به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از کهگیلویه و بویراحمد، ماه مبارک رمضان یکی از مناسبتهایی است که مردم استان کهگیلویه و بویراحمد برای آن ارج و احترام ویژه قائل بوده و از دیرباز تا کنون آن را با آداب و رسوم خاصی برگزار کردهاند.
مردم مؤمن کهگیلویه و بویراحمد، همانند خدا جویان دیگر نقاط کشور پهناور ایران اسلامی مناسبتهای ویژه مذهبی و ملی را با آداب و سنن ویژهای برگزار میکنند.
سحری خوانی
از رسمهای قدیمی یاسوجیها در ماه رمضان بوده است. در گذشته رادیو، تلویزیون و ساعت وجود نداشت، به همین دلیل برخی افراد موظف بودند نیمههای شب در کوچهها بگردند و با خواندن اشعار و گفتن بیدار باش، زمان سحر را خبر بدهند و روزه داران را بیدار کنند. در زمان قاجار عاملان حکومتی با شلیک توپ، زمان سحر را اعلام میکردند.
غذاهای ویژه رمضان
یاسوجیها مانند مردم سایر نقاط کشور، غذاها و خوردنیهای ویژهای برای ماه رمضان دارند که برخی را روی سفره افطار و برخی را روی سفره سحر میگذارند. این اقلام شامل آش رشته، فرنی، کارده، آش دوغ، شله ماشکی، قارچ، بورانی و شیر برنج برای افطار و رشته پلو و آبگوشت مرغ برای سحر است. همچنین حلوا، تب دونی، قنادی، در کنار زولبیا و بامیا از شیرینیهای رایج در یاسوج است. در مناطق روستایی هم هنوز نانهای تیری، تب دونی و کارده نیز پخته میشود.
فرستادن افطاری به خانه نو عروس
در یاسوج برخی خانوادهها که پسرشان را تازه داماد کردهاند، رسم دارند. آنها افطاری مفصلی تهیه میکنند و به تازه داماد میدهند تا با خود به خانه پدر نوعروس ببرد. خانواده نو عروس هم طبق رسوم، چند شب بعد خانواده داماد را برای صرف افطاری به خانه خود دعوت میکنند.
کاسه بهره
اما یکی از سنتهای ناب مردم استان کهگیلویه و بویراحمد در ماه مبارک رمضان، سنت غذا دادن به همسایه بوده که این سنت به زبان لری به عنوان «کاسه بهره» معروف است. در این سنت مردم این استان موقع افطار مقداری از غذایی را که برای خود تهیه کردهاند، به همسایههای مستمند و نیازمند میدهند.
برپا کردن عَلَم
یکی دیگر از آداب و رسوم مردم کهگیلویه و بویراحمد در ماه مبارک رمضان این بود که تعدادی از افراد معتمد که بیشتر از سیدهای معتمد منطقه بودند علمی بر پا میکردند و با طبل و علمی که داشتند در روستاها و ایلات حرکت کرده با نوازندگی و کوبیدن طبل هم ماه رمضان را نوید میدادند و هم نذریها را جمع میکردند.
نذری و افطاری دادن
نذری دادن از دیگر مراسمات و آیینهای مردم کهگیلویه و بویراحمد در ماه مبارک رمضان بوده است. به این صورت که از ابتدای ماه رمضان خانوادههایی که معمولا نسبت به دیگران وضع مالی بهتری داشتند به نوبت نذری میدادند و افطاری اهل محل یا روستا را تهیه میکردند که گاهی این نذری را به مسجد برده و افطاری میدادند، گاهی نیز از گوسفندهای خود نذر کرده و در کنار امامزادهها ذبح میکردند که هنوز هم این رسم وجود دارد و مردم برای زائران امامزادهها، گوسفندان خود را ذبح کرده و نذری میدهند.
خبرنگار: سعیده صداقت نژاد
انتهای پیام/
نظر شما