به گزارش خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، وضعیت بازار گندم همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرد، در حالیکه تنها کمتر از یک ماه از فصل تابستان باقی مانده است و بسیاری از کشاورزان برداشت محصولات خود را به اتمام رساندند، اما نه تنها قیمت جدید گندم تعیین نشده، بلکه هنوز مطالبات آنان پرداخت نشده است.
بیشتر بخوانید:
توافق برای قیمت خرید گندم سال آینده / دولت باید از کشاورزان حمایت کند
وعدههای متعدد درباره تغییر قیمت گندم و زمان پرداخت مطالبات بیش از همه سبب نااعتراضی کشاورزان شده است؛ وزیر کشاورزی در آخرین اظهارات خود درباره پرداخت مطالبات گندمکاران وعده داد که مطالبات گندمکاران تا آخر شهریور پرداخت خواهد شد، این در حالی است که وزیر کشاورزی در ماه گذشته وعده داده بود که مطالبات گندمکاران تا آخر مردادماه پرداخت خواهد شد اما این وعده محقق نشد و گندمکاران همچنان در انتظار محقق شدن وعدههایشان هستند.
وزیر جهاد کشاورزی در این باره در تاریخ ۴ شهریورماه سال جاری، مطرح کرد: با پرداخت ۵۰ هزار میلیارد تومان دیگر از مطالبات کشاورزان در روزهای آتی، پایان شهریورماه سال جاری زمانِ تسویه کامل مطالبات گندمکاران در خرید ۲ میلیون تن گندم اضافه بر بودجه خواهد بود.
وزیرجهادکشاورزی گفت: دربحث مطالبات گندمکاران،رئیسجمهوراعلام کردند که این مشکل «یون ممتازه» است و باید پول گندمکاران پرداخت شود و دستور تشکیل جلسهای را دادند که این جلسه در روزدوشنبه برگزار شدو پرداخت ۵۰همت دیگر به کشاورزان آغازشده است.
طبق وعدهها کشاورزان در انتظار پرداخت مطالباتشان تا پایان ماه جاری هستند، گندمکارانی که طبق گفته خودشان به دلیل دیر پرداخت کردن مطالبات گندم زیر بار قرض رفتهاند و معتقدند که از این وعدهها زیاد شنیدهاند و اکنون دیگر امیدی به این وعدهها نیست. تعداد زیادی از گندمکاران به دلیل بلاتکلیفی بازار گندم از کاشت گندم برای سال جدید منصرف شدهاند، عدهای نیز به فکر فروش گندم به غیر دولت یا حتی خارج از کشور افتادهاند.
جلسات متعدد شورای قیمت گذاری گندم که نتیجهای ندارد
در کنار موضوع دیر پرداخت مطالبات گندمکاران، تغییر قیمت گندم نیز موضوع قدیمیتری است که هنوز تکلیف آن مشخص نیست و کشاورزان همچنان به امید آن هستند که نرخ ۱۵ هزار تومانی تعیین شده خرید گندم افزایش یابد؛ در این میان جلسات متعددی برای تعیین قیمت گندم برگزار میشود اما همچنان بدون نتیجه به اتمام میرسد. آخرین جلسه چهارشنبه هفته گذشته بدون هیچ نتیجه خاصی به پایان رسید و همچنان نرخ خرید گندم از کشاورزان همان ۱۵ هزار تومان باقی مانده است.
۱۱ هزار و ۵۰۰ به دست کشاورز میرسد نه ۱۵ هزار تومان
البته ناگفته نماند که قیمت گندم ۱۵ هزار تومان تعیین شده است اما گویا تنها ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به آنان پرداخت می شود. علی رضایی نماینده مردم کنگاور، صحنه و هرسین مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، درباره وضعیت بازار گندم و تداوم بلاتکلیفی در تعیین نرخ تضمینی این کالا اظهار کرد: قیمت فعلی گندم هنوز ۱۵ هزارتومان است، اما عملا ۱۱ هزار و ۵۰۰ به دست کشاورز میرسد. این قیمت از قیمت تمام شده برای کشاورز خیلی کمتر است.
وی با اشاره به اینکه گندم کاران از نرخ فعلی گندم گلهمند هستند، افزود: باید قیمت نهایی خرید تضمینی گندم از قیمت کشاورز باید بالاتر باشد نه اینکه کمتر باشد. با این قیمت کشاورز هیچ سودی نمیکند. در حال حاضر نرخ تضمینی خرید گندم در کشور عراق چند برابر ایران است.
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به نرخ مناسب برای خرید تضمینی گندم، بیان کرد: پیش از این نرخ ۱۷ هزار تومان برای گندم تعیین شدو حتی ۱۹ هزار تومان نیز مطرح شد، اما در حال حاضر هیچکدام از این نرخها عملیاتی نشد و تنها ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان دست کشاورز را میگیرد.
رضایی درباره تاخیر در پرداخت پول کشاورزان گفت: نه تنها میزان مبلغ تعیین شده برای کشاورزان سودی ندارد، بلکه همین میزان تعیین شده را نیز با تاخیر پرداخت میکنند و کشاورز از همین موضوع نیز بسیار متضرر میشود و آنها میگویند پول گندم زمانی به دست ما میرسد که دیگر برای ما فایدهای ندارد.
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت باید به گونهای رفتار کند که کشاورز ناراحت و معترض نباشد و اگر برنامهای دارد به صورت شفاف باید به کشاورزان اعلام کند تا کشاورز برای سال آینده برنامه ریزی کند.
در آینده نزدیک به شدت نیاز به گندم در کشور حس خواهد شد
مهدی بشارتده کارشناس اقتصاد کشاورزی نیز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، در این باره اظهار کرد: نرخ ۱۵ هزار تومان گندمی که اعلام شد مورد پسند جامعه کشاورزی و کشاورزان و گندمکاران نیست، چرا که گندمکاران معتقدند هزینه تمامشده گندم بالاتر از این است و توجیه اقتصادی ندارد.
وی افزود: دولت برای مدیریت بازار گندم دو راه دارد یا باید قبل از اعلام قیمتها هزینه تولید را کاهش میداد یا باید قیمت را افزایش میداد که این اتفاقات صورت نگرفت.
کارشناس اقتصاد کشاورزی درباره تبعات نرخ ۱۵ هزار تومانی گندم، بیان کرد: وقتی که قیمت گندم افزایش پیدا نکند، کشاورز مجبور است برای تامین هزینهها گندم را به عنوان قاچاق کالا در کشورهای همسایه با قیمت بالاتر بفروشد و یا گندم را به عنوان خوراک دام استفاده کند، که این موضوعات ضرر و زیانهایی دارد و نیاز کشور را برطرف نمیکند؛ در نتیجه مجبور به واردات گندم و خروج ارز میشویم.
کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: اگر قیمت گندم افزایش پیدا نکند شاهد روزهای خوشی در بازار گندم نخواهیم بود و در آینده نزدیک به شدت نیاز به گندم در کشور حس خواهد شد، در نتیجه کمبود گندم میتواند تبعات جبرانناپذیری بههمراه داشته باشد.
بشارتده در پایان تاکید کرد: نرخی که باید برای گندم اعلام میشد ۱۷ هزار تومان بود و تشکلها و گندمکاران به ۱۶ هزار تومان نیز راضی شدند اما دولت همچنان بر قیمت ۱۵ هزار تومان پافشاری میکند.
روزها میگذرد و گندمکاران از اردیبهشت ماه سال جاری تا کنون در انتظار خبرخوشی برای بازار گندم هستند، اما وعدههای مسئولان مربوط به این امر سبب گلایه و خستگی بیشتر کشاورزان شدهاست. این در حالی است که گندم از جمله کالاهای اساسی است که کمبود آن میتواند سبب بهم ریختن زنجیره غذایی کشور و کمبودهایی شود، بنابراین انتظار میرود مسئولان مربوط به این امر هر چه سریعتر به فکر جامعه کشاورزی به ویژه گندمکاران باشند تا در سال آینده با کمبود گندم یا حتی صادرات گندم روبرو نشویم.
انتهای پیام/
نظر شما