قطعا ترامپ خواسته‌هایی فراتر از مسئله هسته‌ای مطرح می‌کند/ تلاش غربی‌ها برای از بین بردن توانایی‌های متعارف نظامی ایران

تحلیلگر استرالیایی با پیش بینی اینکه ترامپ در مذاکرات عمان مطالباتی فراتر از دستور منع اشاعه هسته‌ای برجام مطرح خواهد کرد، یاداور شد: موشک‌ها به عنوان «موشک‌های قابلیت هسته‌ای» وارد زبان برجام شدند، اما واشنگتن و برخی از اروپایی‌ها با هدف از بین بردن توانایی‌های متعارف ایران، این مفهوم را گسترش داده‌اند.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، برخلاف لفاظی‌های مقامات آمریکایی به ویژه دونالد ترامپ -رئیس جمهور این کشور- مبنی بر تلاش برای «توقف توانایی نظامی متعارف ایران»، موضع تهران در قبال مذاکرات هسته‌ای کاملا شفاف بوده و همواره اعلام کرده که به هیچ وجه حاضر به پذیرش خواسته‌های حداکثری طرف آمریکایی نیست. برخی کارشناسان نیز بر این باورند که تهدید به حمله، حربه‌ای با هدف ایجاد فشار روانی بر ایران برای تسلیم شدن در برابر آمریکاست.

با وجود همه گمانه‌زنی‌هایی که در خصوص مذاکرات عمان به ویژه از سوی رسانه‌های غربی مبنی بر تمایل ایران برای «دستیابی به یک توافق هسته‌ای موقت» مطرح می‌شود، عباس عراقچی -وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده که «محورها و مواضع جمهوری اسلامی ایران را برای انتقال به طرف آمریکایی برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم در اختیار وزیر امور خارجه عمان قرار داده است». سرویس بین الملل ایسکانیوز به منظور بررسی مواضع احتمالی آمریکا در قبال ایران، گفتگویی با دکتر «تیم اندرسون» -استاد دانشگاه در استرالیا و مدیر یک مرکز مطالعاتی در سیدنی- انجام داد.

این تحلیلگر استرالیایی در خصوص خواسته‌های احتمالی ترامپ در قبال مذاکرات هسته‌ای و همچنین فرمان اجرایی صادر شده توسط او برای «توقف توانایی نظامی متعارف ایران» گفت: تقریبا به طور قطع ترامپ مطالباتی را مطرح خواهد کرد که فراتر از دستور منع اشاعه هسته‌ای برجام قدیمی است اما مطمئنا این خواسته‌ها به جایی نمی‌رسد.

وی با اشاره به تفاوت مذاکرات کنونی با مذاکرات هسته‌ای سال 2015 اظهار کرد: باید بپذیریم که ایران چند سال پیش با اجماع فوق‌العاده در شورای امنیت سازمان ملل مجبور به مذاکرات هسته‌ای شد، جایی که روسیه و چین به کشورهای ناتو پیوستند و استدلال کردند که تهران باید به جهان در مورد اهداف صلح‌آمیز هسته‌ای خود اطمینان دهد. اما به اعتقاد اندرسون اکنون شرایط فرق کرده و مشارکت راهبردی جدید ایران با روسیه و چین نشان می‌دهد که چنین اجماعی علیه ایران دیگر وجود ندارد و بنابراین وزن سیاسی طرف آمریکایی برای مذاکرات هسته‌ای کاهش چشمگیری داشته است.

این تحلیلگر استرالیایی افزود: علاوه بر این، هرگز در مذاکرات برای ایران چیزی جز وعده رفع «تحریم‌ها» وجود نداشته و همه کشورهای ناتو به‌ ویژه آمریکا در دوره ترامپ به توافق قبلی خیانت کردند. تیم اندرسون با اشاره به استدلال‌هایی که از سوی ترامپ و فرانسه در سال 2018 برای کنترل و سرکوب برنامه موشکی بالستیک ایران از طریق سازمان ملل مطرح می‌شد، گفت: همان رژیم‌های ناتو که از اسرائیلی‌های نسل‌کش، گروه‌های تروریستی مانند داعش، النصره، تحریر الشام و القاعده و جنگ‌های متعدد علیه کشورهای مستقل در غرب آسیا حمایت می‌کنند، همگی دوست دارند ایران را به طور کامل ناتوان کنند.

از نظر تیم اندرسون، بهانه‌های غربی‌ها علیه ایران بر حسب شرایط و فرصت تغییر می‌کند و احتمالا ترامپ تلاش خواهد کرد در عمان و از طریق واسطه، مطالبات جدیدی در مورد سیستم‌های موشکی ایران اضافه کند که قطعا ایران این خواسته‌ها را رد خواهد کرد. این استاد دانشگاه استرالیا تصریح کرد: موشک‌ها به عنوان موشک‌های «قابلیت هسته‌ای» وارد زبان برجام شدند، اما واضح است که واشنگتن و برخی از اروپایی‌ها در تلاش‌های بیهوده برای از بین بردن توانایی‌های متعارف ایران، این زبان را گسترش داده‌اند.

این تحلیلگر استرالیایی در پاسخ به اینکه احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای اخیر چقدر است، گفت: به نظر من، ایران از زمانی که ترامپ برجام را پاره کرد، تنها برای نشان دادن حسن نیت و برخورداری از موقعیت عالی اخلاقی آن، در مواجهه با دوگانگی آمریکا و به‌ویژه قلدری‌ها و اعمال بد نیت ترامپ، درخواست مذاکرات هسته‌ای را دنبال کرد.

وی افزود: در تلاش‌هایی که عملا برای خلع سلاح یک‌جانبه جمهوری اسلامی انجام می‌شود، چیزی جز ضرر برای ایران وجود ندارد و تهران می‌داند که اگر ایران امتیاز جدیدی بدهد، هیچ پایانی برای خواسته‌های اضافی وجود نخواهد داشت؛ اما ایران می‌تواند برای همیشه به گفتگو ادامه دهد تا در صحنه بین المللی نشان دهد که بازیگری با حسن نیت است.

تیم اندرسون در خصوص تحولات آتی نیز اظهار کرد: ایران به توسعه زرادخانه متعارف خود بر اساس تهدیدهای مداوم واشنگتن و مستعمره آن یعنی اسرائیل ادامه خواهد داد و با وجود تحریکات و احتمال حمله ترامپ، مطمئن نیستم که تهران نیازی به تغییر مسیر و توسعه سلاح هسته‌ای بازدارنده ببیند زیرا آنها قبلا نشان داده‌اند که سلاح های دقیق و مافوق صوت موثرتر هستند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1264252

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =