نقش پررنگ اقتصاد در ایجاد مشکل برای پژوهشگران/ اقتصاد دستوری، رانت و بروکراسی ایجاد می‌کند

عضو هیئت علمی برتر ارتباط با صنعت گفت: مشکلات پژوهشگران صنعتی بیشتر به اقتصاد برمی‌گردد. وقتی اقتصاد بیمار باشد، رشد اقتصادی نداریم. وقتی رشد اقتصادی نداریم، نوآوری بی معنی می‌شود مگر در موارد بسیار خاص. وقتی اقتصاد دستوری باشد، انواع رانت، بروکراسی و کاغذ بازی به وجود می‌آید.

یاسر نوروزی عضو هیئت علمی برتر ارتباط با صنعت در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز درباره مشکلات پژوهشگران در کشور اظهار کرد: اقتصاد دستوری مانع شکوفایی خلاقیت‌ها می‌شود. برای مثال، ما پس از چند سال تحقیق، سال گذشته توانستیم سیستم گلخانه ای را طراحی کنیم که مصرف آب گلخانه را تا هشت برابر کاهش می‌داد. یک نمونه کوچک هم ساختیم و تست کردیم و به خوبی جواب داد.وقتی خواستیم با همکاری معاونت فناوری ریاست جمهوری طرح را توسعه دهیم و تجاری کنیم، با بروکراسی کشنده اداری مواجه شدیم. چندین ماه هر بار ده‌ها صفحه فرم جدید پر کردیم، نهایتا هم از معاونت فنآوری ریاست جمهوری قطع امید کردیم.

وی افزود: سپس سعی کردیم با کشاورزان ارتباط بگیریم، در آنجا هم با استقبال سرد مواجه شدیم. دلیل هم واضح بود، از طرفی در کشور آب مخصوصا برای کشاورزی بسیار ارزان است و در نتیجه علیرغم خشکسالی کسی حاضر نیست برای بهینه سازی مصرف هزینه کند. دوم این که چون اقتصاد دستوری است و صادرات هم همیشه دستخوش قوانین ضد و نقیض دولتی می‌شود. به همین دلیل کسی به فکر توسعه کسب و کار خود و بهبود مصرف نیست. این مسئله نشان می‌دهد که در یک اقتصاد معیوب چطور فرصت‌ها به هدر می‌رود.

نوروزی خاطرنشان کرد: به نظر من مشکلات پژوهشگران صنعتی بیشتر به اقتصاد برمی‌گردد. وقتی اقتصاد بیمار باشد، رشد اقتصادی نداریم. وقتی رشد اقتصادی نداریم، نوآوری بی معنی می‌شود مگر در موارد بسیار خاص. وقتی اقتصاد دستوری باشد، انواع رانت، بروکراسی و کاغذ بازی به وجود می‌آید. همه این موارد برای هر کسی که ایده ای یا خلاقیتی دارد مشکل ایجاد می کند و ممکن است در نهایت باعث دلسردی او شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره راهکار حل مشکلات پژوهشگران گفت: به نظر من اگر وضعیت اقتصادی کشور سالم باشد، پژوهشگر به آسانی می تواند راه خود را پیدا کند. اگر قیمت حامل‌های انرژی واقعی باشد، می توان ده ها شرکت در حوزه تولید برق، در حوزه مدیریت انرژی، در زمینه انرژی های نو، در زمینه روش های بهینه مصرف آب در صنعت و کشاورزی تاسیس کرده و برای چند صد هزار نفر جوان نخبه کار ایجاد کرد ولی وقتی ریل اقتصادی کشور غلط باشد و وقتی مردم آموزش اقتصادی نداشته باشند، عموما راه ها برای نوآوران و کارآفرینان مسدود خواهد بود.

گفتنی است، فعالیت دکتر یاسر نوروزی به طور عمده در حوزه صنعت مخابرات است. در این زمینه محصولات بسیار متنوعی وجود دارد که بسیاری از آنها در داخل کشور قابل تولید و بومی سازی است. وی از سال ۱۳۸۹ که در دانشگاه صنعتی امیرکبیر مشغول به کار شد، تا کنون بیش از ۳۰ پروژه ارتباط با صنعت انجام داده است. حاصل این پروژه ساخت چندین سامانه مخابراتی، ثبت ۴ اختراع و انتشار بیش از ۴۰ مقاله ژورنال و بیش از ۷۰ مقاله کنفرانسی و تالیف ۲ کتاب بوده است و به دلیل همین فعالیت ها به عنوان پژوهشگر نمونه مرتبط با صنعت انتخاب شده است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1263355

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =