علی سلاجقه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در جریان سفر به استان چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار استانی ایسکانیوز از شهرکرد با اشاره به سیاستهای کلان سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در کشور از سالهای قبل، نسبت به مدیریت منابع آب دقت خوبی بهخرج ندادهایم؛ در واقع به مقدار آب ورودی به کشور با میزان آب خروجی به کشورمان به یک اندازه است. بهطور سالانه تقریباً 10 میلیارد متر مکعب خروجی آب از کشور داریم که میانگین ورودی نیز به همین مقدار است.
وی افزود: بر همین اساس ما سعی کردیم بر اساس قوانین بینالمللی، ارتباطات و تفاهمنامههای فیمابین، رایزنی با کشورهای همسایه در حوزه مسائل آبی انجام شود. معمولاً کشورهایی نمیخواهند که ارتباطات بین کشورهای همسایه به نحو مطلوب شکل گیرد و حتما موضوع آب را به عنوان یک دستآویز قرار میدهند تا اختلافاتی بین کشورها رخ دهد؛ اما جمهوری اسلامی ایران با تدبیر و با استفاده از ظرفیتهای قانونی، سعی میکند تا این مسائل را تعدیل و حقآبهها را دریافت کند.
سلاجقه با اشاره به رایزنیهای انجام شده اظهار کرد: نشستهای مفصل و رایزنیهای متعددی در حوزه مسائل آبی شرق کشور با مسئولین حاکم بر افغانستان داشتهایم که مسائل حقآبه محیط زیست را از بحث عهدنامههایی که وجود داشت، تفکیک کردیم.
رئیس سازمان محیط زیست کشور اضافه کرد: بحث بر سر این بود که میزان آب موجودی در سدهای آنطرف، بهطوری هست که رهاسازی انجام شود و خوشبختانه آنها نیز، رویکرد مناسبی داشتند و امسال نیز شاهد بودیم که در یک بازه زمانی کوتاه، رهاسازی آب انجام شد و امیدواریم که این روند ادامه یابد.
ایشان گفت: قرار بر این است که هیئتی از سوی افغانستان به ایران آمده و در نشستهایی که در پیش داریم، حتماً این مسائل را پیگیری میکنیم و تقریباً تفکیک حقآبه محیط زیست از معاهداتی که وجود دارد، انجام میشود.
معاون رئیس جمهور بیان داشت: در آخرین نشست سازمان ملل در نایروبی، مباحثی با کشور ترکیه مطرح شد و خوشبختانه رویکرد خوبی داشتند و قرار بر این شد که هیئتهای کارشناسی، بین دو کشور رد و بدل شود و باتوجه به این که وزارت نیرو، مدیریت این قسمت را از جانب دولت جمهوری اسلامی ایران بر عهده دارد، این تبادل هیئتهای کارشناسی بهصورت جامع انجام میشود تا بتوانیم این مسئله را در داپ که یکی از سرشاخههای رود ارس است، حل کنیم.
وی افزود: در مورد مسئله گاپ نیز همچنان، رایزنیها با سه کشور ترکیه، عراق و سوریه ادامه دارد.
علی سلاجقه گفت: با کشور ارمنستان هم پس از 18 سال، نشستی برگزار شد و وزارت نیرو به عنوان نماینده ایران حضور داشت، این مسئولیت به سازمان محیط زیست سپرده شد که در اولین دور نشست، دیداری بین معاونین همتای دوطرف در ایروان شکل گرفت و توافق خوبی ایجاد شد که منجر به نشست پیش از عید امسال در کشور ایران شد؛ اما متأسفانه دولت ارمنستان برخلاف توافقنامهها عمل نکرد که ما اکنون سعی داریم با استفاده از وظایف مجموعه وزارت امور خارجه و با توجه به روابط حسنهای که وجود دارد، مسئله آلایندگی رود ارس را حل کنیم.
ایشان همچنین با اشاره به انتقال آب بین حوضهای گفت: جایی که آب شرب اولویت اول باشد، آن انتقال انجام میشود؛ اما اگر قرار بر این باشد که درخواست انتقال آب صورت گیرد و مجوزی صادر شود، مبتنی بر مبدأ، انتقال و مقصد است؛ یعنی در قالب برنامه جامع، مزیتهای سرزمینی و بحثهای توسعهای دیده میشود.
خبرنگار: محمود اسماعیلپور اشکفتکی
انتهای پیام/
نظر شما