چالش‌های سربازی برای پسران

سربازی برای پسران و خانواده‌های آن‌ها چالش‌های بسیاری دارد و وقوع برخی حوادث باعث شده تا نگرانی خانواده‌ها بیشتر شود. از جهتی حذف سربازی اجباری و یا کاهش فشارهای دوره سال‌هاست که مطالبه بخشی از جامعه است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، 16 دی خبری در خروجی رسانه‌ها قرار گرفت که تیتر تلخی داشت، «مرزبان جوان جان باخت» اما آنچه بر تلخی ماجرا افزود این بود که گروهبان یکم سپهر روشنی در سرمای منفی 18 درجه کردستان بر اثر سرمازدگی جان باخت.

مدتی بعد سردار فرج رستمی فرمانده مرزبانی استان کردستان سرمازدگی را تکذیب و اعلام کرد که این سرباز بر اثر ایست قلبی جان باخته است. باید منتظر ماند تا پزشکی قانونی نتیجه قطعی را اعلام کند اما مرزبانی باید به این سوال پاسخ بدهد که اگر این سرباز پیش از این مشکل جسمی داشته، چرا وی را در این موقعیت و در چنین شرایط آب و هوایی به خدمت گرفتید؟

این تنها حادثه‌ای نیست که برای سربازان رخ داده و چندی پیش هم تعدادی از سربازارن جوان در حادثه تصادف اتوبوس جان باختند و این حوادث در حالی رخ می‌دهند که سال‌هاست صدای مخالفت با سربازی اجباری از گوشه و کنار کشور به گوش می‌رسد.

کماینکه پسران بسیاری هم فقط برای اینکه مجبور به سربازی نشوند، ادامه تحصیل می‌دهند. برخی کارشناسان معتقدند که به جای سربازی اجباری باید خدمت حرفه‌ای تعریف شود و انگیزه‌های کافی هم وجود داشته باشد تا جوانان علاقه‌مند به این حوزه وارد آن شوند و به صورت حرفه‌ای برای این کار آموزش ببینند تا شاهد حوادث ناگوار نباشیم.

موضوع تنها این نیست و آنچه در خدمت سربازی از آن غافل شده‌اند، تفاوت ظرفیت روحی آدم‌ها است چراکه در واکنش به سختی‌های سربازی هر یک واکنش مختلفی دارند. گاهی این سختی در کنار مشکلات خانوادگی و تنش‌های شخصی منجر به اتفاقات ناگواری می‌شود که مشابه آن را در حادثه آمادگاه ارتش کرمان دیدیم و تیراندازی یک سرباز به همرزمان خود منجر به کشته شدن پنج نفر شد.

موضوع حذف سربازی اجباری باید توسط کارشناسان بررسی و با توجه به شرایط کشور تصمیم مناسب اتخاذ شود اما شاید بتوان با حذف سخت‌گیری‌های اضافی یا کوتاه کردن مدت آموزش کمی از فشار سربازی را کاهش داد. علیرضا شریفی‌یزدی روانشناس اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص مشکلات روحی دوران سربازی و نحوه پیشگیری گفت: برخی سخت‌گیری‌ها در دوران سربازی عادی بوده و ماهیت کار نیروهای نظامی این است که در دوران صلح و دوستی برای روزهای سخت و مقابله با دشمن آماده باشند اما در برخی مراکز، سخت‌گیری‌هایی از سوی افراد و نه از سوی سیستم، صورت می‌گیرد که ضرورتی ندارند و منجر به ایجاد اختلالاتی در برخی سربازان می‌شوند.

وی افزود: سختگیری‌های غیرضروری از سوی برخی مافوق‌ها باعث بروز اضطراب و افسردگی در برخی سربازان شده و این موضوع منشا رخدادهای نامطلوب می‌شود. برخوردهای نامناسب عزت نفس سرباز را از بین می‌برد و در او ناامیدی ایجاد می‌کند.

روانشناس اجتماعی توضیح داد: علاوه بر وجه قانونی و لزوم وجود سخت‌گیری‌های مشخص و بودن در شرایط سخت که ذات دوره سربازی است، مافوق‌ها باید در برخوردهایشان به سرباز شخصیت داده و عزت نفس او را بالا ببرند. در حقیقت باید به سربازان توضیح بدهند که جایگاهی که در آن قرار گرفته‌اند، جایگاه والایی است و امنیت جامعه به عملکرد آن‌ها بستگی دارد.

وی ادامه داد: فرماندهان باید با اصول روانشناسی برخورد با جوانان و نوجوانان آشنا باشند؛ چراکه سرباز جوانی است که پس از طی کردن دوره سربازی وارد جامعه می‌شود و خانواده تشکیل می‌دهد؛ ما نباید با رفتارهای اضافی در او اختلالی ایجاد کنیم و عزت نفس او را بگیریم که یا گوشه‌گیر شود و یا بخواهد انتقام برخورد غلط ما را از خانواده خود و جامعه بگیرد.

این روانشناس معتقد است که باید در بدو ورود غربالگری‌هایی از نظر روانشناسی وجود داشته باشد و افرادی که دچار اختلالات روانی هستند، یا وارد دوره نشوند و یا تحت نظر باشند.

روانشناس اجتماعی با بیان اینکه شاید بهتر باشد اصلاحاتی در شیوه برگزاری دوره سربازی ایجاد شود، گفت: اگر سربازی امری داوطلبانه باشد و افراد را با ایجاد جذابیت‌های مادی، موقعیتی و امکاناتی جذب کنند، شرایط بهتر خواهد شد. بلاخره کشور به نیروی نظامی آماده نیاز دارد اما از طرفی طولانی بودن مدت سربازی هم آسیب‌زا است و می‌توان مدت آن را کاهش داد و اگر نیاز به آموزش‌های بیشتری بود، دوره‌های آموزشی کوتاه مدت برگزار کرد.

یکی از راه‌های کاهش فشار سربازی آموزش مهارت به سربازان در طی دوره است و براساس آمار قرارگاه مرکزی مهارت ‌آموزی کارکنان وظیفه تاکنون ۱۶ هزار سرباز ماهر آموزش دیده و تسهیلات اشتغالزایی دریافت کرده‌اند اما سربازانی که این دوره‌ها را گذرانده‌اند، معتقدند که باید کیفیت و کمیت دوره‌ها افزایش پیدا کند. یکی از سربازانی که به تازگی دوره خدمت را پشت سر گذاشته درباره این دوره‌ها به ایسکانیوز گفت: کیفیت دوره‌ها طوری نیست که فرد بعد از گذراندن مهارتی کسب کرده باشد که بتواند از آن مهارت برای اشتغال‌زایی استفاده کند. تعداد تسهیلاتی هم که ارائه می‌شود، کم و شرایط دریافت هم دشوار است و عملا این امکان برای همه فراهم نیست.

انتهای پیام /

کد خبر: 1254908

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =