فریبرز ناطق الهی استاد مهندسی سازه و محقق در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص نحوه تاثیر تغییرات اقلیمی بر زیرساختها گفت: کاهش آب در لایههای زیرین خاک، زیرساختها را تحت تاثیر قرار میدهد و به همین واسطه پایههای پلها، لولهکشیهای گاز و غیره آسیب میبینند. این زیرساختها در گذشته و بر روی بستر خاصی ساخته شده بودند که شرایط آبوهوایی متفاوتی داشت. وقتی شرایط آب و هوایی از رطوبت به سمت خشکی میرود، خلل و فرج زمین بیشتر میشود و آب یا بخار شده یا به لایههای پایینتر میرود؛ در نتیجه خاک سست شده و تمام ساختارهایی که ما از سطح زمین به پایین داریم، تراکم اصلی خود را از دست میدهند. این در حالی است که این سازهها برای تراکم متفاوتی ساخته شده بودند و حالا تراکم تغییر کرده است.
بیشتر بخوانید
تخلیه ساختمان ناایمن واحد تهران جنوب/ کلاسها به مکانی دیگر منتقل شدند
وی با اشاره به اینکه فرونشست یکی از پدیدههای ناشی از کاهش تراکم خاک است، عنوان کرد: در اثر این اتفاق لولهها تغییر شکل داده و فونداسیونها تغییر میکنند. به همین واسطه توجه به تغییرات اقلیمی در ساختوسازها اهمیت بسیار زیادی دارد. کمبود بارشها باعث میشود که شرایط خاک زیر سازهها تغییر کند و این مسئلهای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
ناطق الهی توضیح داد: گاهی حتی ساخت سدها هم تبعاتی دارد؛ سدها براساس میزان حجم و بزرگی که دارند، فشاری بر روی زمین را افزایش میدهند. حتی ممکن است که منجر به زلزلههای القایی شوند که این اتفاق در جنوب کشور رخ داده است. فشار زیاد باعث حرکت گسلها میشود و در کل دنیا پنج درصد زلزلههای رخ داده را ناشی از زلزلههای القایی میدانند.
این محقق معتقد است که بیشتر فروچالههایی که رخ میدهد، ناشی از تغییرات اقلیمی است. وی در این خصوص توضیح داد: این اتفاق در مناطق مختلف تهران رخ میدهد. ما به طور مستمر فروچاله و فرونشست داریم اما تنها موارد بزرگ رسانهای میشوند. خشکسالی و کم آبی باعث شده تا لایههای پایین خاک خشک و سست شوند. مثلا ممکن است که لوله گاز یا نفت بشکند. هر چقدر هم از شمال به سمت جنوب تهران برویم، احتمال این اتفاقات بیشتر است.
استاد مهندسی سازه با بیان اینکه تمام لولههای آب، نفت، گاز و کابلهای برق تحت تاثیر این تغییرات قرار میگیرند، بیان کرد: این اتفاق میتواند ریلهای قطار و مخزنهای ذخیره آب را هم تحت تاثیر قرار دهد. مخازن گاز پالایشگاهها هم که از سطح زمین پایینتر هستند، تحت تاثیر شرایط خاک قرار میگیرند. آسیب به این زیرساختها میتواند منجر به فجایع بزرگ شوند.
وی در پاسخ به این سوال که چطور باید با تغییرات اقلیمی سازگار شویم، گفت: در تمام دنیا آئیننامهها براساس دورههای زمانی تنظیم میشوند و بعد از آن باید، سازه مقاومسازی یا نوسازی شود. زیرساختها باید براساس شرایط مرمت شوند اما چون امروز در شرایط اقتصادی دشواری هستیم، بیشتر توجه بر نگهداری سازهها است اما برخی زیرساختها نیاز به بازسازی دارند.
انتهای پیام /
نظر شما