لایه‌های عمیق هوش مصنوعی یا دعوا بر سر فیلترینگ؟

حسن دانش*

گروه دانشگاه ایسکانیوز- شکی نداریم که فیلترینگ به این شکل چیز خوبی نیست. از طرفی متاسفانه شاید ما تولید محتوا بلد نیستیم یا به هردلیل دیگری سراغش نرفته‌ایم. بخواهیم پاپی‌اش شویم احتمالا موضوع این است که خوب کار سخت‌تر، سختی‌ کشیدن بیشتری هم دارد، معمولا با همان ایده اول که به ذهنمان می‌رسد و دنگ و فنگ کم‌تری دارد یعنی فیلتر کردن بی‌قاعده راحت‌تریم.

این را هم می‌دانیم که کنار فیلترینگ هزار رقم جور و واجور مفسده هم ایجاد می‌شود. همه این‌ها را شمردیم که بگوییم بله فیلترینگ بد است اما واقعا در حوزه گسترده فناوری‌های ارتباطات و مسائل جدید دنیای علم و تکنولوژی دعوا باید بر سر بودن یا نبودن فیلترینگ به عنوان یک مسئله اصلی اجتماعی باشد؟ طبیعتا هر انسان عاقل و البته منصفی می‌گوید نه؛ اما شوربختانه امروز اینطور است.

در همان اولین دیدارهای رهبر انقلاب با هیات دولت آقای پزشکیان بود که ایشان ضرورت دستیابی به لایه‌های عمیق هوش مصنوعی را پیش کشیدند و مسئولان را به این مهم توجه دادند. رهبر انقلاب در دیدار اربعینی با هیأت دانشجویی هم اشاره‌ای به هوش مصنوعی و مسائل جدید داشتند و افق‌های جدیدی را پیش روی قشر جوان در کنار تاکید به مسئولان گشودند.

هوش مصنوعی و توسعه آن در دنیای امروز به قدری اهمیت یافته که به بخشی از نزاع جهانی چین و آمریکا بر سر گسترش قدرت خود تبدیل شده است.

ایالات متحده در یکی از آخرین اقدام‌ها علیه چین و و در راستای قطع همکاری‌هایش در حوزه فناوری، پیشنهاد ممنوعیت استفاده از خودروهای چینی و فناوری «خودروهای متصل» را در جاده‌های آمریکا داده است. به این تمام نرم‌افزار و سخت‌افزار کلیدی چینی که در خودروهای متصل در جاه‌های آمریکا تعبیه شده‌اند، ممنوع می‌شوند.

«جینا ریموندو»، وزیر بازرگانی آمریکا، در این زمینه گفت: تا زمانی که دشمنان خارجی ما نرم‌افزارهای خودرو را برایمان می‌سازند، یعنی می‌توانند به راحتی روی زیرساخت‌هایمان نظارت داشته باشند، آنها را از راه دور کنترل کنند. همه اینها باعث می‌شود که حریم خصوصی و ایمنی آمریکایی‌ها در جاده‌ها تهدید شود.

دولت بایدن در این رابطه استدلال می‌کند که بخش‌هایی را هدف قرار می‌دهد که چین از آن‌ها برای تسلط بر “حوزه‌های تعیین کننده‌ای مانند هوش مصنوعی” سوء استفاده می‌کند.

از نقش هوش مصنوعی در معادلات سیاسی و بین المللی دنیای جدیدی که درحال شکل‌گیری است بگذریم، می‌توانیم سراغ لیست ۱۰ ثروت‌مند جهان که اخیرا فوربس منتشره کرده برویم؛ لیستی که اسم‌های آشنا و ناآشنایی مثل ایلان ماسک صاحب تسلا و ایکس، جف بزوس مالک آمازون، زاکربرگ صاحب متا، برنارد آرنو مالک موئه هنسی لوئی ویتون و… به چشم می‌خورد که یکی از پررنگ‌ترین نقاط اشتراک فعالیت جدید همه آن‌ها هوش مصنوعی است.

یکی از نام‌های لیست فوربس، سرگئی برین ۵۰ ساله از کالفرنیا، مالک شرکت تریلیون دلاری آلفابت است. شرکت آلفابت یا گوگل سابق که توسط لری پیج و سرگئی برین تأسیس شد، یکی از معدود شرکت‌های تریلیون دلاری است. سرمایه بازار آلفابت تا ۲۵ سپتامبر به بیش از ۲ تریلیون دلار رسید.

آلفابت یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم‌های خدمات ابری را در جهان دارد. منبع درآمد اصلی این شرکت، کسب‌وکار مربوط به موتور جست‌وجوی آن است که تا سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴ حدود ۵۸/۶ درصد از کل درآمد آن را تشکیل می‌دهد.

آلفابت در طول سه ماهه دوم ۲۰۲۴ خبر از افزایش درآمدهای خود را داد. تخمین زده می‌شود که ارزش این شرکت به ازای هر سهم از ۱/۸۵ به ۱/۸۹ دلار افزایش یافته است. این شرکت همچنین درآمد شگفت‌انگیز ۴۴۵/۴۹ میلیون دلاری را تجربه کرد و مجموع درآمد ۸۴/۷۴ میلیارد دلاری را گزارش کرد که رشد ۱۴ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

این شرکت به سرعت در حال پیشرفت در زمنیه هوش مصنوعی است و «جمینی» چت‌بات هوش مصنوعی مولد آن به خوبی جای خود را در بازار جهانی باز کرده است. این شرکت همچنین در حال طراحی پردازنده‌های «تانسوری» برای استفاده از هوش مصنوعی است.

همه این‌ها در حالی است که بازار جهانی هوش مصنوعی مولد هر سال ۳۰ تا ۴۰ درصد رشد می‌کند و رقابت در حوزه کسب و کارهای جدید هوش مصنوعی بسیار جدی است.

بر اساس گزارشی که پیش از این در ایسکانیوز منتشر کردیم، هوش مصنوعی دانشگاه استنفورد بیشترین سرمایه‌گذاری در سال ۲۰۲۳ با ۶۲.۵ میلیارد یورو مربوط به آمریکا و پس از آن چین با ۷.۳ میلیارد یورو است. اتحادیه اروپا و انگلستان هم مجموعا ۹ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

تعداد شرکت‌های تازه تاسیس هوش مصنوعی سال گذشته در جهان بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته و آمریکا هم بر اساس آخرین رتبه‌بندی‌ها، مناسب‌ترین بستر برای راه‌اندازی کسب و کار در حوزه هوش مصنوعی معرفی را شکل داده است.

بعد از آمریکا، سنگاپور، سوئد، سوئیس، چین و … تا استرالیا در رده چهاردهم قرار دارند.

ما کجاییم؟ نمی‌دانیم.

علی‌رغم برخی اتفاقات نو و نویدبخش مثل تاسیس سازمان ملی هوش مصنوعی و تلاش برای تدوین سند و مسائل مختلف اما همچنان هوش مصنوعی در دانشگاه‌های ایران در حد جلسه معرفی و بررسی‌ ضرورت‌های پرداخت به آن باقی مانده است.

موضوعی که دستیابی به لایه‌های عمیق هوش مصنوعی را حداقل در آینده‌ای نزدیک بعید بنظر می‌رساند. اگرچه مشخصا مسیر سخت و دشواری پیش رو داریم اما هوش ایرانی که اخیرا توانسته رتبه سوم جهان را از آن خود کند و توشه مانده از تجربه‌هایی چون پیشرفت در صنایع موشکی و نانو و هسته‌ای به ما می‌گوید، ایرانی می‌تواند.

در این میان اما ارزش‌بخشی به مسائل حاشیه‌ای و کم‌اهمیت مثل دعوای فیلترینگ که اخیرا مجددا در جامعه داغ شده و جایگزین کردن آن با مسائل اصلی مورد نیاز پیشرفت تکنولوژی در کشور، آن‌هم با پول‌پاشی و پروژه‌های رسانه‌ای برای نفی و اثبات سیاسی یکدیگر در منافات با اصل تلاش برای ساخت ایران قوی بنظر می‌رسد.

کاش دوستان متوجه باشند که بازیگری در نظم نوین جهانی با برتری‌های علمی و فناوری ممکن می‌شود؛ نه جلسه و کنفرانس. کما اینکه سلطه فعلی غرب و بویژه آمریکا بر کشورهای مختلف دنیا بواسطه همین برتری در علم و تبدیل آن به فناوری‌های مختلف بدست آمد. مسیری که بچه زرنگ‌های امروز دنیا مثل چین به خوبی آن را پیدا کرده‌اند و چهارنعل در آن پیش می‌روند.

*سردبیر دانشگاه و آموزش باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران(ایسکانیوز)

انتهای پیام/

کد خبر: 1248370

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 2
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • م IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
      2 0
      خوبه یه کم مطالعه داشته باشید تا مطالبی که می تنویسید با قلم بهتری نوشته بشن، اینجوری مخاطب هم لذت میبره
    • گ.حداد IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
      1 0
      حالم از متنت به هم خورد