مراسم گل‌خندانی مهم‌ترین آئین کهن قزوین

ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خداست. ماهی که با آغاز شدنش، حال و هوای عجیبی را شکل می‌دهد. بوی نان تازه، بامیه یا پخش صدای قرآن در خانه به هنگام افطار، یکی از صحنه‌های دلنشین است که هیچگاه فراموش نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از قزوین؛ شهر قزوین نیز همانند دیگر نقاط کشور، آیین‌های کهنی در این ماه پر برکت دارد. شهری که مردمانش، ماه نزول قرآن را مجالی برای خودسازی و پاک کردن روح از آلودگی‌ها می‌دانند. مردمانی که با اتکا به روحیه دین‌مدار و مذهبی خود و تکیه بر پیشینه غنی تاریخی و فرهنگی خود، رسوم و سنت‌های گوناگونی را در این ماه عزیز برپا می‌کنند که در زمره مصادیق و نمونه‌های ارزشمند فرهنگ عامه در سراسر ایران به حساب می‌آید و گره خوردن با باورهای ژرف مذهبی حیات آن‌ها را جاودانه کرده است.

آئین گل خندانی یکی از آداب و رسوم مهم قزوینی‌ها برای به استقبال رفتن رمضان است. مطابق آن در روز آخر شعبان، مردم قزوین در طبیعت یا مکانی دیگر دور هم جمع می‌شوند و ضمن تفریح و قصه گویی، با خوردن غذاهای پر انرژی مانند سمنو و حلوا ترک، خودشان را برای این ماه عزیز، آماده می‌کنند. همچنین معتقدند خوردن این غذاهای مفید، باعث جلوگیری از افسردگی و افزایش فشار خون می‌شود.

یکی دیگر از آداب و رسوم قزوینی‌ها این است که خانواده داماد در نخستین روز از ماه مبارک رمضان، بعد از عقد عروس و داماد، برای نوعروس، افطاری می‌برند. که این افطاری شامل شیرینی‌های سنتی، بامیه، غذای محلی و... می‌شود. همچنین یکی از آئین پسندیده قزوینی‌ها در این ماه، تأمین غذای نیازمندان به وسیله افراد صاحب تمکن و ثروت است، به نحوی که در شب‌های قدر، بعضی خیران اقلامی همچون گوشت، برنج، روغن و حبوبات را به فقرا می‌دهند.

ختم قرآن از آیین‌های همیشگی ماه رمضان در قزوین است. معمولا جلسه ختم قرآن آقایان عصرها در مساجد و بانوان صبح‌ها در خانه‌ افراد بانی و در کل ۳۰ روز ماه رمضان برگزار می‌شود. در این ماه پربرکت سفره‌های مردم قزوین رنگ و بوی خاصی دارد. بانوان قزوینی برای افطاری و سحری غذاها و خوردنی‌هایی مانند دیماج، شیرمال، حلیم، آش دوغ، شیربرنج، فرنی، رنگینک و قیمه نثار تهیه می‌کنند.

شب‌های قدر در قزوین حال و هوای ویژه‌ای دارد. این مراسم در مسجد نبی و امامزاده حسین که به شاهزاده حسین نیز معروف است، با شور و شوق بیشتری برگزار می‌شود. برپایی مراسم سوگواری برای حضرت علی(ع) هم جایگاه ویژه‌ای دارد و برخی مردم دراین شب‌ها غذای نذری می‌پزند و بین مردم تقسیم می‌کنند.

یکی دیگر از آداب و رسوم خاص ماه میهمانی خدا که در آخرین چهارشنبه رمضان انجام می‌شود، دوختن کیسه‌هایی با عنوان کیسه برکت است. در این سنت دیرینه، مردم قزوین با حضور در مساجد کیسه‌های کوچک رنگی دوخته و مقداری پول و برنج در آن قرار می‌دهند و آن را تا پایان ماه مبارک رمضان همراه خود نگه می‌دارند و معتقدند این کیسه چون در ماه مبارک رمضان و در فضای مسجد دوخته شده است برای آن‌ها برکت و رزق و روزی می‌آورد.

و در آخر وداع با ماه مبارک رمضان انجام می‌گیرد. قزوینی‌ها در آخرین روز از ماه رمضان و قبل از طلوع خورشید بر سجاده می‌نشینند و از این‌که یک ماه میهمان خدا بودند، شکرگزاری می‌کنند. این کار به رسم وداع معروف است. پیامبر گرامی اسلام نیز می‌فرمایند: ای مردم، ماه خدا با برکت و رحمت و مغفرت به شما روی آورد، ماهی که نزد خدا از همه ماه‌ها برتر و روزهایش بر همه روزها و شب‌هایش بر همه شب‏‌ها و ساعاتش بر همه ساعات برتر است، ماهی است که شما در آن به میهمانی خدا دعوت شده و مورد لطف او قرار گرفته ‏اید، نفس‏ های شما در آن تسبیح و خوابتان در آن عبادت، عمل تان در آن مقبول و دعایتان در آن مستجاب است، بهترین ساعاتی است که خداوند به بندگانش نظر رحمت می‏ کند.

خبرنگار: حدیثه کاظمی

انتهای پیام/

کد خبر: 1262865

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =