به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، بدون شک که پاسخ کوتاه به این سوال خیر قاطع است؛ اما با یک شرط مهم. مصرف خودسرانه و بیرویه آنتی بیوتیک ها برای درمان سرفه نه تنها بی تاثیر است، بلکه می تواند عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد. بسیاری از سرفه ها به خصوص سرفه های خشک و مزمن ناشی از ویروس ها هستند و آنتی بیوتیک ها هیچ تأثیری بر آن ها ندارند.
بیشتربخوانید:
چرا سرفههای پس از سرماخوردگی طولانی میشود؟
مصرف بی رویه این دارو ها باعث ایجاد مقاومت باکتریایی می شود و زمانی که واقعا به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشیم، ممکن است این داروها کارایی خود را از دست داده باشند. با این حال اگر سرفه ناشی از یک عفونت باکتریایی باشد، مصرف آنتی بیوتیک تحت نظر پزشک میتواند بسیار موثر باشد؛ پس قبل از مصرف هر گونه آنتی بیوتیکی برای درمان سرفه، ضروری است که به پزشک مراجعه کرده و علت اصلی سرفه را مشخص کنید. تنها پزشک میتواند با توجه به تشخیص دقیق، درمان مناسب را تجویز کند.
تاثیرات مصرف بی رویه و خطر آنتی بیوتیک برای افراد مبتلا به سرفه
اگرچه آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های باکتریایی بسیار موثر هستند، اما استفاده نادرست و بیش از حد آن ها عواقب جدی به همراه خواهد داشت. در واقع مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک بدون تجویز پزشک و برای مدت زمان کمتر یا بیشتر از مقدار تجویز شده، باعث ایجاد مقاومت باکتریایی می شود.
در چنین شرایطی باکتری ها در مواجهه با آنتی بیوتیک ها سازگاری پیدا کرده و در برابر آن ها مقاوم می شوند. این مقاومت باکتریایی درمان عفونت ها را دشوارتر و گاهی غیرممکن می کند. از طرفی مصرف بی رویه می تواند به فلور میکروبی روده آسیب برساند و باعث بروز عفونت های ثانویه مانند عفونت های قارچی شود. همچنین عوارض جانبی دیگری مانند اسهال، تهوع، حساسیت های پوستی و اختلالات گوارشی نیز ممکن است در اثر مصرف بی رویه آنتی بیوتیکها ایجاد شود.
سرفه های خطرناکی که ریشه در بیماری دارد
در نظر داشته باشید که سرفه تنها یک علامت است، نه صرفا یک بیماری. در واقع بسیاری از ما زمانی که سرفه می کنیم، به طور خودکار به سراغ آنتی بیوتیک ها می رویم؛ اما آیا این کار همیشه درست است؟ همانطور که پیش از این نیز گفته شد سرفه می تواند نشانه طیف وسیعی از بیماری ها از سرماخوردگی ساده تا عفونت های جدیتر باشد.
گاهی اوقات سرفه های خیلی مزمن می تواند عاملی برای ابتلا به سرطان نیز باشد. به خاطر همین حتماً بعد از طولانی شدن سرفه مخصوصاً بیشتر از ۸ هفته باید رادیوگرافی قفسه سینه را انجام دهید و از مشکلات باخبر شوید.
سرفه های ناشی از سیگار
یکی از رایج ترین علل که برای سرفه مزمن وجود دارد، سیگار است؛ اگر در این شرایط تا چهار هفته سیگار نکشید، سرفه هم برطرف می شود.
سرفه های مرتبط با آسم و آلرژی
از دیگر دلایل شایع سرفه آسم و آلرژی است که بازگشت اسید به معده یا همان رفلاکس را رقم می زند. در بعضی از موارد ممکن است مشکل از مصرف بعضی از داروها مثل داروی کنترل فشار خون باشد که با قطع یا عوض کردن دارو سرفه هم برطرف خواهد شد.
سرفه های ناشی از آمبولی و ذات الریه
از طرفی عفونت بیشترین علت سرفه است که شامل عفونت ویروسی و باکتریایی می شود. بعضی از مواد محرک، آمبولی ریه، سرطان و ذات الریه سرفه حاد ایجاد می کند که معمولاً به صورت تدریجی رفع و نیازی هم به مراجعه پزشک وجود ندارد.
نکته مهم
گاهی همراه با سرفه؛ تب، درد سینه، خس خس، تنگی نفس و علائمی مثل خستگی و کوفتگی وجود دارد که حتماً باید به پزشک مراجعه کرد.
نظر شما