مجید ابهری؛ آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درباره ریشههای رفتارشناختی قتلهای ناموسی گفت: خشونت یکی از فرایندهای رفتاری است که موجب بروز پرخاشگری، رفتارهای غیرمنطقی و دور از عقل میشود. یکی از پیامدهای واکنشهای خشن در جامعه قتل است. قتل در هر شکلی که باشد موجب آزرده شدن خاطر جامعه میشود و چه قتل خانوادگی باشد و چه غیر از آن به هرحال دفتر حیات یک انسان بسته شده است.
بیشتر بخوانید
چرا آماری از قتلهای ناموسی ارائه نمیشود؟ / عدم تناسب بین جرم و مجازات
ردپای خانواده و جامعه در قتلهای ناموسی / کودکان قاتل به دنیا نمیآیند
قتل زیر سایه قانون به بهانه حفظ آبرو / چرا مجازاتها بازدارنده نیستند؟
او ادامه داد: یکی از اصلیترین عوامل بروز قتل از هر نوعی که باشد ضعف مدیریت هیجانهای رفتاری و فقدان کنترل رفتارهای عصبی است. خشم در افراد اگر کنترل نشود، آنها را به سمتی میبرد که دست به هر کاری بزنند. تفاوت قتلهای ناموسی با دیگر قتلها در ریشه خانوادگی آن است و در بین قتلهای ناموسی قتل زن به دست شوهر تعداد بیشتری دارد.
ابهری توضیح داد: در بسیاری از قتلهای ناموسی پای شخص سومی در میان است و افراد در مواجهه با این موقعیت خودشان دست به مجازات میزنند درحالی که در کشور قانون وجود دارد و اگر هم خطایی رخ داده باید از سمت قانون پیگیری شود. اگر قرار باشد که هرکس خود برای مجازات آدمها پیش قدم شود سنگ روی سنگ بند نمیشود اما براساس باورهای سنتی و قومی در میان برخی از اقوام خطای زناشویی چارهای جز قتل ندارد؛ در اینگونه جوامع با بالا بردن فرهنگ اجتماعی و اخلاقی جامعه میتوان از این جنایتها پیشگیری کرد. در بسیاری از اوقات فرد بعد از اینکه مرتکب جنایت شد متوجه میشود که اشتباه کرده است. اگر کسی از رابطه زناشویی خود راضی نیست باید به آن خاتمه دهد نه اینکه دست به جنایت بزند.
انتهای پیام /
نظر شما