ابتلا به HPV می‌تواند بدون علائم باشد/ کاهش ۹۰درصدی سرطان دهانه رحم با تزریق گارداسیل

یک کارشناس مامایی ضمن هشدار نسبت به افزایش آمار ابتلا به ویروس مقاربتی HPV به دلیل فقدان علائم آشکار در برخی مبتلایان، تزریق گسترده و جهانی گارداسیل را منجر به کاهش ۹۰ درصدی ابتلا به سرطان دهانه رحم و دیگر بیماری‌های ناشی از ویروس HPV عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز، HPV یا «پاپیلوما ویروس انسانی» نوعی بیماری ویروسی واگیردار است که از راه تماس پوست و دهان منتقل می‌شود. این بیماری در دسته بیماری‌های مقاربتی قرار دارد که با تزریق واکسن گارداسیل(Gardasil)  می‌توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد. مهناز صفائیان کارشناس مامایی با اشاره به افزایش آمار مبتلایان به این بیماری، تغذیه سالم، عدم مصرف دخانیات، تقویت سیستم ایمنی و هم‌چنین انجام غربال‌گری سالانه را در کنار مصرف دوزهای این واکسن زیرنظر پزشک توصیه می‌کند. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

هدف از تزریق واکسن گارداسیل چیست؟ عملکرد این واکسن در بدن چگونه است؟

واکسیناسیون یک روش ایمن برای مقابله با بسیاری از بیماری‌ها است. هدف اصلی واکسن گارداسیل افزایش مقاومت بدن برای مقابله با گروهی از سرطان‌ها می‌باشد که در اثر عفونت HPV به وجود می‌آیند. گارداسیل نام تجاری واکسن چهار ظرفیتی HPV است که از ابتلای فرد به ۴ سویه از ویروس، پیشگیری می‌کند. این واکسن مانند سایر واکسن‌ها در عضله بازو تزریق می‌گردد. مطالعات نشان داده اس که تزریق گسترده واکسن گارداسیل در جهان، می‌تواند منجر به کاهش ۹۰ درصدی سرطان دهانه رحم شود.

البته ایمنی در برابر ویروس با واکسیناسیون به معنای درمان نیست و افراد با تزریق واکسن ۴ یا ۹ ظرفیتی در برابر انواع محدودی از ویروس ایمنی بسیار خوبی پیدا می‌کنند. نمونه داخلی واکسن ۲ ظرفیتی با نام تجاری «پاپیلوگارد» با اثر بخشی قابل توجه در پیشگیری از سرطان برای خانم‌ها با قیمت مناسب نسبت به مشابه خارجی تولید شده و در دسترس است. تا امروز درمان خوراکی یا تزریقی برای ویروس HPV کشف نشده و حدود ۹۰ درصد مواقع، ویروس در طول دو سال توسط سیستم ایمنی بدن پاک‌سازی می‌شود. برای درمان ویروس HPV تنها مکمل‌های خوراکی را تجویز می‌کنیم که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.

بیشتر بخوانید: HPV چه ارتباطی با سرطان سینه دارد؟

انجام آزمایش «پاپ اسمیر» برای بانوان ضروریست

برای تشخیص ویروس HPV و سرطان‌های ناشی از آن باید از چه روشی استفاده کرد؟

با توجه به افزایش تعداد مبتلایان به ویروس HPV و عدم اطلاع بیش‌تر افراد به دلیل نداشتن علائم آشکار، تشخیص زودهنگام تغییرات بدخیم سلولی می‌تواند به درمان و پیشگیری از عواقب سرطان کمک کند. سویه‌های مختلفی از ویروس HPV وجود دارد که انواع پر خطر آن، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. از این رو، غربال‌گری و شناسایی عوامل بیماری‌زا قبل از ایجاد بیماری و بروز علائم بالینی به تمام خانم‌ها در سنین ۳۰ تا ۴۰ سال توصیه می‌شود. «تست HPV» و «پاپ اسمیر» دو آزمایش مختلف برای غربال‌گری این نوع از سرطان هستند. در این تست‌ها انواع کم‌خطر و پرخطر HPV مشخص می‌شوند. انجام به موقع پاپ اسمیر حتی برای خانم‌هایی که واکسن گارداسیل دریافت کرده‌اند نیز ضروری است.

ابتلا به HPV می‌تواند بدون علائم باشد/ کاهش ۹۰درصدی سرطان دهانه رحم با تزریق گارداسیل

آیا آزمایش HPV برای آقایان هم لازم است؟ تزریق واکسن گارداسیل چه‌طور؟

یکی از راه‌های تشخیص HPV در مردان، نمونه‌برداری از ضایعات پوستی در مناطق مشخصی از بدن است. بیشتر مردانی که به HPV مبتلا می‌شوند، هرگز علائمی پیدا نمی‌کنند و بیماری معمولاً خود به خود از بین می‌رود. با این حال، اگر به هر دلیلی عفونت از بین نرفت، ممکن است باعث ایجاد سرطان و سایر مشکلات از جمله انتقال بیماری به همسر شود. هرچند در اکثر منابع علمی تزریق واکسن گارداسیل برای خانم‌ها توصیه شده، اما آقایان نیز می‌توانند با صلاح‌دید پزشک، قبل از ابتلا به ویروس، نسبت به دریافت گارداسیل ۴ یا ۹ ظرفیتی اقدام کنند. باید به خاطر داشت که تزریق گارداسیل، فقط تحت نظر پزشک و ضمن تهیه واکسن از داروخانه معتبر توصیه می‌شود.

تزریق گارداسیل بعد از ابتلا به HPV تأثیر چندانی ندارد

واکسن گارداسیل چه زمانی باید تزریق شود؟

متخصصان بر این باورند که بدن در سنین جوانی پاسخ بهتری به واکسن گارداسیل نشان می‌دهد؛ بنابراین می‌توان گفت بهترین زمان برای تزریق واکسن قبل از ازدواج و شروع فعالیت جنسی است. سازمان پیشگیری از بیماری‌های عفونی برای مردان و زنانی که از تا قبل از ۲۶ سالگی واکسن گارداسیل دریافت نکرده‌اند، تزریق را تا سن ۴۵ سالگی تأیید می‌کند. هم‌چنین، باید توجه داشت که تزریق واکسن گارداسیل بعد از ابتلای فرد به بیماری تأثیر چندانی ندارد.

اثر حفاظتی واکسن طولانی‌مدت است

واکسن گارداسیل باید در چند مرحله تزریق شود؟

افراد بالغ باید در ۳ نوبت طی ۶ ماه واکسن را تزریق کنند. دوز اول در ماه اول، دوز دوم با فاصله یک یا دو ماه از دوز قبلی و دوز آخر به فاصله شش ماه از تزریق اول، انجام می‌شود. مدت زمان دقیق پایداری اثر واکسن نامشخص است اما مطالعات صورت گرفته، ایمنی ناشی از واکسن را طولانی‌مدت برآورد کرده‌اند. از سویی، با توجه به موجود شدن واکسن گارداسیل ۹ ظرفیتی در کشور، افرادی که قبلاً واکسن پاپیلوگارد یا گارداسیل ۴ ظرفیتی را تزریق کرده‌اند، نیازی به تزریق مجدد گارداسیل ۹ ظرفیتی ندارند.

ابتلا به HPV می‌تواند بدون علائم باشد/ کاهش ۹۰درصدی سرطان دهانه رحم با تزریق گارداسیل

استفاده از واکسن گارداسیل برای چه افرادی ممنوع است؟

با وجود آن‌که گارداسیل مزیت‌های زیادی دارد، همان‌طور که گفته شد باید حتماً قبل از تهیه واکسن با پزشک مشورت کرد تا از سوابق بیماری و داروهای مصرفی فرد متقاضی مطلع شود. تزریق واکسن برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیف یا حساسیت به مخمر دارند، ممنوع است. هم‌چنین گارداسیل نباید در دوران بارداری مورد استفاده قرار بگیرد. هم‌چنین اگر فردی به دوز اول واکسن واکنش آلرژیک نشان داد، باید از تزریق دوزهای بعدی خودداری شود. درد خفیف، خارش و قرمزی در محل تزریق، سردرد یا سرگیجه، عوارض احتمالی واکسن هستند که بعد از گذشت مدت کوتاهی رفع خواهند شد.

اصلاح سبک زندگی، پیش‌گیری از فعال شدن ویروس

به عنوان پرسش آخر، برای جلوگیری از ابتلا به ویروس HPV باید چه نکاتی رعایت شود؟

اطلاع‌رسانی در زمینه ویروس HPV نباید باعث نگرانی شود؛ بلکه باید با شناخت این بیماری به سلامت زندگی زناشویی خود کمک کرد. فعال شدن HPV در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا شرایط استرس‌زا و موقعیت‌های پرتنش را تجربه می‌کنند، بیشتر است. توصیه می‌شود افراد با اصلاح سبک زندگی -مثل قطع مصرف دخانیات و مشروبات الکلی، ورزش منظم، تغذیه سالم و خودمراقبتی- سیستم ایمنی بدن‌شان را تقویت کنند. رعایت این موارد نه باعث ایمنی نسبتی در برابر HPV می‌شود، بلکه به سلامتی پایدار انجامیده و از ابتلا به بسیاری دیگر از بیماری‌ها نیز پیش‌گیری گردیده و افراد متحمل هزینه‌های گزاف درمان نمی‌شود.

خبرنگار: ندا خدادادی

انتهای پیام/

کد خبر: 1185620

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =