خطر ایجاد فروچاله‌ها در تهران / برداشت‌ نامتعارف از آب‌های زیرزمینی را متوقف کنید

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله با اشاره به خطر فروچاله‌ها در تهران گفت: در پهنه‌ای که خاک آن شسته شده و شرایط ناپایدار است، هر لحظه امکان ایجاد فروچاله وجود دارد و بازسازی چنین منطقه‌ای بسیار سخت است مگر اینکه به مرور برداشت آب کم شده و در مدت بسیار طولانی پهنه ترمیم شود.

فریبرز ناطق‌الهی استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص دلیل ایجاد فروچاله‌ها در تهران و تفاوت آن با فرونشست گفت: یکی از مخاطراتی که کشور ما به خصوص شهرهای بزرگ مانند تهران را تهدید می‌کند، موضوع فرونشست‌ و فروچاله‌ها هستند. وقتی آب‌های زیرزمینی در پهنه شهرها و دامنه دشت‌ها به صورت نامتعارف برداشته می‌شوند، زمین از آب خالی شده و خلل و فرجی که درمیان دانه‌بندی خاک هست، مقاومت خود را ازدست داده و پهنه به صورت یکنواخت نشست می‌کند که این اتفاق را فرونشست می‌نامند.

بیشتر بخوانید

ماجرای گودال‌هایی که یکباره زیرپای تهرانی‌ها را خالی می‌کنند / احتمال فرونشست‌ در کدام مناطق بیشتر است؟

وی افزود: اما زمانی که در مناطق شهری در یک نقطه این اتفاق می‌افتد، فروچاله ایجادمی‌شود. شرایط خاک از شمال به جنوب تهران متفاوت است و از لایه سنگی آغاز شده و به لایه آبرفتی که ۱۵۰ تا ۳۰۰ متر پهنا دارد، می‌رسیم. برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی، استقامت صفحه بزرگ زیر تهران را کم می‌کند و گاهی این موضوع در نقاطی پررنگ‌تر است و ریزش منطقه‌ای رخ می‌دهد.

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله با بیان اینکه در حقیقت فرونشست و فروچاله هر دو یک مکانیزم دارند، توضیح داد: اما در مناطقی که این اتفاق با عمق بیشتر و به صورت موضعی مثلا در شهرها رخ می‌دهد، به آن‌ها فروچاله می‌گوییم. در هر حال در هر دو پدیده شاهد ریزش و فروریختن خاک سست هستیم که حاصل برداشت نامتعارف آب است.

وی ادامه داد: فروچاله‌ها بارها در نقاط مختلف تهران از جمله اتوبان‌ها رخ داده‌اند و آخرین مورد آن اتفاقی بود که در خیابان کارگر رخ داد. اگر برداشت آب‌های زیرزمینی و بی‌توجهی به ساخت و ساز به همین صورت ادامه پیدا کند، ما مشکلات عدیده‌ای در آینده نزدیک برای پهنه‌های مختلف شهر تهران خواهیم داشت.

ناطق‌الهی توضیح داد: یکی از راه‌های پیشگیری از این موضوع، جلوگیری از برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی است اما با توجه به کمبود آب این مسئله هر روز تشدید پیدا می‌کند. در پهنه‌ای که خاک آن شسته شده و شرایط ناپایدار است، هر لحظه امکان ایجاد فروچاله وجود دارد و بازسازی چنین منطقه‌ای بسیار سخت است مگر اینکه به مرور برداشت آب کم شده و در مدت بسیار طولانی پهنه ترمیم شود. به ویژه در مناطق شهری که شرایط آبخیزداری و آبخوان‌داری وجود ندارد، ترمیم بسیار دشوار است و ما باید از همین امروز برداشت آب زیرزمینی را کاهش دهیم.

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله تاکید کرد: ما تمام مشکلات و مخاطرات شهرهای کشور را می‌شناسیم اما وقتی پای عمل می‌رسد، عموما کوتاهی می‌کنیم و هزینه این کوتاهی برای مردم گران خواهد بود.

انتهای پیام /

کد خبر: 1220514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =