محمدصادق افراسیابی معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز در خصوص گلایه عوامل انیمیشن «افسانه سپهر» در مورد ممیزیهای سلیقهای که در ایام جشنواره فیلم فجر اتفاق افتاده بود گفت: تنظیمگری انیمیشنها با سازمان تنظیم مقررات رسانهای در فضای مجازی نیست. سال گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبهای را داشت که یک تقسیم کاری بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تنظیم مقررات رسانهای فراگیر (ساترا) انجام داد و آن چیزی که امروز ساترا دار دنبال میکند ارائه مجوز به سکوهای ناشر محور و کالا محور خود سکو است.
افراسیابی تصریح کرد: اگر ماهیت محصول سریالها و برنامههای شبکه نمایش خانگی مانند مثلا سریال قهوه پدری یا برنامه مافیا دون یا هر برنامه دیگری که پلتفرمهایی مثل نماوا، فیلمو، فیلمنت، آپرا یا هر پلتفرمی دیگری، مجوز سریالها و برنامههای تلویزیونی شبکه اینها را ساترا میدهد. هم مجوز تولید و هم مجوز انتشار را.
وی با بیان اینکه اگر ماهیت آن محصول، فیلم سینمایی یا انیمیشن باشد از طریق سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دریافت میکنند افزود: ساترا مامور اجرای قانون است، یعنی اگر یک جایی ساترا نقد میشود خود ماهم این نقدها را میبینیم و نگاه میکنیم که وظیفه قانونیمان چیست و به دنبال اینکه الزاماً به خاطر حفظ برند و صیانت از برند خودمان از یک برنامه جلوگیری کنیم نیستیم.
معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا خاطرنشان کرد: ساترا به معنای واقعی در بسیاری از اوقات از خودگذشتگی میکند و خیلی اوقات آنچه که در فضای مجازی در مورد ساترا گفته میشود درست نیست. واقعاً مردم ببینند آیا امروز شبکه نمایش خانگی محصولات جذابی دارد یا خیر؟ اگر این محصولات جذاب است چه کسی به این محصولات مجوز داده است؟ سریال قهوه پدری را چه کسی مجوز داده؟ سریال ازازیل را چه کسی مجوز داده؟ سریال بازنده که پخش شد و تمام شد چه کسی مجوز داده؟ خب اینها محصولاتیست که برای مخاطب جذاب است و مردم بدانند که این سبد متنوع محصولات سریالها و برنامه شبکه نمایش خانگی توسط ساترا مجوز داده شده است.
وی اظهار کرد: معتقدم اگر در جایی یک جلوگیری میشود یا اصلاحی صورت میگیرد این موضوع توسط پلتفرمها به شدت وایرال میشود و آن جایی که به شکل روتین و عادی و به شکل معمولی کار انجام میشود و مشکلی هم وجود ندارد هیچ وقت گفته نمیشود که این محصول خوب، نتیجه حضور تهیه کننده، کارگردان و عوامل در شورای صدور مجوز پلتفرمها است.
افراسیابی با اشاره به اینکه معتقدم و تجربه این چندسال نشان داده است که در نهایت آن پلتفرمی که ضوابط و آیین نامه را رعایت میکند به خوبی رشد میکند گفت: مثلا فیلمنت به عنوان یک پلتفرمی که تلاش کرده محصولاتی که تولید و منتشر میکند حتما مجوزش را بگیرد. گاهی ممکن است آن اصلاحیهای که ما مثلاً برای سکانسی از یک سریال قبل از پخش میدهیم، پلتفرم اصلاح نکند اما وقتی مجدد تذکر را میدهیم تمکین میکنند.
وی با بیان اینکه بالاخره یک موضوع هم ذائقه مردم است افزود: در حقیقت ساترا در شورای صدور یک شورای تخصصی است، یک شوراییست که افرادی هستند از حیث تخصص تجربه خودشان را به خوبی پس دادهاند، چه اعضای حقیقی و چه اعضای حقوقی. بعد از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در شورای تولید ساترا دو نماینده از وزارت ارشاد یک نماینده نیروی انتظامی و در شورای انتشار ساترا هم دو نماینده باز از وزارت ارشاد و یک نماینده دادستانی کل کشور حضور دارند.
معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا در خصوص اعضای حقیقی بیان کرد: آقای مهاجرانی که معاون آقای علی لاریجانی در سازمان صدا و سیما بودند و یک فرد متخصصی که در دوره آقای لاریجانی معاون سیما بودند عضو شورا هستند؛ آقای جعفری جلوه ایشون که همین الان به نمایندگی از سازمان صدا و سیما عضو شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند و در دورههای مدیریت آقای لاریجانی، آقای ضرغامی و آقای علی عسگری مدیریت شبکه دو و برخی از شبکههای دیگر را عهده داشتند و در دورهای در وزارت ارشاد معاون وزیر در امور سینمایی بودند و در دورهای هم مدیر بنیاد سینمایی فارابی برعهده داشتند که ایشان هم یکی دیگر از اعضای شورا هستند و معرفی این افراد کمک میکند تا جامعه بداند در شورای ساترا یک شورای نخبگانی وجود دارد.
وی در پاسخ به این سوال که برخی از مواردی که در خصوص ساترا مطرح میشود نداشتن اساسنامه خود ساترا است خاطرنشان کرد: اولاً تنظیمگر صوت و تصویر فراگیر طبق قانون سازمان صدا و سیما است و ساترا هم زیرمجموعه سازمان صدا و سیماست. اشتباهی که برخی میکنند این است که برای ساترا یک ماهیت مستقل در نظر میگیرند. اگر یک سازمان مستقلی بخواهد در کشور تاسیس شود نیاز به اساسنامه دارد اما ساترا سازمان مستقلی نیست.
افراسیابی ادامه داد: طبق قوانین سازمان صدا و سیما تنظیمگر است و صدا و سیمایی که تنظیمگر شده برای آنکه آن دقت لازم شکل بگیرد و برای اینکه منافع صدا و سیما و شبکههای تلویزیونی تعارض پیدا نکند، سازمانی ایجاد کرده اختیارات مستقلی به آن سازمان داده و گفته برو تنظیمگر عادلانه باش و بدون در نظر گرفتن منافع شبکههای تلویزیونی یک تنظیمگری تخصصی و منصفانه داشته باش. این موضوع اتفاقاً پاسخ به این شبهه است که برخی میگویند تعارض وجود.
معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا اظهار کرد: صدا و سیما یک معاون تخصصی ایجاد کرده و به آن گفته که شما تنظیمگری عادلانه انجام بده و دنبال تامین منافع شبکه تلویزیونی نباش. خروجی محصول شبکه نمایش خانگی هم نشان میدهد که مثلا الان آقای مهران مدیری کجا مشغول است. آیا در شبکه نمایش خانگی یا در شبکه تلویزیونی مشغول است؟ همین نشان میدهد تنظیمگری ساترا به نوع نگاه حاکم بر شبکه تلویزیونی ارتباطی پیدا نمیکند و ساترا آن چیزی که وظیفه قانونیاش است به دنبال آن است.
وی در پاسخ با اینکه ساترا سازمانی ذیل صدا و سیما است پس چطور برخی از مجریها که در پلتفرمها برنامه اجرا میکنند در صدا و سیما اجازه فعالیت ندارند؟ گفت: این موضوع نشان میدهد که استقلال دیدگاه و استقلال رای وجود دارد.در شورای صدور مجوز که رای نهایی در مورد صدور در آن صادر میشود هیچ سلیقهای و هیچ نوع نگاهی نمیتواند به شورای صدور مجوز بگوید چه کند یا چه نکند. رئیس شورای صدور مجدد ساترا آقای پورمحمدی در یکی از مصاحبهها نسبت به تلویزیون انتقاداتی انجام دادند و البته خیلی از اوقات هم از تلویزیون دفاع میکنند. میخواهم بگویم که ترکیب این شورا را وقتی نگاه میکنیم میرسیم به اینکه این شورا دنبال حفظ منافع صدا و سیما نیست و دنبال تنظیمگرای عادلانه است.
مصاحبه: حسن دانش
انتهای پیام/
نظر شما