به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، اولین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز گذشته به پایان رسید و بر اساس توافق طرفین، مذاکرات شنبه آینده ادامه خواهد داشت. نمایندگان دو کشور دور اول از این نشست را مثبت و سازنده ارزیابی کردند. با این حال و با توجه به سابقه بدعهدی آمریکاییها در خصوص تعهداتشان در قبال سایر کشورها همچنان باید منتظر دورهای بعدی مذاکرات بود و حتی پس از دستیابی به توافق نیز احتمال نقض عهد از سوی طرف آمریکایی وجود دارد.
از طرف دیگر هنوز جزئیاتی از خواستههای طرف آمریکای منتشر نشده و در صورتی که آنها بخواهند لفاظیهایی که در ماههای قبل در خصوص برنامه صلح آمیز هستهای ایران و همچنین توانمندیهای نظامی متعارف کشور مطرح کردند را در مذاکرات خود به عنوان مطالباتشان دنبال کنند، احتمال شکست مذاکرات وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
قطعا ترامپ خواستههایی فراتر از مسئله هستهای مطرح میکند/ تلاش غربیها برای از بین بردن تواناییهای متعارف نظامی ایران
پل پیلار -استاد دانشگاه «جرج تاون» و از کارشناسان ارشد اندیشکده بروکینگز- در مصاحبه با ایسکانیوز به سوالاتی در ارتباط با خواستههای احتمالی آمریکا از ایران در مذاکرات عمان پاسخ داد. از نظر وی، دولت ایالات متحده خواهان توافقی است که فراتر از برنامه هستهای ایران باشد و این موضوع به خودی خود مربوط به توانایی نظامی متعارف نیست، اما ترجیح ایالات متحده توافقی است که به موشکهای بالستیک ایران و روابط آن با بازیگران غیردولتی متحد در سایر نقاط خاورمیانه را نیز دربر بگیرد.
این کارشناس آمریکایی با بیان اینکه دولت ترامپ قطعا مطالباتی را در مورد موضوعات ذکر شده مطرح خواهد کرد، گفت: با این حال، باید دید که ترامپ برای دستیابی به توافق، تا چه حد حاضر است در مورد آن موضوعات تسلیم شود. پیلار در خصوص سابقه بدعهدی آمریکاییها به ویژه ترامپ اظهار کرد: متقاعد کردن طرف ایرانی مبنی بر اینکه ایالات متحده مفاد هر توافق جدیدی را رعایت خواهد کرد، یکی از چالشهای اصلی در این مذاکره است.
وی با اذعان به سابقه بسیار بد آمریکاییها در اجرای توافقات خود با دیگر کشورها گفت: با توجه به نقض عهد ترامپ از تعهدات آمریکا در برجام قبلی، تردید ایران قابل درک است و مشخص نیست که آیا میتوان نوعی تضمین در مورد پایبندی ایالات متحده در آینده برای جلب رضایت طرف ایرانی ابداع کرد یا خیر.
استاد دانشگاه جرج تاون آمریکا در پاسخ به این سوال که اگر ترامپ خواهان توافق با ایران است چرا مدام تهدید به حمله نظامی میکند، تصریح کرد: ترامپ به دنبال جنگ با ایران نیست اما اینکه چرا از ادبیات تهدید به حمله نظامی استفاده میکند به این دلیل است که بر اساس دیدگاه ترامپ، تهدید به حمله به فشار بر ایران برای دادن امتیاز در میز مذاکره کمک میکند. به اعتقاد پل پیلار، احتمالا ترامپ از رویارویی مستقیم و جنگ واقعی استقبال نمیکند.
کارشناس اندیشکده بروکینگز در خصوص احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات عمان گفت: دور اولیه مذاکرات، حداقل آنطور که وزیر امور خارجه ایران به طور علنی بیان کرد، در شرایط مثبتی به پایان رسید. وی افزود: حداقل یک دور دیگر -دوباره در عمان- برای مذاکره در مورد مذاکرات برگزار خواهد شد و این احتمال وجود دارد که این روند به مذاکرات واقعی و حتی شاید در حالت مستقیم تبدیل شود. هر چند به اعتقاد این کارشناس آمریکایی، خیلی زود است که بتوان پیش بینی کرد که آیا مذاکرات در نهایت در پر کردن شکافهای مهم بین دو طرف به اندازه کافی برای رسیدن به یک توافق جدید موفق خواهد بود.
انتهای پیام/
نظر شما