدی میل داریم.

این استاد جامعه‌شناس با اشاره به اینکه در این وضعیت ما احتمال می‌دهیم که مشارکت زیر 20درصد خواهد بود، اضافه کرد: اگر وزارت کشور نقش راهبری شور انتخاباتی را دارد آیا برای سرمایه اجتماعی هم برنامه راهبردی دارد؟ اگر دارد به ما دانشگاهیان هم منتقل کند که ما نیز به دانشجویان خود منتقل کنیم.

وی افزود: اما اگر برنامه‌ای ندارد پیشنهاد می‌کنم ابتدا به عنوان میانجی با شرکای انتخاباتی خود از جمله شورای نگهبان و رسانه‌ها در یک آشتی سیاسی قرار بگیرد و از طرف دیگر در قالب یک پروتکل کمک‌های دانشگاهیان در این زمینه را مشخص کند.

مهاجری با اشاره به دو هویت ملی‌گرایی و مذهب‌گرایی در کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر عدد هویت ملی بسیار درشت و بالای 80 درصد است.

وی گفت: مسئله نگران کننده دیگر که باید مورد توجه صدا وسیما قرار بگیرد این است که رقم ارتباط دانشجویان با رسانه های مشارکتی و تعاملی از جمله فضای مجازی 76درصد است.

«اعتماد» جان مایه سرمایه اجتماعی است

شهلا سهرابی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز با تأکید بر اینکه دیپلماسی علمی از منظر قدرت نرم باید در دستور کار قرار بگیرد، اظهار کرد: باورها و ارزش‌ها، اعتماد به عنوان جان‌مایه سرمایه اجتماعی و اعتبار از دیگر ارکان قدرت نرم هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند.

وی با تأکید بر اینکه باید از کشورهای مختلف جذب دانشجو داشته باشیم تا بتوانیم پیام خود را منتقل کنیم،ادامه داد: زمانی که اعتبار از بین برود مشارکت پایین می‌آید و نباید اجازه دهیم که نامزدها با دروغ‌پردازی باعث از بین رفتن مشروعیت نظام شوند.  

به نامزدها فرصت یک‌ساله برای تبلیغات داده شود

مرتضی یاراحمدی؛ عضو هیأت علمی گروه مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند اظهار کرد: نحوه برگزاری انتخابات در کشور ما نیازمند بازنگری است و فرصت تبلیغات نامزدها باید افزایش پیدا کند.  

وی با طرح این سوال که چطور می‌شود در یک هفته نامزدها به معرفی خود و برنامه هایشان بپردازند و مردم هم به شناخت کافی دست پیدا کنند، تصریح کرد: اجازه بدهید از یک سال قبل نامزدها خود را معرفی کنند تا زمینه های افزایش مشارکت اجتماعی فراهم شود. 

این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: لازمه افزایش مشارکت، افزایش اعتماد عمومی است و راهکار آن نیز شنیدن صداهای مخالف است؛ اجازه بدهید مردم حرف خود را بزنند تا احساس اثرگذاری بر سرنوشت خویش را پیدا کنند.

 همه احزاب و گروه‌ها در انتخابات نامزد داشته باشند

یاراحمدی تصریح کرد: یکی از راه‌های افزایش مشارکت این است که همه احزاب و گروه‌ها در انتخابات نامزد داشته باشند چرا که فیلترینگ و نظام تک حزبی به صورت اتوماتیک مشارکت را پایین می‌آورد.

وی با بیان اینکه عذرخواهی چهره مسوولان را زیباتر و محبوبیت آنها را افزایش می‌دهد، ادامه داد: اگر مسوولان فرزندانشان را که در خارج از کشور به سر می‌برند حمایت مالی می‌کنند، باید آنها را به کشور بازگردانند اما اگر فرزندانشان با هزینه شخصی رفته‌اند نمی‌توان دخالتی داشت.   

 آیا دانشگاه به وظیفه نخبگی خود عمل کرده‌ است؟ 

جهانبخش محبی‌نیا؛ عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز نیز اظهار کرد: سابقه وزیران کشور را که بررسی می‌کنیم متاسفانه وزیران کشور قابلی نداشته‌ایم و اینها صرفا نفرات خویش را اضافه و از وزارت کشور به عنوان خانه حزبی استفاده کرده‌اند.

وی با تأکید بر اینکه دانشگاه نباید صرفا نقش روشنفکری برای خویش قائل باشد، ادامه داد: معنی نخبه این است که در بدترین شرایط به اندازه یک نهاد راه را باز کند اما آیا ما به وظیفه نخبگی خود عمل کرده‌ایم؟

محبی‌نیا افزود: فراموش نکنیم مقام معظم رهبری امسال برخلاف سال‌های گذشته زودتر از موعد بر موضوع انتخابات تاکید کردند و با توجه به اهمیت این مساله باید جایگاه دانشگاه به دانشگاه بازگردانده شود و هیأت های اجرایی نیز فارغ از نگاه سیاسی انتخاب شوند.

 گفتمان ما پاسخگوی مطالبات نسل جدید نیست 

رضا اکبری؛ عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب نیز با تأکید بر اینکه نطفه‌های مشارکت در جای دیگری بسته می‌شود، اظهار کرد:  ما باید مطالبه‌گر باشیم اینجا دانشگاه است و ما هم صاحب خانه هستیم.  

وی با اشاره به اینکه ساخت گفتمانی دارای سه زیرساخت ذهنی، زبانی و رفتاری است، افزود: پیش از مشارکت مردم باید سیاسیون آماده مشارکت شده باشند و در عمل هم آنچه که می‌گوییم باید اتفاق بیافتد.

اکبری بالاترین میزان مشارکت را در دوره‌های هفتم، دهم، یازدهم و دوازدهم ریاست جمهوری با مشارکت بالای 70درصد عنوان و اظهار کرد: ما دچار سه نوع پریشانی ازجمله زمان پریشی، زبان پریشی و روان پریشی در جامعه شده‌ایم در واقع زمان را گم کرده‌ایم و نمی‌دانیم حرف‌های ما متعلق به کدام زمان است.

وی ادامه داد: ادبیاتی که جاری می‌کنیم نیز دقیق نیست و خطا دارد ضمن اینکه تمام مشکلاتی را که پشت سر گذاشته‌ایم نیز روان ما را هم پریشان کرده است.

این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر اینکه عملکرد گفتمان، هژمونی و هویت ما باعث شده که روز به روز از جمعیت کاسته شود و این موضوع با تغییر نسل کار را دشوارتر می‌کند، اضافه کرد: بحران هویت امروز به ویژه برای نسل جدید مسأله جدی است؛ چون گفتمان ما پاسخگوی مطالبات نسل جدید نیست و هژمونی ما هم در داخل دچار سستی شده است.

سواد رسانه‌ای دانشگاهیان باید افزایش پیدا کند

آرزو اسلامی؛ عضو هیأت علمی گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز با تأکید بر اینکه دیانت هیچ‌گاه از سیاست جدا نیست، اظهار کرد: عزت یک کشور و ملت بر این است که مردم در انتخابات مشارکت داشته باشند و یکی از نکات مهم در موضوع مشارکت، سواد رسانه‌ای دانشگاهیان است که باید افزایش پیدا کند.

وی با بیان اینکه با توجه به برنامه‌ریزی‌های دشمن، سواد رسانه‌ای بسیار اهمیت دارد، تصریح کرد: باید به دانشجویان تبیین کنیم که شرکت در انتخابات حق آنهاست ضمن اینکه پیشنهاد خوبی است تا نامزدها فرصت بیشتری برای معرفی خود داشته باشند.

سرمایه اجتماعی پشتوانه مشارکت سیاسی است

لیلا عیسی‌وند؛ عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب نیز اظهار کرد: مشارکت سیاسی به عنوان یک کنش پشتوانه می‌خواهد و پشتوانه آن نیز سرمایه اجتماعی است.

وی اعتماد مردم به مردم، مردم به حکومت و حکومت به مردم را از لایه‌های اعتماد به عنوان شاخص سرمایه اجتماعی عنوان کرد و گفت: یک شاخص جدید به عنوان سرمایه اجتماعی و اینترنت هم اضافه شده است که با توجه به فیلترینگ و دسترسی مسوولان به برنامه‌های فیلترشده همچون توییتر در این شاخص اوضاع خوبی نداریم و برای کاهش مشارکت در کوتاه‌مدت کار زیادی نمی‌توان انجام داد.

ضرورت ساختارسازی برای خروج از بحران

بیژن صفوی؛ عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب نیز با اشاره به اینکه در سرمایه اجتماعی وضع خوبی نداریم، اظهار کرد: مهمترین شاخص سرمایه اجتماعی اعتماد عمومی است و ما برای خروج از این وضعیت باید به دنبال ساختارسازی باشیم.

وی ادامه داد: به طور مثال صدا و سیما باید ساختار داشته باشد که بداند در شرایط مختلف به چه شیوه عمل کند و وضعیت به گونه‌ای نباشد که با عوض شدن این دولت‌ها خادم این دولت و آن دولت شود.

صداقت رفتاری مسوولان در افزایش مشارکت تأثیرگذار است  

محمد طاهری؛ عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز نیز با ابراز خرسندی از اجماع شکل گرفته بین دولت و دانشگاه اظهار کرد: مشارکت به عنوان یک مساله هم دغدغه دولت و هم دغدغه دانشگاهیان است و باید فکری به حال آن کرد و البته راه حل یک شبه حاصل نمی‌شود.

وی با تأکید بر اینکه مسوولان باید نقش واقعی خود را بازی و از هنرپیشگی پرهیز کنند، ادامه داد: صداقت رفتاری علاوه بر صداقت گفتاری بسیار حائز اهمیت است تا بتوانیم مشارکت را افزایش دهیم.  

در جریان‌سازی انتخاباتی، دانشگاه بهترین جایگاه را دارد

فرشته حشمتیان؛ عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز با بیان اینکه اگر تأکید بر مشارکت داریم باید برنامه‌ریزی و زمان‌بندی داشته باشیم، اظهار کرد: جمله «به من چه؟» باید در دانشگاه پاک شود و در راستای جریان‌سازی انتخاباتی، دانشگاه بهترین جایگاه را دارد.

وی با تأکید بر اینکه برای قشر خاکستری باید از امروز برنامه‌ریزی شود، افزود: اگر تمام دانشگاه‌های ما به شکل گفتمانی به موضوع بپردازند و تحمل نقد را داشته باشند،افزایش مشارکت را به همراه خواهد داشت.

دانشگاهیان اجازه ورود افراد جاهل را ندهند

در پایان این نشست مصطفی مبیِّن؛ مشاور فرهنگی سیاسی معاون سیاسی وزیر کشور قول مساعد داد که تمام نکات مطرح شده توسط اساتید و دانشگاهیان پیرامون نظام انتخاباتی کشور و راهکارهای افزایش مشارکت را به محمدرضا غلامرضا، معاون سیاسی وزیر کشور منتقل خواهد کرد.   

وی بیان کرد: طبق بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی مشارکت، امنیت، رقابت و سلامت باید در محور اساسی قرار بگیرد و اینکه رهبری امسال خارج از نوبت موضوع انتخابات را مطرح کردند، نشانگر اهمیت آن است.

مشاور فرهنگی سیاسی معاون سیاسی وزیر کشور با اشاره به اینکه اعتقادی به دوگانه ملی‌گرایی و مذهبی‌گرایی ندارم، خاطرنشان کرد: حکومت‌ها زمانی فرومی‌ریزند که از فضای دانشگاهی دور می‌شوند و افراد جاهل و نادان کار را در دست می‌گیرند.

وی تصریح کرد: ما خودمان اجازه داده‌ایم افرادی که از جنس قدرت و خدمت نیستند وارد شوند و به نام دین به مردم تعدی کنند در صورتی که اگر دانشمندان جامعه حضور داشته باشند و اجازه ورود افراد جاهل را ندهند، مشکلات جامعه حل می‌شود.

انتهای پیام/

  

کد خبر: 1186182

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =