به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، در سالهای اخیر حرف و حدیثهای زیادی در خصوص عادی سازی روابط کشورهای عرب خلیج فارس با رژیم صهیونیستی و ارتباطات آنها با یکدیگر وجود داشته است. کشورهای عرب خلیج فارس در دهههای اخیر و به دلیل نفوذ آمریکا در آنها رفته رفته هویتهای عربی-اسلامی خود را فراموش کرده و تلاش کردند تا با رژیم صهیونیستی روابط سیاسی برقرا کنند. این امر در دوران ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا به اوج خود رسید.
بیشتر بخوانید:
آتشبس؛ فریب راهبردی صهیونیستها برای جنایات بیشتر / پاسخ ایران میتواند ابتکار و معادله بازدارندگی را به محور مقاومت بازگرداند
ترامپ در سال 2020 با هدف تقویت رژیم صهیونیستی و در راستای حمایتهای بیدریغ خود از نتانیاهو طرحی را تحت عنوان «پیمان ابراهیم» کلید زد که در ادامه منجر به عادی سازی روابط اسرائیل با امارات و بحرین شد و قرار بود در فازهای بعدی کشورهای دیگر منطقه از جمله عربستان سعودی نیز همین مسیر را طی کنند. اگرچه حتی پیش از پیمان ابراهیم برخی کشورهای منطقه روابط پنهانی با رژیم صهیونیستی داشتند، اما یک اتفاق مهم در منطقه تمام طرحهای آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی را به شکست کشاند.
حماس در 7 اکتبر 2023 با اجرای عملیات طوفان الاقصی توانست پس از سالها سکوت خبری و فراموشی جهانی در قبال مسئله فلسطین، یک بار دیگر افکار عمومی در سراسر دنیا را متوجه این مسئله کند. با گذشت زمان و جنایات غیرقابل باور توسط نیروهای رژیم صهیونیستی و کشتار هزاران زن و کودک بیگناه کم کم ملتهای عربی فشار خود را بر دولتهایشان برای محکوم کردن اقدامات اسرائیل افزایش دادند. اگرچه روابط پنهانی همچنان ادامه داشت اما به نظر میرسد سلاطین عرب متوجه یک واقعیت شدند.
اول اینکه ملتهای آنها به هیچ وجه حاضر به کنار آمدن با رژیم جنایتکار صهیونیستی نیستند و از طرف دیگر باند جنایتکار حاکم بر اسرائیل برای دستیابی به اهداف خود، به راحتی از تمام خط قرمزهای بین المللی عبور میکند. به نظر میرسد یه واقعیت دیگر برای کشورهای جهان و منطقه روشن شد؛ آمریکا به هیچ وجه حاضر به دست کشیدن از اسرائیل نیست و آنطور که دولتمردان و سیاستمداران آمریکایی -در دو حزب- میگویند، به هر قیمتی که شده باید اسرائیل را حفظ کرد.
در مقابل، محور مقاومت با هماهنگی کامل با تمام ارکان خود، برنامهریزی منسجم و البته عزمی راسخ در برابر رژیم صهیونیستی و همه حامیان غربی آن ایستاد و نشان داد که تنها راه نجات از زورگویی جبهه شرارت اتکا به قدرتهای خود و دوری از آمریکاست. تلاشهای جمهوری اسلامی ایران در تبیین این مسئله نقش بسیار مهمی در آگاهی ملتهای منطقه داشت. جمهوری اسلامی ایران هم در میدان نظامی و هم دیپلماتیک تلاشهای زیادی برای حمایت از مظلومان منطقه در غزه و لبنان ایفا کرد.
بعد از اینکه تقابل ایران و اسرائیل از فاز نیابتی وارد درگیری مستقیم شد، جمهوری اسلامی ایران از همسایگان عرب خود خواست تا همکاری خود را با رژیم صهیونیستی قطع کرده و تهدید کرد که هر کشور در عملیاتهای نظامی اسرائیل علیه ایران مشارکت داشته باشد، به عنوان یک هدف جنگی تلقی خواهد شد. قطعا یکی از مصادیق موفقیت این راهبرد، عدم همراهی کشورهای عربی با اسرائیل در عملیات اخیر علیه ایران بود.
کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نه تنها با آمریکا و اسرائیل در عملیات علیه ایران هیچ گونه همکاری نداشتند، حتی پس از این رویداد به شدت آن را محکوم کردند و اقدامات رژیم صهیونیستی را عامل افزایش تنش در منطقه دانستند. «بن لفکوویتز» -تحلیلگر برنامه مطالعات امنیتی جورج تاون معتقد است، این روند سبب شد اسرائیل علاوه بر محدود کردن دامنه حمله خود به ایران، نتواند از حریم هوایی هیچ یک از خلیج فارس یا اردن استفاده کند.
این تحلیلگر امریکایی این مسئله را نتیجه مستقیم شکست سیاستهای آمریکا در قبال کشورهای عرب منطقه میداند و اظهار میکند: پس از حمله موشکی بالستیک ایران به اسرائیل، کشورهای حوزه خلیج فارس نسبت به استفاده از پایگاه های ایالات متحده در کشورهایشان برای حمله به ایران هشدار داده و اخیرا هم کشورهای حوزه خلیج فارس بار دیگر به واشنگتن می گویند که از پایگاههای خود در کشورهایشان برای اقدام تهاجمی علیه ایران استفاده نکند.
به نظر میرسد رژیم صهیونیستی بیش از همیشه در منطقه منزوی شده و علاوه بر آن، حتی خود آمریکا هم قادر نیست مثل گذشته دستوراتش را به حکام عرب دیکته کند. به هر ترتیب کشورهای خلیج فارس در سالهای اخیر به دنبال تنوع بخشی روابط خود با سایر قدرتهای جهانی از جمله روسیه و چین بودهاند و از طرف دیگر، تنشزدایی با ایران موجب شده که با احتیاط بیشتری سیاستهای منطقهای خود را تنظیم کنند.
انتهای پیام/
نظر شما