این کارشناس پرستاری در گفتوگو اختصاصی با خبرنگار استانی ایسکانیوز از همدان در رابطه با بیماری ایدز در پاسخ به سوالات ایسکانیوز چنین گفت:
ایسکانیوز: چه تعریفی از بیماری ایدز و انواع آن دارید؟
بیماری ایدز در واقع همان سندروم نقص اکتسابی است که اولین بار در کشور آمریکا تشخیص داده شد. پیشروی این ویروس از طریق حمله به سلولهای ایمنی که همان سلولهای T کشنده هستند، رقم میخورد و نتیجه آن کاهش توانایی سیستم ایمنی فرد در مبارزه با عفونتها و بیماریهای عفونی میباشد.
ایسکانیوز: چه عواملی موجب انتقال بیماری ایدز میشوند؟
این بیماری عمدتا از طریق رابطه جنسی محافظت نشده انتقال پیدا میکند. روشهای دیگر انتقال این بیماری شامل: انتقال از طریق خون آلوده، سرسوزنهای مشترکی که افراد معتاد به مواد مخدر استفاده میکنند، مبتلا شدن به زخم سرسوزن( needlestick) با افراد آلوده توسط کادر درمان و همینطور انتقال ویروس از مادر به فرزند در دوران بارداری، شیردهی و زایمان است. شایان ذکر است که این ویروس از طریق بزاق، اشک، عرق، دست دادن و روبوسی منتقل نمیشود بلکه صرفا از طریق خون و بیماریهای خونی انتقال مییابد.
ایسکانیوز: آیا مبتلایان به ویروس ایدز از زمان ابتلا در وضعیت وخیمی قرار میگیرند؟
خیر. این بیماری ۳ مرحله دارد. مرحله اول ابتلائیات نام دارد که از ۲ تا ۳ هفته بعد از ورود این ویروس به بدن فرد شروع میشود و علائم بارز آن شبیه به علائم بیماری آنفولانزا است که شامل تب، گلودرد، بثورات جلدی و یا ایجاد تودههای کوچک در گرههای لنفاوی میباشد. البته این علائم لزوما بروز پیدا نمیکنند و ممکن است بدن فرد در این مرحله، هیچگونه علائمی نشان ندهد.
مرحله دوم مرحله نهفتگی است که میتواند ۳ تا ۲۰ سال به طول بیانجامد. اما بطور میانگین ۸ سال در نظر گرفته شده است. فرد در این مرحله بطور تدریجی علائمی چون تب، مشکلات گوارشی، کاهش وزن و دردهای عضلانی را بروز میدهد.
مرحله آخر مرحله ایدز است که در این مرحله، شمار سلولهای دفاعی T کشنده کمتر از ۲۰۰ سلول در هر میکرو لیتر میشود. نتیجه این کاهش سلولهای دفاعی، ابتلا به شدیدترین بیماریها با کوچکترین باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلهاست.
ایسکانیوز: چه روشهایی را برای جلوگیری از انتقال ویروس ایدز پیشنهاد میکنید؟
از آنجا که بارزترین روش انتقال این ویروس، رابطه جنسی محافظت نشده است، باید موارد مراقبتی در این امر را جدی گرفت. همچنین لازم است در صورت داشتن تزریقات، از سرسوزن استریل استفاده کرد و نیز در مادران باردارِ مبتلا به این ویروس، معمولا زایمان به صورت سزارین انجام شده و شیردهی توسط مادر صورت نمیگیرد.
ایسکانیوز: چه روشهایی برای تشخیص ایدز در ایران وجود دارد؟
در صورتی که فرد به آلودگی با ویروس HIV مشکوک شده باشد، بایستی بدون فوت وقت به پزشک مراجه کرده و موضوع را مطرح نماید. در موارد این چنینی، این موضوع با آزمایش انگشتی بررسی میشود. اگر نتیجه آزمایش منفی باشد، فرد باید مجددا ۳ تا ۱۲ هفته بعد آزمایش را تکرار کند. چرا که در برخی موارد ممکن است آزمایش انگشتی و یا حتی آزمایش خون در مراحل اولیه ابتلا، وجود این ویروس را در بدن نشان ندهند. همچنین اگر نتیجه آزمایش انگشتی مثبت شد، فرد برای اطمینان قطعی آزمایش خون را بصورت کامل انجام میدهد.
ایسکانیوز: چه روشهایی برای درمان بیماری ایدز و یا مقابله با آن وجود دارد؟
در حال حاضر هیچگونه درمان قطعیای برای این بیماری وجود ندارد و صرفا یک سری روش دارویی و ویروسی برای کاهش علائم و پیشگیری از ورود بیماری فرد به مرحله ایدز وجود دارد که این روشها بسیار پر هزینه بوده و در برخی موارد نیز دارای عوارضی میباشند.
ایسکانیوز: نقش دولت و سازمانهای عمومی در مبارزه با ویروس HIV چیست؟
آموزش در سطح گسترده میتواند در پیشگیری از این بیماری تاثیر بسیاری داشته باشد، قابل دسترس ساختن کیتهای آزمایشی به طوری که همه افراد بتوانند به راحتی این آزمایشها را انجام دهند نیز بسیار موثر و مهم است. همچنین دولتها باید در تلاش باشند تا داروهای ضد ویروسی را در دسترس افراد مبتلا قرار دهند تا افراد جامعه بتوانند از آنها به راحتی استفاده نمایند.
ایسکانیوز: چه توصیهای برای افراد درگیر با بیماری ایدز دارید؟
لازم است افراد در صورت مواجه با این ویروس، فورا به پزشک مراجعه کرده، آزمایش دهند و اگر نتیجه آزمایش مثبت بود، فورا درمانهای ضد ویروسی را شروع کنند، به هیچ وجه ناامید نشوند، زمانی را به ورزش روزانه اختصاص دهند و بیش از پیش به تغذیه و سبک زندگی خود اهمیت دهند.
خبرنگار: سیده زهرا موسوی خلوصیان
انتهای خبر/
نظر شما