به گزارش ایسکانیوز، روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری در بازار طلا وجود دارند که یکی از رایجترین و پرطرفدارترین آنها خرید سکه است. در بازار، انواع مختلفی از سکه وجود دارد که شامل سکه بانکی و غیربانکی میشود. احتمالا زمانی که تصمیم به خرید سکه میگیرید، انتخاب اینکه کدامیک از این سکهها میتواند برای سرمایهگذاری بهتر باشد، چالشبرانگیز خواهد بود. به همین خاطر، همواره یکی از سوالات پرتکرار مشتریان، این است که تفاوت سکه بانکی و غیربانکی در چیست؟ ظاهر این دو سکه ممکن است بسیار شبیه به یکدیگر باشد؛ اما واقعیت این است که بین آنها ازنظر وزن، قیمت و عیار تفاوتهای زیادی وجود دارد که در ادامه، بهطور کامل بررسی خواهیم کرد.
سکه بانکی چیست؟
سکههای بانکی مسکوکاتی هستند که توسط بانک مرکزی ضرب میشوند و در همه کشورها رایجاند. ارزش این سکهها بر اساس تایید بانک مرکزی تعیین میشود و بازار عرضه و تقاضا تاثیر محدودی بر قیمت آنها دارد. همچنین، این سکهها قابل تبدیل به وجه نقد بوده و در معاملات تجاری و مالی مورداستفاده قرار میگیرند.
ازجمله انواع سکههای بانکی که تولید و عرضه میشوند، تمام سکه بهار آزادی است که با وزن 8.133 گرم تولید میشود و بهعنوان سنگینترین و گرانترین سکه در کشور شناختهشده است. تفاوت سکه بانکی و غیربانکی در انواع مدلهای آنهاست. نیم سکه بهار آزادی وزنی معادل نصف تمام سکه دارد و ربع سکه بهار آزادی دارای وزنی معادل یک چهارم تمام سکه است. همچنین، سکه یک گرمی از ارزانترین و سبکترین سکههای بانکی در بازار است.
سکه غیربانکی چیست؟
برای بیان دقیقتر تفاوت سکه بانکی و غیربانکی باید اینگونه گفت که سکههای غیربانکی، مسکوکاتی هستند که خارج از سیستم بانکی و توسط صرافیها، شرکتها یا افراد در بازار آزاد عرضه میشوند. این سکهها معمولا مشابه سکههای بانکیاند، اما اصالت آنها تضمین نشدهاست. اگر برند سازنده معتبر باشد و مشتریان به عیار آن اطمینان داشته باشند، تقاضای بیشتری خواهد داشت.
در مقابل، سکههای ضربشده توسط شرکتهای کمتر شناختهشده ممکن است سختتر معامله شوند. بااینحال، سکههای غیربانکی نیز قابلیت استفاده بهعنوان پول نقد را دارند و در دریافت وام، بر اساس عیار و وزن کاربردی هستند. سکه های غیربانکی نیز در مدلهای مختلفی تولید و عرضه میشوند که ازجمله شناختهشدهترین آنها، عبارتاند از:
• سکه پارسیان در وزنهای یک گرمی، 2.5 گرمی، پنج گرمی، بیست گرمی و... موجود است.
• سکه مناسبتی برای مناسبتهای مختلف تولید میشود. از این سکهها میتوان برای سالگردها، اعیاد ملی و مذهبی، مسابقات مهم و... استفاده کرد.
• سکه شهدا از دیگر انواع سکههای غیربانکی است که برای یادبود شهدا با طرحهای مختلف تولید میشود.
تفاوت سکه بانکی و غیربانکی در چیست؟
اکنون که انواع سکه بانکی و غیربانکی را میشناسید، تشخیص تفاوت سکه بانکی و غیربانکی برای شما راحتتر خواهد بود. با این حال، برای آنکه بتوانید این دو نوع سکه را از هم تشخیص دهید، باید چند ویژگی را موردبررسی قرار دهید که مهمترین آنها را در ادامه مطرح کردهایم.
قیمت سکه
از مهمترین تفاوتهای سکه بانکی و غیربانکی، قیمت سکه است که میتوانید بهصورت آنلاین، در سایتهای معتبری همچون طلاین پیگیری کنید. در رابطه با قیمت سکههای بانکی باید بگوییم که نرخ آنها توسط دولت و بانک مرکزی تعیین میشود و دارای نوسانات قیمتی بسیار شدیدی است. بهعلاوه، نرخ سکههای بانکی ممکن است دچار حباب شده و در زمانهای مختلف، تغییرات بسیاری را تجربه کند. اما، نرخ سکههای غیربانکی علاوهبر اینکه کمتر است، نوسانات قیمتی زیادی هم ندارد.
عیار سکه
تفاوت سکه بانکی و غیربانکی را میتوان در عیار این سکهها نیز مشاهده کرد. سکههای بانکی توسط بانک مرکزی ضرب شده و دارای عیار دقیق 900 (21.6 عیار) با اصالت تضمینشده هستند. در مقابل، سکههای غیربانکی که توسط شرکتها و موسسات خصوصی تولید میشوند، عیار مشخص و دقیقی ندارند.
وزن سکه
سادهترین تفاوتی که سکههای بانکی و غیربانکی با هم دارند، در وزن آنهاست. جالب است بدانید که وزن انواع سکه بانکی همیشه ثابت است. بهعنوان مثال، وزن ربع سکه بهار آزادی دقیقا 2033 میلی بودهاست؛ درحالیکه ربع سکه غیربانکی حدود چند میلی با این مقدار فرق دارد. در حقیقت، وزن سکه غیربانکی بهدلیل نوع آلیاژ بهکاررفته در آن و کیفیت سکه متفاوت است و مقدار مشخصی ندارد. به همین خاطر، همواره اختلاف کمی با مقدار دقیق وزن سکه بانکی دارد.
بستهبندی سکه
سکههای بانکی در پکهای پلمپشده با کد امنیتی برای استعلام اصالت عرضه میشوند، درحالیکه سکههای غیربانکی معمولا بدون پک یا در بستههای ساده توزیع میشوند. هنگام خرید، حتما وجود هولوگرام و سریال انحصاری روی بستهبندی را بررسی کنید.
سرمایهگذاری در سکه
شاید بتوان گفت اصلیترین تفاوت سکه بانکی و غیربانکی در ارزش آنها برای سرمایهگذاری است. سکههای بانکی نوسان قیمت بیشتری داشته و گرانتر هستند، درحالیکه سکههای غیربانکی ریسک تقلبی بودن دارند. هر دو شامل مالیات و اجرت ساخت هستند که هنگام فروش از مبلغ پرداختی کسر میشود.
سکه بانکی یا غیربانکی؛ کدامیک برای سرمایهگذاری بهتر است؟
باتوجهبه تفاوتهای سکه بانکی و غیربانکی، شرایط اقتصادی کشور و رشد قابلتوجه تورم، هر دو سکه بانکی و غیربانکی دچار نوسانات قیمتی شدیدی هستند. اگر تصمیم به سرمایهگذاری در بازار طلا با خرید سکه دارید، لازم است بدانید که هر دوی این سکهها در طولانیمدت ممکن است سوددهی خوبی داشته باشند؛ اما نکات مهمی را باید درنظر داشته باشید.
اول از همه، باید بدانید که قیمت سکههای بانکی دارای حباب است؛ درنتیجه، ریسک سرمایهگذاری در این سکهها بیشتر است. با این وجود، سود خریدوفروش این نوع سکهها بیشتر از سکههای غیربانکی است. اما سکههای غیربانکی برای افرادی که بودجه کمی دارند و به دنبال سرمایهگذاری کوچک و کمریسک هستند، مناسبترند؛ چراکه وزن و قیمت پایینتری دارند. درعینحال، عیار پایین و ریسک تقلبی بودن این سکهها که ازجمله مهمترین تفاوت سکه بانکی و غیربانکی است را نباید نادیده گرفت!
کلام آخر
اصلیترین تفاوت سکه بانکی و غیربانکی در نحوه عرضه و قیمت آنهاست. قیمت سکه بانکی توسط بانک مرکزی تعیین میشود، درحالیکه قیمت سکه غیربانکی تحت تاثیر عرضه و تقاضای بازار قرار دارد. بااینحال، فراموش نکنید که ریسک خرید سکههای غیربانکی بسیار بالاست و باید احتمال تقلبی بودن آنها را نیز در نظر داشت. بهعلاوه، شاهد نوسانات قیمتی بسیار زیادی در بازار طلا هستید؛ بنابراین، برای انتخاب بهترین روش برای سرمایهگذاری حتما به توصیه کارشناسان توجه داشته باشید. اگر به دنبال یک سرمایهگذاری مطمئن هستید، میتوانید از خدمات طلاین استفاده کنید. طلاین بهعنوان یک سامانه معتبر خرید و فروش آنلاین طلا، بستر مناسبی برای سرمایهگذاری در این بازار فراهم کردهاست. برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، با کارشناسان طلاین از طریق وبسایت taline.ir تماس بگیرید.
نظر شما