برنده جایزه نوبل: باکتری‌های آینه‌ای بدن انسان را تسخیر خواهند کرد

ایده باکتری مصنوعی مرگباری که بدن انسان را اشغال می‌کند، شبیه به چیزی است که در سریال پسا آخرالزمانی «آخرین بازمانده» به نظر می‌رسد، اما از نظر یک زیست‌شناس برنده جایزه نوبل این باکتری هم‌اکنون در شرف ظاهر شدن است.

به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ یک دانشمند برنده جایزه نوبل از روش وحشتناکی که «باکتری‌های آینه‌ای» می‌توانند بدن انسان را تسخیر کنند، پرده برداشت و خواستار توقف فوری همه تحقیقات در این زمینه شد. وی هشدار داد که هم‌اکنون دانشمندان در بحبوحه افزایش علاقه به باکتری‌های آینه‌ای مرگبار هستند و ممکن است این امر خیلی زود به واقعیت تبدیل شود. باکتری‌های آینه‌ای نوعی حیات کاملاً مصنوعی هستند که در آن همه مولکول‌های بیولوژیکی یک جایگزین «آینه‌ای» دارند.

هفته گذشته، گروهی متشکل از 38 دانشمند برجسته از سراسر جهان هشداری فوری صادر کردند و خواستار توقف تحقیقاتی شدند که می‌توانند این گونه‌های حیات کشنده را ایجاد کنند.

پروفسور «گرگوری وینتر»، زیست‌شناس مولکولی از دانشگاه کمبریج که در سال 2018 جایزه نوبل را برای کار خود در مورد تکامل آنتی‌بادی‌ها دریافت کرد، تشریح کرد که چگونه این باکتری‌ها می‌توانند بدن انسان را تحت سلطه خود درآورند.

او هشدار داد: اگر باکتری‌های آینه‌ای راه خود را به داخل خون پیدا کنند، کلونی‌هایی ایجاد می‌کنند که رگ‌های خونی را مسدود می‌کند و منجر به اختلال در گردش خون و سکته مغزی می‌شود. یا می‌توانند محل‌های زخم را اشغال کنند و منجر به زخم‌هایی شوند که بهبود نمی‌یابند و به عفونت توسط باکتری‌های بیماری‌زای موجود کمک می‌کنند.

پروفسور وینتر هشدار داد که ایجاد واکسن علیه این عفونت‌های کشنده تقریبا «غیر ممکن» است.

باکتری‌های آینه‌ای چه هستند؟

در تمام زندگی روی زمین، تعدادی مولکول وجود دارند که دارای خاصیت دستی یا «کایرالیته» هستند. درست مانند دست چپ شما آینه سمت راست شما است، برای هر یک از این مولکول‌های کایرال یک نسخه چپ و راست وجود دارد.

این مولکول‌های کایرال بخش کلیدی عملکرد سلول‌های بنیادی از جمله مارپیچ راست‌دست DNA و اسیدهای آمینه چپ‌دست هستند که هر پروتئین را در بدن ما می‌سازند.

با این حال، از آنجایی که نسخه‌های آینه‌ای این مولکول‌ها در غیر این صورت یکسان هستند، دلیلی وجود ندارد که زندگی نباید به گونه‌ای تکامل یابد که کایرالیته مخالف داشته باشد. این به این معنی است که می‌توان شکل مصنوعی از زندگی ساخت که در آن هر مولکول کایرال با نسخه آینه‌ای خود جایگزین شود و یک سلول آینه‌ای کاملاً کارآمد ایجاد کند.

با وجود اینکه فناوری انجام این کار در ابتدایی‌ترین حالت بیش از یک دهه است، گروهی از دانشمندان اخیراً شروع به هشدار درباره پیامدهای بالقوه ویرانگر زندگی آینه‌ای کرده‌اند. آنها در یک گزارش فنی 300 صفحه‌ای هشدار دادند که جلوگیری از فرار باکتری‌های آینه‌ای از آزمایشگاه و استقرار آنها در طبیعت تقریبا محتمل نیست.

پروفسور وینتر می‌گوید: باکتری‌ها می‌توانند روی مواد مغذی غیر کایرال رشد کنند و این مواد را به مولکول‌های کایرال تبدیل کنند؛ برای مثال اسیدهای آمینه چپ دست. همین امر برای باکتری‌های آینه‌ای نیز صادق است، با این تفاوت که مولکول‌های غیر کایرال را به آمینو اسیدهای راست‌دست تبدیل می‌کنند. بنابراین باکتری‌های آینه‌ای آلوده می‌توانند با استفاده از مولکول‌های غیر کایرال به عنوان منبع مواد مغذی در موجودات زنده رشد کنند. این امر به باکتری‌های آینه‌ای اجازه می‌دهد تا در بدن تکثیر شوند و انسدادهای فیزیکی ایجاد کنند.

در حالی که آنها نمی‌توانند از نظر شیمیایی با بدن ما تعامل داشته باشند، کلونی‌های باکتری در نهایت به حدی رشد می‌کنند که رگ‌های خونی ما را مسدود می‌کنند - که منجر به عواقب مرگبار می‌شود.

پروفسور وینتر می‌گوید که به مرور زمان، ممکن است بتوان آنتی بیوتیک‌های مناسب برای مقابله با باکتری‌های آینه‌ای یا ایجاد ویروس‌های باکتریایی برای حمله و کشتن باکتری‌های آینه‌ای ایجاد کرد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که زمان کتفی داشته باشیم تا قبل از اینکه آسیب جدی وارد شود، این دفاع‌ها را توسعه دهیم.

به گفته پروفسور وینتر، این باکتری‌ها در آغاز، ممکن است به آرامی گسترش یابد، زیرا مکانیسم‌های تخصصی برای آلوده کردن انسان‌ها ندارد، اما می‌تواند به زودی شروع به تکامل کند و عفونی‌تر شود.

نگران‌کننده‌تر این است که این نوع باکتری می‌تواند سایر موجودات زنده از جمله گیاهان و حیوانات را آلوده کند و ریشه‌کن کردن آن از اکوسیستم ظریفی که از ما حمایت می‌کند غیرممکن باشد. اگر باکتری‌های آینه‌ای به محیط زیست فرار کنند، تغییرات آب و هوایی کمترین مشکل ما خواهد بود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1253121

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =