فارکس بازاری جهانی و دوطرفه

زهره آراسته فرد دکتری مدیریت بازرگانی: فارکس یک بازار مالی بین‌المللی است که تبدیل ارز یک کشور به ارز کشوری دیگر در بستر آن صورت می‌گیرد و معامله‌گران درآمد خود را از تفاوت نرخ ارزها به دست می‌آورند. به همین جهت عمده‌ترین دارایی مورد معامله در آن، جفت‌ارزها می‌باشند. این بازار به عنوان بزرگ‌ترین بازار مالی جهان شناخته شده و سطح معاملات روزانه آن، به میلیاردها دلار می‌رسد.

زهره آراسته فرد با اشاره به اینکه واژه فارکس(FOREX)، به معنای بازار تبادل ارز خارجی (Foreign Exchange Market) می‌باشد گفت: فارکس یک بازار مالی بین‌المللی است که ارزهای مختلف جهان در آن تجارت می‌شوند. این بازار به عنوان بزرگ‌ترین بازار مالی جهان شناخته شده و سطح معاملات روزانه آن، به میلیاردها دلار می‌رسد. در فارکس معامله‌گران ارزها را با یکدیگر مبادله می‌کنند و درآمد خود را از تفاوت نرخ ارزها به دست می‌آورند. این بازار به صورت ۲۴ ساعته در سراسر دنیا فعال است؛ به این معنا که معامله گران می‌توانند در هر ساعتی از شبانه روز در بازار فارکس فعال باشند و معاملات مورد نظر خود را انجام دهند.

او با تاکید بر اینکه بازار فارکس یک بازار دوطرفه است و معامله‌گران می‌توانند از هر دو جهتِ افزایش و کاهش قیمت ارزها در این بازار سود ببرند ادامه داد: تصور کنید در میدانی بزرگ ایستاده‌اید که پر از انسان‌هایی است که دائماً در حال چانه ‌زنی و معامله هستند. هر کس در این میدان، نظر و پیش‌بینی خود را درباره ارزش پول‌ها فریاد می‌زند. این میدان، میدان فارکس است. بازاری دوطرفه که در آن هیچ کس برنده مطلق نیست و همه چیز به پیش‌بینی‌های درست و غلط معامله‌گران بستگی دارد.

این استاد دانشگاه در رابطه با ماهیت معاملات موجود در بازار فارکس گفت: فارکس بازاری برای تبدیل ارز یک کشور به ارز کشوری دیگر است و به همین جهت عمده‌ترین دارایی مورد معامله در آن جفت‌ارزها می‌باشند. با این حال دارایی‌های دیگری مثل اوراق قرضه، سهام و شاخص‌ها نیز در فارکس معامله می‌شوند. همچنین معامله‌گران می‌توانند در این بازار از نوسانات قیمت کالاهای مختلفی مثل نفت، گندم، طلا و... نیز بهره‌مند شوند.

آراسته فرد در رابطه با اینکه چه افرادی می‌توانند وارد بازار مالی فارکس شوند گفت: این بازار در گذشته به صورت انحصاری در اختیار بانک‌ها قرار گرفته بود و سایر افراد نمی‌توانستند در معاملات آن شرکت نمایند. اما با گذشت زمان افراد بیش‌تری وارد این بازار شدند. تا جاییکه امروزه بازار فارکس گسترش بسیاری یافته و معامله‌گران متعددی در آن مشغول فعالیت هستند. که این مجموعه شامل بانک‌های مرکزی، بانک‌های تجاری و سرمایه گذاری، صندوق‌های تامین سرمایه، افراد با ارزش خالص بالا، مشاغل، کارگزاری‌ها و حتی افراد عادی می‌شود. بنابراین می‌توان گفت امروزه همه افراد می‌توانند وارد این بازار شوند اما لازم است قبل از ورود، اطلاعات و آموزش‌های لازم را کسب نمایند. به طور کلی فارکس برای افرادی که قدرت ریسک پایینی دارند و یا سرمایه اندکی را دارا می‌باشند، مناسب نیست. همچنین افرادی که زمان کافی ندارند و یا می‌خواهند در مدت زمان اندک به سود زیادی دست پیدا کنند، نباید وارد این بازار شوند.

همچنین او در رابطه با نیازهای اساسی معامله‌گران بازار فارکس گفت: یکی از مهم‌ترین ملزومات برای فردی که می‌خواهد وارد این بازار شود، شناخت کامل بازار فارکس قبل از ورود به آن است. یکی از راه‌های شناخت این بازار، کسب آگاهی درباره شرکت کنندگان بازار فارکس می‌باشد. بنابراین مهم نیست شما جزو کدام دسته از شرکت کنندگان هستید، فقط سعی کنید معامله‌گران این بازار را بشناسید تا از این طریق به شناخت کافی از این بازار مالی دست یابید.

او با تاکید بر اینکه همواره در بازار فارکس نوسانات قیمتی وجود دارد ادامه داد: نوسان قیمت در بازار فارکس به نوسانات قیمت ارز بستگی دارد. ارزش ارزهای مختلف به دلیل عوامل اقتصادی مختلف، در بازه‌های زمانی گوناگون تغییر می‌کند.

در ادامه این مشاور کسب‌وکارهای نوین و استارتاپ‌ها در رابطه با مزایا و معایب بازار فارکس گفت: این بازار دارای مزایای زیادی از جمله نقدینگی بالا، امکان معامله ۲۴ ساعته و هزینه‌های معاملاتی اندک می‌باشد. اما طبیعتا شامل معایبی مانند نوسانات شدید قیمت، عدم شفافیت در قیمت‌گذاری و نیاز به دانش و تجربه بالا نیز می‌باشد.

او در رابطه با مسئله تحریم‌های اعمال شده بر ایران و تاثیرات آن بر بازار فارکس گفت: فارکس مانند بسیاری موارد دیگر در ایران تحریم است. اما این بدین معنا نیست که امکان فعالیت در این بازار مالی برای ایرانیان وجود ندارد. بلکه در حال حاضر بسیاری از ایرانیان داخل کشور از طریق فعالیت در این بازار مالی، در حال کسب درآمد دلاری از این بازار می‌باشند. البته در ایران هیچ بروکری برای معاملات فارکس وجود ندارد و سرمایه‌گذارانی که به این بازار علاقه‌مند می‌باشند، باید از طریق بروکرهای خارجی اقدام نمایند.

او در این باره ادامه داد: البته تعداد بروکرهای بین‌المللی که خدمات خود را در اختیار کاربران ایرانی قرار می‌دهند زیاد نیست. از طرفی دیگر بعد از شکست برجام، تحریم‌های متعددی علیه ایران اعمال شد. در چنین شرایطی، تصور حکومت بر این بود که با وجود تحریم‌هایی که از ورود ارز به کشور جلوگیری می‌کنند، نباید راهی از داخل برای خروج ارز باز گذاشت. این موضوع باعث شد تا با فعالیت های فارکسی جلوگیری شود و یا این فعالیت‌ها طبق قوانین و شرایط خاص انجام گیرد.

او در پایان به بیان توصیه‌ای برای علاقه‌مندان و فعالان حوزه فارکس پرداخت و گفت: تبلیغات زیاد در رابطه با بازار فارکس باعث شده افراد بسیاری با تصور اینکه می‌توانند در مدت زمان اندک به ثروت هنگفتی دست یابند، وارد این بازار شوند. در حالیکه کار در این بازار صبر و حوصله بسیاری می‌خواهد. پس اگر صبر و دانش کافی را در جهت ورود به این بازار کسب نکرده‌اید، دست نگه دارید و پس از حصول اطمینان، وارد این حوزه شوید.

خبرنگار: نازنین مولائی منظر

انتهای خبر/

کد خبر: 1252383

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =