به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، در حالی که تلاشهای رژیم صهیونیستی برای تهاجم زمینی به جنوب لبنان ادامه دارد، عملیات وعده صادق 2 که در پاسخ به جنایات رژیم به ویژه ترور اسماعیل هنیه انجام شد، میلیونها اسرائیلی را در دومین حمله مستقیم ایران به اسرائیل- پس از حمله قبلی در آوریل- به پناهگاهها فرستاد.
ایران این عمل را دفاع مشروع و حق خود در برابر حملات تروریستی اسرائیل در تهران و لبنان و به شهادت رساندن اسماعیل هنیه و سید حسن نصرالله و همچنین دفاع از نیروهای خود در منطقه اعلام کرد. ارتش اسرائیل نیز با وجود سکوت اولیه در مورد اعلام خسارات اما در نهایت اعلام کرد آسیبهای جدی به پایگاههای هوایی اسرائیل وارد شده است.
بیشتر بخوانید:
اسرائیل فقط زبان زور را میفهمد / آشکار شدن ضعفهای دفاعی اسرائیل و شکستناپذیری موشکهای هایپرسونیک ایران
اما سؤال اینجاست که اسرائیل تا چه حد توانایی آن را دارد تا بتواند به ایران پاسخ دهد و به آن حمله کند؟
اسرائیل در ساعات اولیه پس از عملیات وعده صادق 2، به سرعت اعلام کرد که به این حملات پاسخ خواهد داد. اسموتریچ -وزیر دارایی اسرائیل- در این باره هشدار داد: ایران نیز مانند غزه، حزبالله و دولت لبنان پشیمان خواهد شد. بن کاسپیت- مفسر در روزنامه معاریو- نیز در این باره نوشت: «وضعیت ما را به دوئل با سر مار واقعی یعنی ایران فراخوانده است» و این شرایط را به نفع اسرائیل اعلام کرد.
اسرائیل حمله به تشکیلات هستهای و نفتی ایران را به عنوان پاسخ به حملات ایران مورد بررسی قرار میدهد؛ اما نکته اصلی این است که اسرائیل برای اینکه بتواند به ایران حمله کند، نیازمند حمایت متحد خود یعنی آمریکا است. قابل ذکر است ترامپ -نامزد جمهوریخواهان- به حمایت اسرائیل برای حمله به تأسیسات هستهای ایران پرداختهاست در حالی که تحلیلگران معتقدند اکنون شاهد بیاعتمادی بین بایدن و نتانیاهو نیز هستیم.
بایدن که روز سهشنبه اعلام کرده بود ایالات متحده «بهطور کامل از اسرائیل حمایت میکند»، اما روز چهارشنبه گفت که از حمله به سایتهای هستهای ایران حمایت نخواهد کرد. همچنین آخرین اظهارات بایدن یک روز پس از آن بیان شد که او گفت که ایده حمله اسرائیل به سایتهای نفتی ایران «در حال بحث است» و باعث شد قیمت نفت در میان ترس از شوک ناگهانی به عرضه جهانی افزایش یابد.
به عبارتی آمریکا که در روز اول حمله مصمم به حمایت کامل از اسرائیل بود، اکنون تردید پیدا کرده است. زیرا هرگونه جنگ در منطقه میتواند بر بازار نفت تأثیر بگذارد و اوضاع را برای آمریکا و متحدانش پیچیدهتر کند. بهخصوص که ایران نیز پیش از این تهدید کرده بود که اگر بخش نفتی این کشور تحت تأثیر قرار گیرد، جریان عبوری از تنگه هرمز را مختل خواهد کرد.
به گفته اداره انرژی آمریکا، تنگه بین عمان و ایران یک کانال حیاتی است که تقریبا یک پنجم تولید روزانه نفت خام در خاورمیانه از آن عبور میکند. دان استرویون-رئیس گلدمن ساکس- نیز تخمین زده با حمله به تأسیسات نفتی ایران «اگر شاهد کاهش مداوم 1 میلیون بشکهای در روز در تولید ایران باشیم، در سال آینده شاهد افزایش قیمت نفت در حدود 20دلار در هر بشکه خوایم بود». این ارزیابیها باعث شد بایدن از حمایت خود صرف نظر کند.
واشنگتن پست نیز با تحلیل موقعیت جنگ احتمالی اسرائیل و حمله به ایران نوشت با وجود رهگیری بسیاری از موشکها توسط اسرائیل و آمریکا در حملات اخیر، اما این حمله باعث شد میلیونها اسرائیلی به پناهگاهها بروند و ضربه روانی قدرتمندی به کشور وارد شود.
این روزنامه همچنین به بیان اینکه اسرائیل از قبل در چندین جبهه میجنگد حمله احتمالی را به نفع اسرائیل نخواند. زیرا توان آن در نبرد در چندین جبهه کم شده و به هشدارهایی پرداخت که حمله اسرائیل به ایران میتواند برای خود اسرائیل داشته باشد. بهخصوص که در پی این حمله، عباس عراقچی-وزیر امور خارجه ایران- نیز به اسرائیل و حامیانش هشدار داد که «هر گونه اقدام جدید» در پاسخ، «پاسخ سختتری» را در پی خواهد داشت.
در این خصوص لیمور -تحلیلگر دفاعی در اسرائیل- نیز هشدار داد که رهبران اسرائیل باید تأثیری را که گسترش جنگ میتواند بر دیگر صحنههای عملیات در لبنان و غزه داشته باشد، ارزیابی کنند. این روزنامه همچنین به بیان صحبتهای اسفندیار باتمانقلیج-استاد دانشکده مطالعات بین المللی جانز هاپکینز در اروپا- میپردازد که در صفحه اکس خود نوشت: قصد ایران در روز سهشنبه احتمالا ایجاد جنگ نبود، بلکه تزریق «فوریت به ایالات متحده، کشورهای منطقه و ذینفعان داخلی در اسرائیل برای محدود کردن نتانیاهو و مجبور کردن او از مسیر جنگ بود».
در واقع تحلیلگران غربی نیز اذعان دارند که قدرت موشکی ایران قطعا بیشتر از چیزی است که در حملات اخیر خود نشان داده است. میراو زونزین- تحلیلگر ارشد اسرائیل در گروه بین الملل بحران- نیز معتقد است جنگ همه جانبه با ایران «سرزمینی ناشناخته» خواهد بود - و اگر تهران و متحدان منطقهای آن به یکباره به اسرائیل حمله کنند، ممکن است پدافند هوایی اسرائیل نابود شود. او همچنین هشدار داد حتی اگر از درگیری تمام عیار جلوگیری شود، باز هم این خطر وجود دارد که اسرائیل و ایران در یک تنش تشدید کننده محبوس شوند که باعث ناامنی بیشتر برای اسرائیلیها میشود.
همچنین در مورد احتمال حمله به سامانههای پدافند هوایی و تأسیسات پرتاب موشک ایران نیز ریچارد هوکر-افسر بازنشسته ارتش آمریکا که در شورای امنیت ملی ایالات متحده در زمان رؤسای جمهور جمهوریخواه و دموکرات خدمت میکرد- گفت: این احتمال وجود ندارد که اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران حمله کند. «زیرا وقتی شما چنین کاری انجام میدهید، رهبری ایران را در موقعیتی قرار میدهد که در پاسخ، کاری بسیار چشمگیرتر انجام دهد».
با توجه به اظهارات روز گذشته رهبر انقلاب در سخنان خود در نماز جمعه این هفته در تهران «آنچه نیروهای مسلح ما انجام دادند، حداقل مجازات جنایات رژیم غاصب صهیونیستی بود»، میتوان دریافت دشمن به خوبی از قدرت دفاعی و موشکی ایران خبر دارد. همچنین رهبر ایران اسرائیل را یک «رژیم بدخواه» خواند که «فقط خود را با تزریق حمایت آمریکا نگه داشته است».
بنابراین میتوان گفت هیچ نفع استراتژیکی برای اسرائیل در صورت حمله احتمالی وجود ندارد. همچنین متحد اسرائیل یعنی آمریکا نیز تمایلی برای از بین بردن منافع خود در خاورمیانه ندارد و اسرائیل حتی در صورت پاسخگویی نیز شرایط را برای خود و متحدانش سختتر خواهد کرد.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما