ناتوانی امارت اسلامی در کنترل گروه تحریک طالبان عامل مناقشه با پاکستان/ کابل مرزهای خود با اسلام آباد را به رسمیت نمی‌شناسد

ماشاالله شاکری با اشاره به اینکه حملات گروه تحریک طالبان که خود را هم مرام و مسلک با طالبان می‌داند، عامل درگیری اخیر دو کشور است، اظهار کرد: حکومت پاکستان وقتی دید طالبان افغانستان قادر به کنترل این گروه نیست و یا تمایلی به انجام آن ندارد، خود دست به کار شد.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، در هفته‌های اخیر تنش بین مرزهای پاکستان و امارت اسلامی افغانستان تشدید شده و دو طرف حملاتی را به مواضع یکدیگر انجام دادند. بر اساس گزارش رسانه‌ها تا کنون بیش از 50 نفر بر اثر درگیری‌های دو طرف کشته شده‌اند. ماشاالله شاکری-سفیر پیشین ایران در پاکستان- در گفتگو با خبرنگار ایسکانیوز به سوالاتی در ارتباط با ریشه‌های این درگیری پاسخ داد.

وی در خصوص مهمترین عوامل مناقشه بین امارت اسلامی افغانستان و پاکستان در روزهای اخیر گفت: این مسئله ریشه‌دار و قدیمی است و مشکل کنونی پاکستان با حاکمیت موجود در افغانستان به گروه ستیزه جویی با نام تحریک طالبان بازمی‌گردد که در مناطقی از پاکستان پناه گرفته و در آنجا به قلمرو پاکستان تعرض و تجاوز می‌کنند.

شاکری در مورد ریشه‌های این مسئله با اشاره به سابقه بیش از ۲۰ ساله آن اظهار کرد: از زمانی که طالبان اولیه در افغانستان سرکوب شد، بخش قابل توجهی از آنها به پاکستان رفته و در آنجا پناه گرفتند و این به دلیل یک زندگی قبیله‌ای است که در پاکستان وجود دارد. وی افزود: عامل درگیری پشتون‌هایی هستند که هم در افغانستان و هم پاکستان حضور دارند و با یکدیگر تشکیل گروه تحریک طالبان پاکستان را دادند و به ستیزه با حکومت مرکزی پاکستان پرداخته و خواستار تشکیل حکومت اسلامی هستند.

به اعتقاد سفیر پیشین پاکستان، این گروه یک پیوند برادری را بین خودشان و طالبان افغانستان می‌بینند و خودشان را از یک جنس و مرام با آنها می‌دانند و رفت و آمد آنها به افغانستان نیز به دلیل نبود نهادهای نظارتی بسیار آسان است. وی افزود: همچنین عوامل دیگری مانند فقر، عقب افتادگی و نبود نظام آموزشی و همه اینها باعث شده بتوانند در پاکستان سرباز گیری کنند و همانگونه که گفته شد آنها با طالبان افغان هم مرام و مسلک هستند و هر چند وقتی یک بار نیز به حکومت پاکستان حمله می‌کنند.

از نظر شاکری، حکومت پاکستان وقتی دید طالبان افغانستان قادر به کنترل تحریکات این گروه نیست و یا تمایلی به انجام آن ندارد، خود دست به کار شده و تجمعات و مراکز آنها را توسط هواپیماهای خود مورد حمله قرار داد و البته آنها نیز حرکت تلافی جویانه انجام دادند؛ لذا اکنون بعید است این خصومت به سادگی برطرف شود. پاکستان در واقع هیچ گونه مشکلی با دولت افغانستان ندارد ولی همین که دولت طالبان افغانستان نمی‌تواند تحریک طالبان پاکستان را مهار و کنترل کند پاکستان این اتهام را به آنها زده است.

شاکری در پاسخ به سوالی در مورد احتمال تشدید تنش تصریح کرد: مادامی که فقر و بی‌عدالتی و عدم کنترل دولت بر مناطق شمالی پاکستان که به مناطق فاتا معروف است، وجود ندارد و این مناطق دیگر در قدرت دولت پاکستان نیست، این بی‌عدالتی و نا ترازی ناظر در آن مناطق موجب به دست گرفتن قدرت و قانون توسط گروه‌های ستیزه جو شده و آنها از میان مردم و به این بهانه که دولت پاکستان به شما توجهی ندارد سرباز گیری می‌کنند و خانواده‌های بی‌بضاعت را تأمین مالی می‌کنند.

وی افزود: یک مشکل مرزی نیز بین پاکستان و افغانستان وجود دارد و افغان‌ها مرز موجود بین دو کشور را به رسمیت نمی‌شناسند و این را میراث زمان استعماری می‌دانند و قلمرو افغانستان را حتی تا مناطق پشتون نشین پاکستان نیز می‌خواهند امتداد دهند و در واقع یک نوع اغماض در تحریک طالبان پاکستان دارند و به نظر من نمی‌شود آینده روشنی برای آن پیش بینی کرد.

سفیر پیشین ایران در پاکستان در خصوص نفش آفرینی ایران برای حل این مناقشه نیز گفت: مادامی که تمایلی از سوی دولت‌های حاکم از سوی اسلام آباد و کابل برای دخالت یک کشور خارجی و رفع کدورت‌ها و سوء تفاهمات وجود نداشته باشد، مداخله ایران وجاهت لازم را ندارد. وی افزود: البته همه از این اتفاقات ناخرسند هستد و ناامنی در هر نقطه‌ای که باشد می‌تواند به‌مناطق دیگر سرایت کند، ولی به هر حال حاکمیت‌ها باید تمایلی برای مداخله دادن نیروهای دیگر در منطقه برای حل مناقشات نشان بدهند ‌که تا کنون نشان نداده‌اند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1254102

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =