دست‌اندازهای پیش پای رویای بچه‌دار شدن / ۲۰ درصد زوجین ایرانی نابارور هستند

ناباروی در میان ۲۰ درصد از زوجین ایرانی دیده می‌شود و از هر پنج زوج یک مورد با مشکل مواجه است. در این میان هزینه‌های بالا و فشار روانی هم باعث شده تا شرایط برای این زوج‌ها سخت شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، مرکز شلوغ است، زوج‌ها باهم برای تشکیل پرونده می‌آیند؛ به نظر می‌رسد که ساز و کار درستی تعبیه شده و گروهی متشکل از کارشناسان مامایی و متخصصان زنان خانم را بررسی می‌کنند و گروهی هم مسئولیت بررسی همسر وی را برعهده دارند. مهم نیست مشکل ناباروری از سوی مرد است یا زن بلکه این جزو قوانین مرکز ناباروری رویان است که مرد و زن در کنار هم برای تشکیل پرونده مراجعه کنند.

بیشتر بخوانید

سندرومی که باعث ناباروری مردان می‌شود

وجه مشترک همه آن‌هایی که ساعت‌ها در سالن انتظار نشسته‌اند، یک چیز است؛ همه با امید اینکه صدای خنده کودکی در خانه‌هایشان بپیچد راهی این مرکز شده‌اند. برخی چهره‌ها پر است از اضطراب و نگرانی و برخی هم که تلاش‌ها و آمد و رفتن‌هایشان نتیجه داده، نگران سلامتی جنین هستند.

رنج سفر را به جان می‌خرند

اینجا از هر طیفی آدم می‌بینی، از همه شهرهای ایران آمده‌اند؛ خانمی می‌گفت با یک پرواز می‌آیم و یک روز می‌مانم و برمی‌گردم. نمازخانه پر است از کسانی که از راه دور آمده‌اند و از شلوغ بودن مرکز و طولانی بودن پروسه درمان آنقدر خسته شده‌اند که ترجیح داده‌اند کمی در نمازخانه استراحت کنند.

با هر کدامشان که صحبت می‌کنم از سختی رفت و آمد می‌گویند و گلایه دارند که چرا محلی برای استراحت مشخص نشده است. هزینه درمان و رفت و آمد هم به قدری بالاست که دیگر پولی نمی‌ماند که بخواهی از هتل استفاده کنی. خانمی که از اردبیل آمده بود، می‌گفت: یک سال است که مدام به این مرکز مراجعه می‌کنم تا فرجی شود. پس اندازی هم اگر داریم نگه می‌داریم چراکه پروسه درمان زمان‌بر است و همین آمدن و رفتن‌ها هزینه دارد. خانه اقوام هم نمی‌شود رفت، کسی از مهمانی که مدام می‌آید و می‌رود استقبال نمی‌کند.

مرکز ناباروری رویان تحت نظر جهاد دانشگاهی است و این مرکز به جز ۲ نوع بیمه تکمیلی با بیمه دیگری قرارداد ندارد. اگرچه هزینه‌های درمان با بیمه تامین اجتماعی و سلامت حساب می‌شود اما بسیاری هستند که همان بیمه‌ها را هم ندارند و علاوه بر این به جهت طولانی بودن مسیر درمان همین هزینه‌های اندک هم به مرور جمع شده و مبالغ زیادی می‌شود.

استرس یار همیشگی زوج‌های نابارور

خلا دیگری که با دیدن چهره‌های پر از استرس مراجعان دیدم، بی‌توجهی به وضعیت روانی آن‌هاست. مشکل ناباروری از یک سو، هزینه درمان از سوی دیگر و طولانی بودن زمان درمان و مدت انتظار در مرکز باعث شده تا فشار روانی بسیاری به آن‌ها وارد شود. شاید بهتر بود که در زمان تشکیل پرونده زمان کوتاهی را هم به مشاوری اختصاص می‌دانند که پروسه را برای مراجعان شهر داده و کمی از اضطراب اولیه آن‌ها را کاهش دهد. یا می‌شد در کنار متخصصان دیگر روانشناسانی هم بودند که با هزینه کمتر و کمک بیمه به افراد مشاوره می‌دادند. البته روانپزشک در مزکز حضور دارد اما همه افراد که مشکل حادی برای مراجعه به روانپزشک ندارند و حضور چند روانشناس هم می‌تواند کمک بزرگی به بسیاری از مراجعان باشد.

۲۰ درصد زوجین از ناباروری رنج می‌برند

سبک زندگی، عوامل ژنتیکی و محیطی باعث شده تا شاهد افزایش ناباروری در ایران باشیم. سید محمد پاکمهر نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی می‌گوید در حال حاضر از هر پنج ازدواج یک مورد با مشکل ناباروری مواجه است. به طور کلی ۲۰ درصد زوجین از ناباروری رنج می‌برند.

حمید چوبینه دبیر انجمن ناباروری ایران، هم درخصوص دلایل ناباروری به ایسکانیوز گفت: ناباروری دلایل جهانی دارد و یکی از موارد آن ژنتیکی است که از والدین به ارث می‌رسد و یا می‌تواند متأثر از عوامل محیطی باشد که مربوط به کار، حادثه‌ها، بیماری‌ها و جراحی‌ها است، اما در ایران با توجه به وضعیت خاص ازدواج، دلایل ناباروری کمی متفاوت است.

رییس انجمن جنین شناسی دلیل ناباروری در ایران، مخصوصاً در نسل جدید را بالا رفتن سن ازدواج دانست و عنوان کرد: ممکن است یک زوج در مقطع اولیه زندگی نابارور نباشند، ولی گذر زمان و به دلایل عوامل محیطی دچار ناباروری ثانویه ‌شوند که اگر زودتر ازدواج می‌کردند صاحب فرزند بودند و ناباروری ثانویه اتفاق نمی‌افتاد.

وی افزود: آمار ناباروری در جهان ۱۲ تا ۱۸ درصد و در ایران حدود ۲۰ درصد است. یعنی از هر پنج زوج، یک زوج نابارور هستند و چنانچه کسانی که ازدواج نکرده‌اند را هم لحاظ کنیم، آمار افزایش پیدا می‌کند.

پزشک عنوان کرد: بهترین زمان باروری خانم‌ها ۲۰ تا ۲۹ سالگی است. به همین نسبت احتمال باروری آقایان نیز وقتی با سن متناسب با این خانم‌ها ازدواج کنند، خیلی بیشتر از زمانی است که در ۳۵ یا ۴۰ سالگی اتفاق بیافتد.

وی درباره تأثیر تغذیه بر ناباروری گفت: در تمام دنیا افرادی که دچار بیماری‌های متابولیک با زمینه تغذیه‌ای هستند نیز درمعرض ناباروری برخواسته از عوامل محیطی قرار می‌گیرند. مثلاً دیابت در برخی بیماران باعث کاهش کیفیت و تعداد اسپرم مردان و اختلال در تخمک زنان می‌شود.

دبیر انجمن ناباروری ایران پیرامون حمایت‌های بیمه‌ای خاطرنشان کرد: از مقام معظم رهبری تا مسئولین و مجلس به دنبال حل مشکلات ناباروری برای افزایش تولد هستند و بخشنامه هم می‌شود، اما اصولاً این حمایت‌ها به صورت دستوری و شعاری است. وقتی پول توسط سازمان‌های بیمه‌گر تامین نمی‌شود، مراکز درمانی تمایلی برای ارائه سرویس بیمه به افراد نابارور ندارند و بیمار چنان گرفتار می‌شود که از پیگیری مطالبه بیمه‌ای پشیمان می‌شود.

چوبینه در مورد کمک به درمان ناباروری و پیر شدن جمعیت بیان کرد: همه دنیا به دنبال افزایش تولد و جوانی جمعیت هستند. در ایران نیز جهت رفع این مشکل یکی از راهکارهای اجتماعی و اصلی این است که جوانان کار و مسکن داشته باشند تا بتوانند زودتر ازدواج کنند. علاوه بر این حمایت‌های بیمه‌ای از درمان ناباروری باید افزایش پیدا کند.

وی در مورد گرانی هزینه‌های درمان ناباروری بیان کرد: بیمه حدود ۹۰ درصد هزینه‌های درمان در بخش دولتی و عمومی غیردولتی را حمایت می‌کند، در مراکز خصوصی و خیریه‌ها نیز به همان میزان مصوبه پرداخت می‌شود اما هزینه درمان بستگی به بیماری دارد، ممکن است با یک مشاوره ساده مشکل برطرف شود و در موردی دیگر نیاز به جراحی‌های پیچیده باشد.

دبیر انجمن ناباروری توضیح داد: دلیل تفاوت هزینه‌ها این است که بیشتر هزینه‌های مصرفی مثل کیت‌ها و مواد مصرفی گران است. به طور میانگین هزینه مواد مصرفی حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیون تومان است و دستمزد و هزینه بیمارستان و مراکز درمان هم به این هزینه اضافه می‌شود. در مراکز دولتی که هزینه پایین‌تر است، حدود ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان صرف درمان می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد پوشش و گستردگی بیمه در کل ایران گفت: بعد از سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم و حمایتی که دولت انجام داد در سنوات اخیر یعنی حدود ۱۵ سال گذشته میزان ایجاد مراکز درمان ناباروری در استان‌های مختلف مخصوصاً مراکز استان بسیار زیاد شده و طبق نیازکشور دسترسی برای تمام آحاد جامعه وجود دارد.

وی در مورد سطوح درمان ناباروری گفت: درمان ناباروری در سه سطح انجام می‌شود. سطح یک و ۲ را وزارت بهداشت به صورت گسترده در شهرستان‌ها ایجاد کرده است و سطح سه نیز تقریباً در مراکز تمام استان‌ها وجود دارد.

چوبینه ضمن بیان اینکه تهران به دلیل بالا بودن تعداد مراکز و متخصصین، پیشتاز درمان ناباروری است، گفت: استان‌هایی مثل شیراز، مشهد، رشت، ساری، خوزستان، ایلام، کهگیلویه ‌و بویراحمد و یاسوج مراکز درمانی و متخصصین خوبی دارند و دسترسی به سیستم‌های بهداشتی درمانی و توزیع عادلانه به سهولت در اختیار مردم است.

وی ادامه داد: در همه استان‌ها سیستم بهداشتی و درمانی وجود دارد فقط باید از نیروهای متخصص حمایت شود تا در استان‌ها بمانند و مواد مصرفی و تجهیزات به روز بماند، چون ما الان گرفتار تحریم و واردات تجهیزات هستیم و این تجهیزات باید به روز بمانند تا دچار مشکل نشویم.

دبیر انجمن ناباروری ایران به زوجین توصیه کرد: فرزندآوری را برای سال‌های طولانی بعد از ازدواج به تعویق نیاندازند و سعی کنند و در همان سال‌های اول ازدواج فرزندآوری داشته باشند. دوم اینکه سلامت جنسی خود را با متخصصین ارزیابی کنند، حتی آن‌هایی که شرایط ازدواج ندارند چه دختر و چه پسر با متخصصین در ارتباط باشند و سلامت جنسی خود را بسنجند تا اگر مشکلی دارند درمان کنند یا سلول‌های جنسی خود را ذخیره کنند که از بین نرود.

فاصله معنادار بین آمار زوجین نابارور و کسانی که برای درمان اقدام می‌کنند

علی صادقی تبار مدیر مرکز درمان ناباروری ابن‌سینا وابسته به جهاد دانشگاهی، با عنوان این مطلب که ناباروری یکی از مشکلات شایع در جهان است، گفت: پیشنهاد ما برای ترغیب زوجین نابارور به درمان، این است که به جای اینکه پول از طریق بیمه‌ها به درمان ناباروری اختصاص یابد، به حساب مرکز درمان ناباروری واریز شود.

صادقی تبار گفت: بر اساس پیشنهاد ما، به هر زوج ۱۰ میلیون تا ۳ بار در سال اختصاص پیدا کند و این پول را قبل از درمان بدهند. با چنین روشی، می‌توان زوجین نابارور را ترغیب کرد به سمت درمان ناباروری بروند.

وی افزود: در شرایط کنونی، از ۳.۵ میلیون زوج نابارور در کشور، فقط شاهد مراجعه ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار زوج نابارور برای درمان هستیم.

صادقی تبار ادامه داد: فاصله معنادار بین آمار زوجین نابارور و کسانی که برای درمان ناباروری اقدام می‌کنند، نشان می‌دهد که روش و شیوه به کار گرفته شده برای درمان ناباروری، درست نیست.

وی افزود: تا زمانی که پول درمان ناباروری به سختی دست زوجین نابارور برسد، نمی‌توان به موفقیت چنین طرح‌هایی امیدوار بود.

به گزارش ایسکانیوز، کشور ما به سمت پیری جمعیت حرکت می‌کند و بیش از آنکه ترغیب افراد به ازدواج و فرزندآوری در افزایش جمعیت موثر باشد، کمک به درمان زوج‌های ناباروری که خودخواسته برای فرزندآوری اقدام می‌کنند و نیاز به مشوق ندارند، تاثیرگذار است. ناباروری یک زوج از پنج زوج نشان از آمار بالای ناباروری دارد. هزینه‌های درمان، تعداد محدود مراکز، نبود حمایت‌های روانی و مشکلات فرهنگی همه دست در دست هم داده تا شاهد افزایش ناباروری در کشور باشیم. از جهتی هنوز بستر فرهنگی برای اقداماتی مثل فریز تخمک و اسپرم در کشور فراهم نیست و افزایش سن ازدواج و فرزندآوری هم به این مشکل دامن زده است.

برای حل این مشکل ابتدا باید حمایت‌های بیمه‌ای افزایش پیدا کند و بعد گستردگی مراکز درمانی با کیفیت در استان‌ها بیشتر شود تا مردم مجبور نباشند که از شهرستان‌ها برای درمان راهی تهران شوند. افزایش تعداد متخصصان و کارشناسان مراکز هم می‌تواند زمان انتظار را کاهش داده و سرعت درمان را بیشتر کند.

انتهای پیام /

کد خبر: 1237350

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =