گروه بین الملل ایسکانیوز- کتاب «پاک سرزمین» که نامش از واژگان ابتدایی سرود ملی کشور پاکستان گرفته شده مجموعه بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره این کشور مهم اسلامی است.
حسین چاقمی، مسئول خانه فرهنگ ایران در پیشاور در یادداشتی به شرح اهمیت و بررسی محتوای کتاب «پاک سرزمین» نوشته محمد رضا کمیلی پرداخته است. این اثر که تدوین موضوعی و طبقه بندی شده 40 سال بیانات، سخنرانی ها و دیدارهای رهبر معظم انقلاب در خصوص کشور جمهوری اسلامی پاکستان است به تازگی توسط انتشارات مصاف منتشر شده و قرار است ترجمه اردوی آن نیز در اختیار مخاطبان پاکستانی قرار گیرد. متن این یادداشت به این شرح است:
«من اعتقادم این است که ایمان اسلامی مردم پاکستان، از بسیاری از مردم کشورهای اسلامی شاید بتوان گفته از اکثر قریب به اتفاق کشورهای اسلامی عمیق تر است؛ و من بر این معنا استدلال دارم. با اینکه انگلیسی ها سالهای متمادی بر این کشور حکومت کردند و تمام این مناطق زیردست انگلیسیها بوده و هرچه توانستند، برای دین زدایی انجام دادند، در عین حال، آنچه ته ماندهی آن همه فشار است، این است که شما امروز مشاهده میکنید، آن ایمان غلیظ اسلامی و آن هیجان اسلامی و آن شور اسلامی است.»
این جملات پر شور از رهبر معظم انقلاب که در تاریخ 16 دی ماه 1370 بیان شده به تنهایی نشاندهنده میزان اهمیت پاکستان برای ایشان و جمهوری اسلامی ایران است. کتاب پاک سرزمین که نام آن برگرفته از اولین واژه سرود ملی کشور پاکستان است مملو از تعابیر پرمهر رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره پاکستان است و مطالعه آن اهمیت این همسایه شرقی را بیش از پیش عیان می کند. تبیین آنچه سبب اهمیت پاکستان است مجالی فراتر از یک یادداشت می طلبد ولی در ادامه به نکات کوتاهی درخصوص کشور پاکستان و نوع نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی به این کشور بزرگ اسلامی، اشاره خواهد شد:
پاکستان همسایهای همدل
پاکستان عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران محسوب شده و ایران همواره نگاهی ویژه به کشورهای دوست به خصوص پاکستان دارد و این نوع رابطه خود سرمایه اجتماعی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود. اهمیت پاکستان برای ایران که به نحوی این کشور را با دیگر کشورها متمایز کرده است به دلایل مختلفی است از جمله اینکه آسیای مرکزی و جنوب این قاره کهن از دیرباز در حوزه تمدنی ایران بوده است. علاوه بر این وجود مرز مشترک و جغرافیا و به دلیل پیوندهای عمیق فرهنگی، اجتماعی و مذهبی، زبان، هویت و نژاد مشترک، عرفان و تصوف، ادبیات شعر هنر و معماری آشپزی، موسیقی، این میراث فرهنگی مشترک باعث ایجاد قرابت طبیعی بین مردم شده است.
طبق مطالعات موسسه پیو، پاکستانیها با 76% درصد علاقه به انقلاب اسلامی ایران در تمام جهان بیشترین علاقه را به انقلاب داشتند و پس از آن مردم لبنان با 30 درصد علاقه قرار داشتند.از معدودکشورهایی که در طول دفاع مقدس در کنار ایران ماند پاکستان بود.کشوری که نزدیک به 96 درصد از واژگان سرود ملّی آن به زبان فارسی و اینک حافظ منافع ملّی ایران در آمریکاست، اکثریت مردم آن محب اهل بیت علیهم السلام بوده و روزهای عاشورا و تاسوعا تعطیل است.
«دکتر ظهیر احمد» استاد کالج دولتی در لاهور کتابی تحت عنوان «ایران جان پاکستان» تالیف کرده که استقبال گسترده ای از آن به عمل آمده است. ایشان تصریح می کنند؛ «سنگ نوشتههای 700 ساله و کتیبههای فارسی چنان] در پاکستان[ زیادند و لذا اشتراکات آنقدر وسیع و عمیق است که باید از یگانگی گفت.»
نزدیک به 60 درصد واژگان زبان اردو، فارسی بوده و زبان پشتو 15000 واژه مشترک با فارسی دارد. علاقه شدید به تصوف و همچنین ارادت و عشق به اهل بیت پیامبر«علیهم السلام» نیز از دلایل اصلی رابطه قوی بین ایران و پاکستان است.
علی بن عثمان هجویری صاحب «کشف المحجوب» از اولین کتابها درحوزه تصوف به زبان فارسی است که تالیف کتابش را در سال 469 هجری قمری به پایان رساند، او یکی از عرفای ایرانی است که در پاکستان مدفون است و مردم این کشور احترام خاصی برای او قائل هستند و این عارف را «داتا گنج بخش» می نامند. در این کشور گرایش به آثار با موضوع معارف اسلامی با تکیه بر زبان و ادب فارسی بوده است.
همچنین در بُعد سیاسی و اقتصادی نیز از گذشته تا به حال در تعاملات دیپلماتیک و سیاسی از طرفین رفتار عملگرایانه مبتنی بر واقعیات وجود داشته و در مجامع بین المللی، هر دو کشور اغلب مواضع مشابهی را در مورد موضوعات خاص اتخاذ می کنند که نشان دهنده سطح هماهنگی و اهداف استراتژیک مشترک است.
برای تامین نیاز انرژی، پاکستان از دیرباز با ایران تعامل داشته و این کشور همسایه را به منبع تقاضا برای نفت و گاز تبدیل کرده است. در حالی که تحریمهای بینالمللی بر این رابطه تأثیر گذاشته، مجاورت دو کشور و نیازبه انرژی، این رابطه را به محرکی مستمر برای روابط محکم تر تبدیل کرده است.
ظرفیت بالا برای تجارت، از لحاظ اتصال منطقه ای هر دو کشور به عنوان حلقه های کلیدی در طرح ها و پروژه های کلان منطقه ای مانند کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) دیده می شوند. ایران به عنوان یک راه دسترسی مهم به آسیای مرکزی تلقی می شود.
«پاک سرزمین» تبلور نگاه پر مهر رهبر معظم انقلاب به پاکستان
«حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای(مدظله العالی) همواره نسبت به مسائل و چالش های جهان اسلام از جمله کشور دوست و برادر پاکستان توجه و اشراف داشته و همیشه با طرح مشکلات فراروی آن، رهنمودهای حکیمانه و راهکارهای داهیانه ای ارائه کرده است از طرفی مطالعات عمیق ایشان درباره پاکستان و از جمله تاریخ شکلگیری و تالیف کتابی درباره این کشور، استفاده از تعابیری همچون "ملت به معنایِ حقیقی مسلمان" "ملت امتحان داده" و همچنین دعا برای دولت و ملت پاکستان در مواقع مختلف توسط مقام معظم رهبری حاکی از علاقه و دغدغه خاص ایشان نسبت به این کشور است. رهنمودهای خاص معظم له درباره ملت قهرمان پاکستان نمونه ای از عنایت ایشان به امور مسلمین است. سفر مقام معظم رهبری به پاکستان در سال 1364 و استقبال بینظیر مردمی که در تاریخ دو کشور ماندگار شده است خود نشان دهنده جایگاه والای معظمله در قلب مردم پاکستان است.
در این کتاب واژگان کلیدی و مورد تاکید همیشگی مقام معظم رهبری در راستای تمدن نوین اسلامی متبلور است مفاهیمی از قبیل: استقلال، عزت نفس، احساس هویت، بصیرت و آگاهی بخشی، وحدت و همدلی، مقاومت و مبارزه با استبداد و استکبار غرب، انسجام اسلامی و مقابله با تفرقه افکنی و ایجاد اختاف بین فِرَق اسلامی، مقابله با افراط گرایی و تروریسم به خوبی تبیین شده است.
«محمدرضا کمیلی» کارشناس مسائل پاکستان و فعال فرهنگی حوزه ارتباط ایران و پاکستان در کتاب ارزشمند" پاک سرزمین" مانند آثار قبلی خود همچون "حکایت ملک خداداد" با درک عمیق اهمیت تدوین سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در طول نزدیک به چهار دهه درباره پاکستان یکبار دیگر با نثر روان و ساده خود اطلاعات و دانش سودمندی از کشور پاکستان و ظرفیتهای این کشور در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.
ایشان به خوبی و درایت ضمن بخش بندی مطالب کتاب و ارائه دیدگاه رهبری درباره مسائل مختلف، اقدام به ارائه مطالب به روز درباره پاکستان نموده است تا این کتاب بیش از پیش به عنوان یک اثر کامل عرضه شود. اشاره به مستندات، تاریخ و مخاطبان از نکات ارزشمند این کتاب است.
*مسئول خانه فرهنگ ایران در پیشاور پاکستان
انتهای پیام/
نظر شما