فروچاله‌ چیذر اولین نیست، آخری هم نخواهد بود / فرسودگی سیستم لوله‌کشی و قنات‌های پرآب زیر پای تهرانی‌ها

گودال محله چیذر اولین گودالی نیست که زیرپای تهرانی‌ها را خالی می‌کند و پیش از این هم در گوشه و کنار شهر اتفاقاتی از این دست رخ داده است و کارشناسان معتقدند که وجود قنات‌های پرآب و فرسودگی سیستم لوله‌کشی می‌تواند منجر به حوادث مشابه شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، ظهر جمعه بود که سید جلال ملکی؛ سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران از وقوع حادثه‌ای در محله چیذر خبر داد. در این حادثه زمین در کنار گذر امامزاده اسماعیل دچار ریزش شده و گودال بزرگ و پرآبی ایجاد شده بود. اگرچه حادثه تلفات جانی نداشت اما خیابان بسته و ساختمان مجاور هم تخلیه شد.

بیشتر بخوانید

ماجرای ترک‌های پل میرداماد تهران

حادثه‌ای مشابه در خیابان کارگر

گودال محله چیذر اولین گودالی نیست که زیرپای تهرانی‌ها را خالی می‌کند و پیش از این هم در گوشه و کنار شهر اتفاقاتی از این دست رخ داده است. نمونه آن، گودال بزرگی بود که در خیابان کارگر ایجاد شد و دلیل آن نشتی آب از لوله مرکز توزیع آب بود.

احمد علوی عضو شورای شهر تهران هم گفته که علت اصلی حادثه خیابان چیذر ترکیدگی یکی از لوله‌های اصلی آب منطقه بود.

فرسودگی سیستم لوله‌کشی

پیش‌تر حمید سینی‌ساز کارشناس حوزه آب در گفت‌وگو با ایسکانیوز نسبت به فرسودگی سیستم لوله‌کشی آب هشدار داده بود. وی دراین باره می‌گوید: یش از یک چهارم آب تصفیه شده در لوله‌ها به مصرف‌کننده نمی‌رسد و فرسودگی زیاد لوله‌ها هم مزید برعلت است و این را همه می‌دانند و به دلیل ضعف مدیریتی است که در شهرها و روستاها وجود دارد و در این جور مواقع وزیر نیرو شهرداری را مسئول نوسازی شبکه‌های لوله کشی می‌داند.

محمد درویش کارشناس محیط زیست هم به نقل از سازمان آب به ایسکانیوز گفت که ۳۰ درصد آبی که وارد چرخه مصرف می‌شود، تبدیل به پول نمی‌شود و بخشی از این آب از طریق فرسودگی لوله‌ها از بین می‌رود.

علاوه بر مشکل هدررفت آب، فرسودگی لوله‌ها و نشتی آب می‌تواند منجر به حوادثی شود که جان و مال شهروندان را به خطر بی‌اندازد.

از قنات‌ها غافل نشوید

از جهتی مشکل فرسودگی سیستم لوله‌کشی تنها یک وجه ماجرا است و هنوز قنات‌های بزرگی زیر تهران هستند که ممکن است، منجر به وقوع حادثه‌ای شوند.

کماینکه علی بیت‌اللهی ئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بخشی از دلیل وقوع حادثه چیذر را ناشی از آب‌شستگی و قنوات عنوان کرده است. بنا به گفته وی، رشته قناتی به طول تقریبی ۹۰۰ متر مشرف به محدوده وجود دارد که از بلوار اندرزگو در سمت شمال به بزرگراه صدر در جنوب گسترش دارد.

فریبرز ناطق الهی دکتری مهندسی سازه ضمن اشاره به تفاوتی که این گودال‌ها یا به اصطلاح فروچاله‌ها با فرونشست دارند، درخصوص ابعاد مختلف حوادثی از این دست به ایسکانیوز گفت: فرونشست پهنه ایران را درگیر کرده و دلیل آن هم خشکسالی‌های متعدد است. علاوه بر این سومدیریت در برداشت آب‌های زیرزمینی باعث سست شدن لایه‌های زیرین شده و زمین نشست می‌کند. فرونشست در منطقه گسترده‌ای رخ می‌دهد و عموما این نشست به صورت همگن است و سرعت ملایمی دارد اما در فروچاله گوال ایجاد می‌شود.

وی افزود: ما پنج تا هفت رشته قوی قنات داریم که از شمال تهران به سمت جنوب جاری هستند. یکی از این قنات‌ها در اطراف محله چیذر، یکی در خیابان شریعتی، دیگری در ولنجک و سعادت‌ آباد است. چند سال پیش هم در محدوده پل صدر، فروچاله‌ای رخ داد. قنات جاری یعنی قناتی که آب کلانی از آن‌ها عبور می‌کند. البته در مناطقی که قنات در تلاقی با سازه‌ها یا تونل‌های مترو است، تمهیداتی اندیشیده می‌شود؛ مثلا مسیر جدا شده یا قنات کور می‌شود.

ناطق‌الهی توضیح داد: بارها شاهد ایجاد فروچاله در اتوبان‌های همت و رفسنجانی بوده‌ایم. این‌ها در اثر جاری بودن قنات‌های زیر تهران است و باید فکر جدی برای آن‌ها کرد. مشکل اینجاست که تمام زیرشاخه‌های قنات‌ها مشخص نیستند. برخی فروچاله‌ها می‌توانند به قدری بزرگ باشند که چند خودرو در آن جا می‌شود.

وی ادامه داد: ابتدا باید قنات‌ها را مسیریابی کرد. قنات‌های اصلی مشخص هستند اما زیرشاخه‌ها و شاخه‌های فرعی جاری دارند که مسیریابی نشده‌اند. تهران پیچیدگی‌های بسیاری دارد و اجرای تمهیدات لازم برای جلوگیری از وقوع حادثه در محل تلاقی قنات‌ها و سازه‌های زیرزمینی بسیار هزینه‌بر است اما باید انجام شود. چراکه در کنار وجود این خطرات، خطر زلزله هم وجود دارد.

به گزارش ایسکانیوز، وجود قنات‌هایی که جاری هستند، فرسودگی سیستم لوله‌کشی و مشکلاتی از این دست باعث شده تا هر چند وقت یکبار شاهد ایجاد گودال‌هایی در نقاط مختلف تهران باشیم که بی‌توجهی نسبت به آن‌ها و مقصر دانستن تغییرات اقلیمی می‌تواند منجر به وقوع حوادث جبران‌ناپذیر شود.

انتهای پیام /

کد خبر: 1247945

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =