به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، در سالهای گذشته قیمت مصوب محصولات تنظیم بازار محدود به چند کالای پرمصرف شده است، اما نرخگذاری بسیاری از محصولاتی که نقش مهمی در سبد خانوار دارند، حذف شده است.
بیشتر بخوانید:
قیمت لبنیات افزایش یافت
از این محصولات پرمصرف که شامل قیمت مصوب نیستند و ستاد تنظیم بازار در مورد نرخ آنها تصمیمگیری نمیکند، میتوان به انواع خامه و کره، انواع شیر (به غیر از شیر پاکتی و پلاستیکی کمچرب)، انواع پنیر (به غیر از پنیر یو اف ۴۰۰ گرمی با چربی متوسط)، انواع ماست (به غیر از ماست کمچرب دبه ۲.۵ کیلوگرمی)، انواع دوغ، بستنی، کشک و سایر محصولات لبنی یا بر پایه لبنیات اشاره کرد.
در حالی که بر روی عمده محصولات لبنی قیمتگذاری دستوری صورت نمیگیرد، این محصولات بر پایه مواد خام یارانهای تولید میشوند؛ بهطوری که خوراک دام دامداران برای تولید شیر خام و حتی برخی داروهای آنها به صورت یارانهای و با ارز ۲۸.۵ هزار تومانی تأمین میشود.
علاوه بر عدم قیمتگذاری مصوب بخش عمدهای از تولیدات لبنی، شاهد صادرات این محصولات هستیم که در بهترین حالت، نرخ ارز حاصل از صادرات آنها با ارز توافقی (حدود ۶۵ هزار تومان) به کشور باز میگردد.
با وجود این امتیازات و رانتی که در اختیار صنایع لبنی قرار گرفته است، در مواردی شاهد تخلفاتی از جمله عدم رعایت قیمت مصوب لبنیات به بهانه اضافه کردن ویتامین دی، گرانفروشی و کاهش چربی این محصولات هستیم.
اما بخش مهمتری که مردم را هنگام خرید با شوک قیمت مواجه میکند، محصولات لبنی است که مشمول قیمتگذاری دستوری نیستند. گزارشهای میدانی نشان میدهد که خامه ۱۰۰ گرمی که در تابستان امسال ۱۶ هزار و پانصد تومان تا ۱۹ هزار تومان بود، اکنون به قیمت ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۲۷ هزار تومان به فروش میرسد.
قیمت شیر موز و شیر کاکائو پاکتی کوچک نیز در روزهای اخیر افزایش یافته و از ۱۵ هزار تومان به ۱۸ هزار تومان رسیده است، و قیمت شیر پاکتی کوچک گاومیش از ۱۷ هزار تومان به ۱۹.۵ هزار تومان رسیده است.
شیر کاکائو بطری کوچک که تا اواسط دیماه به قیمت ۱۸ هزار تومان فروخته میشد، اکنون با قیمت مصرف کننده ۱۹ هزار تومان در فروشگاهها عرضه میشود.
قیمت ماست ساده و همزده نیز با افزایش همراه شده است و تقریباً عمده محصولات لبنی که مشمول قیمت مصوب نیستند، گران شدهاند.
بنابر این گزارش، از تاریخ ۷ مهر ماه سال جاری، قیمت محصولات لبنی تنظیم بازاری ۳۰ درصد افزایش یافته که همزمان با این افزایش قیمت، نرخ محصولات غیر تنظیم بازار نیز گران شده است.
رشد قیمت لبنیات در دیماه به اندازه رشد قیمت مهرماه نبوده است، اما این افزایش مجدد قیمت لبنیات تنها پس از ۳ ماه جای سوال دارد و نشان از غفلت احتمالی مسئولان سازمان حمایت، وزارت جهاد کشاورزی و انجمن صنایع لبنی دارد.
انتهای پیام/
نظر شما