به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، این روزها که ۳۶ سال از صدور فرمان تشکیل بسیج دانشجویی توسط امام خمینی (ره) میگذرد، داشتن نگاهی به گذشته برای پیمودن مسیر آینده این نهاد گسترده در دانشگاههای کشور ضروری بنظر میرسد. بسیج دانشجویی سالها است که بنا بر ماهیت خود زیست اجتماعی در اتمسفر دانشگاه را در کنار تشکلهای دانشجویی دیگر تجربه کرده است. از این رو است که تاثیر آن نیز در چنین فضایی بر قشر جوان دانشگاه پراهمیت شمرده میشود. ماه رمضان گذشته بود که رهبر انقلاب مسئله کاهش اثرگذاری تشکلهای دانشجویی در محیط دانشگاه را در دیدار با دانشجویان سراسر کشور مطرح و بر اهمیت موضوعیت داشتن مسئله دانشگاه برای تشکلها تاکید کردند.
مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاههای مختلف تهران در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز به بیان نکاتی پیرامون همین مسئله پرداختند که مشروح آن را در ادامه میخوانیم؛
بسیجیهای خلاقی باشیم
مرصاد لویمی، مسئول بسیج دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه اگر فعالیتهای بسیج به سمت تکرار و فعالیتهای بدون خلاقیت پیش رود، از جذابیت آن کاسته خواهد شد و به تبع آن، اثرگذاری آن در جامعه کاهش مییابد، اظهار کرد: برای مقابله با این بحران، بسیج باید از یکنواختی و تکرار برنامهها اجتناب کند و بهجای آن، به توسعه و تنوع بخشیدن به فعالیتها بپردازد. برگزاری جلسات منظم مباحثه و گفتوگو پیرامون مسائل روز جامعه، تمرکز بر موضوعات اساسی و پرچالش همچون عدالتخواهی، شفافیت، فسادستیزی و توسعه پایدار، میتواند راهگشای این مشکل باشد.
وی ادامه داد: روحیه جهادی به بسیج دانشجویی این امکان را میدهد که بهعنوان یک نیروی اثرگذار در حل مشکلات اجتماعی و اقتصادی کشور نقشآفرینی کند. اما اگر این روحیه در بسیج کمرنگ شود و فعالیتهای آن بهجای جهاد فرهنگی و اجتماعی، به سوی اموری صرفاً اجرایی و اداری منحرف شود، قطعاً نمیتواند اهداف بلندمدت انقلاب را به سرانجام برساند.
لویمی تاکید کرد: برای زنده نگه داشتن این روحیه جهادی، ضروری است که بسیج با برگزاری اردوهای جهادی، کمک به مناطق محروم، و مشارکت در فعالیتهای خیریه، فضای جهادی و پرشور را در جامعه دانشجویی تقویت کند.
بازنگری ساختاری برای نوآوریهای فکری
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: معنویت به فعالیتهای بسیج عمق میبخشد و آن را از یک نهاد اداری به یک نهاد فرهنگی و تربیتی انقلابی تبدیل میکند. برنامههای قرآنی، ارتباط مستمر با اساتید معنوی، برگزاری جلسات معرفتی و تقویت باورهای دینی در میان دانشجویان میتواند بُعد معنوی بسیج را احیا کند و آن را در مسیر انقلاب اسلامی قرار دهد.
برای برطرف کردن این مشکلات، لازم است که بسیج دانشجویی ساختار خود را بازنگری کرده و فضایی برای تبادل افکار، نوآوریهای فکری و گسترش دایره مشارکتها ایجاد کند. همچنین ارزیابی منظم و اصلاح مستمر عملکرد نهادهای بسیج در دانشگاهها میتواند به بهبود کارآمدی این تشکل کمک کند.
سیاسی باشیم؛ سیاست زده نه!
محمدحسین کهوندی فاضل، مسئول بسیج دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه بسیج دانشجویی با توجه به جامعیت خود، امکان فعالیت و کنشگری بیشتری نسبت به دیگر ارگانها دارد، اظهار کرد: دامنه این فعالیتها به لحاظ تنوع و تعداد زیاد است. بسیج فعالیت جهادی، علمی، فرهنگی و سیاسی در قالب بیانیه انجام میدهد. موضوع برگزاری هیئتها و مراسمهای ذیل معنویت، بسیج متولی آن است. از لحاظ علمی بودن مراسمات فقط انجمن علمی نیست. بسیج هم به عنوان یک سازمان برنامههای علمی برگزار میکند. همین روتین برنامه ای موجب شده است که تکراری بودن را در نظر ایجاد کند.
وی اضافه کرد: اگر به دهههای ۷۰ و ۸۰ نگاه کنیم، بسیج یک جریانی را ایجاد کرده بود که همه بسیج را در امور کشور موثر میدانستند و هنوز هم میدانند. اگر برنامههای بسیج که در قالبهای مختلف برگزار میشود، نتواند صحنه انقلاب اسلامی را روبه جلو به نمایش بگذارد و حرف جدیدی نداشته باشد، میتوان در برنامه های روزمره تلقی کرد.
کهوندی فاضل خاطرنشان کرد: دلیل اینکه عنوان میشود فعالیتهای تشکلها روزمره شده است، سیاسی نبودن برنامههای بسیج است. این سیاسی بودن هم سیاست زدگی نیست. اگر در ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی کشور رویکردی در حال رخ دادن است و بسیج دانشجویی با داشتن موضع میتواند از روزمره شدن امور بکاهد.
جهادی بمانیم؛ فارغ از هر بروکراسی
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی عنوان کرد: از نظر مقام معظم رهبری، روحیه جهادی همان خدمت به مردم است. روحیه جهادی خارج از روحیه بوروکراسی است. روحیه جهادی در نقطهای متولد میشود که در لحظه اراده شود و به کشور کمک کند. مکان بروز این روحیات بسیج دانشجویی است. لذا یک بخش اعظمی از مشکلات کشور ما به خاطر عدم امکانات و نیروی انسانی نیست بلکه همان نداشتن روحیه جهادی است که برخی از جوانان ندارند.
به گفته وی، معنویت؛ مسئله مورد توجه مقام معظم رهبری است. یکی از محل های ظهور معنویت در هیئتهای دانشجویی که فضای منقلب معنوی را در بسیجی تقویت میکند.
کمی با ماموریت اصلی فاصله افتاده؛ باید به ریل بازگردیم
ابوالفضل خمیس آبادی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه بسیج دانشجویی یک تفکر و ایدئولوژی فوق العاده جذاب و ذاتی است که میخواهد به رشد و تعالی برسد، گفت: بسیج یک ساختار و ارگان و تشکل خاص نیست بلکه یک مجموعه و منظومه فکری خاص است.
وی تشریح کرد: متاسفانه بسیج دانشجویی از آن هدف فعالیت و فرمانی که برای تشکیل بسیج داد، فاصله گرفته و باید به آن ماموریت اصلی برگردد. نسبت به امر روزمره شدن فعالیتهای بسیج، این درگیری وجود دارد که فقط دغدغه کارهای روتین، سیستمی و معمولی را داشته باشد. در تناقض این امر باید به سمت هدف حرکت کرد. باید خلاقیت به خرج داد و در موقعیت موجود تغییر ایجاد کرد.
به گفته خمیس آبادی، برای تغییر باید روش و مدیریت جایگزین راههای قبلی شود. موقعیت و مسیر را برای نیرو بازتر کنند و اجازه دهند خود شخص در مرحله شکوفایی استعداد قرار بگیرد.
وی ادامه داد: از مولفههای اصلی بسیج، داشتن روحیه جهادی است و باید این روحیه به حد اعلایی برسد که تبلیغ هم بشود. نیروی خالص بسیج باید بتواند روحبه خلاق جهادی را راهاندازی کند.
کار را برای خدا بدانیم
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات بیان کرد: عنصر معنویت از ضروریات بسیج است. کار را برای خدا بدانیم و برای خدا امید را زمینه ساز بکنیم. مسئولین تشکیلات و بالاخص بسیج باید مماس با مسائل کشور باشد. فرد بسیجی آمده است تا خدمت کند ، خدمت موثری که اولویت بندی شود. باید عنصر موثر بسیجی وارد امور داخلی و خارجی شود و مسئولان هم باید اعتنای بیشتری بورزند.
جرئت داشته باشیم و روشها را تغییر دهیم
خمیس آبادی اظهار کرد: در نقش آفرینی موثر، عمل صالح تاکید بیشتری شده است. دانشگاه محلی برای نقش آفرینی در آینده است و این دانشجو فعال است که خود را در زمان آتی روشن تر میکند. امید به این در دست جوانان انقلابی بسیجی است. به قول حسن باقری باید به خود جرئت داد، طریقه جنگ را عوض کرد. به هویت و ماموریت اصلی نگاه رهبر انقلاب برگشت.
وی تاکید کرد: بر اساس تجربیات گفته شده، بسیج دانشجویی ظرفیت بالایی دارد. اگر فضای مانور برای یک دانشجوی انقلابی گستردهتر شود، این قابلیت وجود دارد که تمرکز بر فعالیت اجرایی و تدابیر سیاسی داخلی و بین المللی افزایش پیدا کند.
انتهای پیام/
خبرنگار: هلیا خراسانی
نظر شما