اردبیل؛ دریچه‌ای به طبیعت بکر و تاریخ فراموش‌نشدنی

اردبیل یکی از زیباترین و جذاب‌ترین شهرهای شمال غربی ایران است که به خاطر طبیعت بکر، آثار تاریخی و فرهنگ غنی، شناخته شده و یک مقصد عالی برای گردشگران داخلی و خارجی است.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اردبیل، شهر اردبیل، یکی از کلان‌شهرهای تاریخی و باستانی ایران، در شمال غرب کشور و در دامنه کوه سبلان واقع شده است؛ این شهر با مساحت ۳۸۱۰ کیلومتر مربع و ارتفاعی حدود ۱۳۵۰ متر از سطح دریا، در نزدیکی مرز جمهوری آذربایجان قرار دارد؛ کوه‌های سبلان و باغرو، این شهر را از سه طرف محصور کرده‌اند و آب‌وهوای سرد و کوهستانی به آن بخشیده‌اند.

وقتی پای به خیابان‌های اردبیل بگذارید، انگار دست به دست تاریخ و فرهنگ گذاشته‌اید؛ اردبیل، شهری است که در هر گوشه‌اش بوی تاریخ و طبیعت را می‌توان احساس کرد. خیابان‌هایی که با سنگ‌فرش‌های قدیمی و ساختمان‌های آجری‌شان، داستان‌های دوران صفویه را برایتان زمزمه می‌کنند؛ هوا در اردبیل همیشه خنک و شاداب است، حتی در تابستان‌ها که گرمای مرکزی ایران نفس را سنگین می‌کند، این شهر با نسیم‌های خنک خود، آرامشی عمیقی به شما هدیه می‌دهد.

مجموعه جهانی آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی

یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی اردبیل، مجموعه شیخ صفی‌الدین است که به‌ عنوان مرکز مذهبی و فرهنگی مهم در دوره صفوی شناخته می‌شود و به ثبت جهانی یونسکو نیز درآمده است. وقتی به سمت آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی قدم می‌زنید، حس می‌کنید که وارد یک‌دنیای دیگر شده‌اید؛ درب‌های عظیم این مجموعه تاریخی، شبیه به دروازه‌ای به گذشته، جلوی چشم شما باز می‌شوند. داخل مجموعه، کاشی‌کاری‌های نفیس، گنبدهای بلند و طراحی‌های هنرمندانه، چشم شما را به سمت خود خیره می‌کند؛ بوی آرامش در هوا می‌پیچد و صدای آرام گام‌های مسافران و محلی‌ها، حسی معنوی به این فضا می‌بخشد.

طبیعت بکر اردبیل، رویای گردشگران و طبیعت دوستان

اما اگر از میان خیابان‌های قدیمی خارج شوید و به سمت طبیعت اردبیل حرکت کنید، تصویر کاملاً تغییر می‌کند. کوه سبلان، با قله‌اش که در افق بلند و پرقدرت می‌درخشد، دعوت‌نامه‌ای است برای ماجراجویی؛ در پای کوه، روستاهای کوچک و دلنشینی وجود دارند که هر کدام داستان خود را دارند. هوای خنک و طعم آب‌های شیرین چشمه‌ها، انگار تمام خستگی روز را از بدن شما بیرون می‌آورند؛ اگر در فصل زمستان به اردبیل سفر کنید، مناظر سفید و برفی اطراف، شما را در آغوش می‌گیرند و اگر در بهار به اردبیل سفر کنید، طبیعت سرسبز و گل‌های وحشی مانند نقاشی‌ای زنده و رنگارنگ پیش روی چشمان شما است.

بازار تاریخی اردبیل، تلفیقی از تاریخ و اصالت

اردبیل فقط طبیعت و تاریخ نیست؛ این شهر، روحیه‌ای گرم و مهمان‌نواز دارد؛ مردم اردبیل با لهجه‌ای منحصربه‌فرد و خنده‌های صمیمانه، هر گردشگری را به خود جذب می‌کنند. وقتی در بازار اردبیل قدم می‌زنید، بوی ادویه‌ها، چای‌های محلی و غذاهای سنتی مثل کوفته اردبیلی، شما را به چشیدن طعم واقعی این شهر دعوت می‌کنند. قالی‌های دست‌باف و سفال‌های زیبا، یادگاری هستند که وقتی با خود ببرید و هر بار که به آن‌ها نگاه کنید، خاطرات زیبای اردبیل برای شما زنده می‌شود.

موزه مردم‌شناسی اردبیل

موزه مردم‌شناسی اردبیل در محل حمام تاریخی آقانقی (ظهیرالاسلام) در میدان عالی‌قاپو ابتدای خیابان سعدی قرار دارد. در این محل علاوه بر نمایش ۳۳ نوع مجسمه با پوشش محلی مردم استان اردبیل، آثار و دست‌نوشته‌های مربوط به هویت تاریخی و فرهنگی این منطقه جمع‌آوری و عرضه شده است. این موزه محل مناسبی برای آشنایی با نحوه زندگی، آداب‌و رسوم، پوشش محلی مردان و زنان، نحوه پخت غذاهای محلی و آیین‌های خاص این استان است؛ این حمام را شخصی به نام ظهیرالاسلام در دوره ایلخانی بنا کرد و ۲۰۰ سال بعد بخش‌هایی به آن اضافه شد. در زمان قاجار فردی به نام آقا نقی مؤتمن الرعایا این حمام را خریداری و بازسازی کرده و به همین جهت، این حمام به نام هر دو نفر نامیده می‌شود؛ در سال ۱۳۷۸ خورشیدی این حمام توسط میراث‌فرهنگی خریداری شد و بعد از انجام بازسازی‌های لازم، به موزه مردم‌شناسی تبدیل شد.

مقبره شیخ امین‌الدین جبرائیل (بقعه کلخوران)

مقبره شیخ امین‌الدین جبرائیل که با نام بقعه کلخوران نیز شناخته می‌شود، مدفن پدر شیخ صفی‌الدین، از اجداد پادشاهان صفوی است و از مکان‌های دیدنی اردبیل به شمار می‌رود. این بنای تاریخی به قرن دهم هجری قمری تعلق دارد و در روستای کلخوران، در سه‌کیلومتری اردبیل قرار گرفته است. بنای مقبره به‌صورت هشت‌ضلعی است و در میان یک باغ قرار دارد" تزیینات و نقاشی‌های مقبره در دوران حکومت صفویان صورت‌گرفته است و در دوره‌های مختلف، بخش‌هایی به این بنای کهن افزوده‌اند. از دیگر تزیینات بنا می‌توان به گچ‌بری، مقرنس‌کاری و کاشی‌کاری اشاره کرد. باتوجه‌به ارزش تاریخی و معماری، مقبره شیخ امین‌الدین جبرائیل در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۶۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

پل معلق هیر

هیر یکی از شهرهای خوش آب‌هوای استان اردبیل است که در جنوب اردبیل قرار دارد. این شهر به‌دلیل داشتن باغ‌های فراوان میوه‌ همچون آلبالو و گیلاس، به شهر شکوفه‌های گیلاس و باغشهر استان اردبیل معروف است و دارای طبیعت منحصربه‌فرد و تماشایی است. از جاهای دیدنی هیر پل معلق و شیشه‌ای هیر است که در منطقه‌ی بی‌نظیر هیر و روی دره و رودخانه‌ی پرآب هیر چای ساخته شده است. پل معلق هیر در دل طبیعت تماشایی و زیبای دربند هیر جای گرفته است.در حالی که روی این پل قدم می‌زنید، از یک سوی، کوه سبلان را که محکم و با صلابت از دور پیدا است و از سویی دیگر، کوه‌های باغرو و باغ‌های میوه‌ هیر را می‌بینید. در زیر پایتان رود پرآب "هیر چای" در دل دره‌ی دربند هیر جریان دارد که با عبور خود حیات و زندگی را به منطقه هدیه کرده است.

جمعه مسجد اردبیل، رازهایی از دل تاریخ

جمعه مسجد از مکان‌های دیدنی اردبیل در محله پیرشمس‌الدین است؛ این بنای تاریخی در کنار آتشکده‌ای قرار دارد که مربوط به دوره اشکانی بود. ساختمان پیشین مسجد که بخشی از آن مربوط به آتشکده بوده است، شامل حیات، ایوان و طاق باشکوهی می‌شد. این بنا در حمله مغول در سال ۶۲۰ هجری قمری از بین رفت و در حدود سال ۶۵۰ هجری قمری مجددا بازسازی شد؛ در حال حاضر، ساختمان اصلی مسجد از بین رفته و تنها بخش‌هایی از آن باقی مانده است. این مسجد که بنای آن در دوره سلجوقی شکل گرفته، طبق منابع تا اوایل دوره صفوی نیز آباد بوده است؛ اگرچه مسجد در دوره حمله مغول آسیب بسیار دید، اما در دوره ایلخانی مرمت شده است؛ به نظر می‌رسد آنچه سبب از بین رفتن بیشتر مسجد شد، وقوع زلزله در این محل بوده است. در سال ۱۳۶۷ خورشیدی تحقیقات باستان‌شناسی در اطراف مسجد انجام شد و بخشی از تاریخ شکل‌گیری و توسعه و مرمت بنا را مشخص کرد؛ همچنین سفال‌هایی از اطراف مسجد به دست آمد که مربوط به قرن چهارم هجری بودند؛ این سفال‌ها در زیر دیوار سنگی شبستانی کشف شد که مربوط به قرن نهم هجری بود. جمعه مسجد در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۱۵ با شماره ثبتی ۲۴۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

دریاچه شورابیل از دو میلیون سال پیش تا امروز

اگر اهل رستوران‌گردی و کافه‌گردی هستید یا دنبال مکانی برای یک دورهمی و پیک‌نیک با خانواده می‌گردید و یا عاشق تفریحات هیجان‌انگیز مثل زیپ‌لاین و کارتینگ هستید؛ شاید هم بخواهید قایق‌رانی در دریاچه را امتحان کنید؛ همه این امکانات و هر چیز دیگری که فکرش را کنید در شورابیل پیدا می‌کنید. شاید برایتان جالب باشد که دریاچه شورابیل تقریبا از روزهای اولی که بشر روی زمین آمد همین‌جا بود! بعضی از زمین‌شناس‌ها حدس زدند که این دریاچه، در اوایل دوره چهارم زمین‌شناسی، یعنی حدود دو و نیم میلیون سال قبل، همزمان با پیدایش انسان‌ها، پیدا شده است. آب این دریاچه از همان اول که از دل زمین جوشید به خاطر برخورد با سنگ‌های نمک در زیر زمین، شور بود؛ همین شگل‌گیری طبیعی دریاچه باعث شده بود که لجن و گل کف دریاچه پر از مواد معدنی باشد.اما بعدها که سطح آب دریاچه کمتر شد، با هدایت آب شیرین رودخانه بالیقلی چای به آن‌جا، شوری دریاچه تا حد زیادی تعدیل شد و خواص درمانی آن از بین رفت؛ درعوض دریاچه شورابیل خانه جدید آبزیان مختلفی مثل ماهی قزل‌آلا رنگین‌کمانی شد. ارتفاع آب در عمیق‌ترین قسمت این دریاچه به حدود ۲۰ متر هم می‌رسد و از آن‌جایی که دیگر آب چندان شوری ندارد، در زمستان یخ می‌بندد.

سوغات شهر اردبیل

شهر اردبیل با تنوع خوراکی‌ها و محصولات محلی خود، سوغاتی‌های منحصربه‌فردی را برای بازدیدکنندگان تدارک دیده است. حلوای سیاه (قره حلوا)، عسل، تخمه آفتابگردان، سرشیر و کره، فطیر و شیرینی‌های اردبیل از جمله مهم‌ترین سوغاتی‌های شهر اردبیل است. این محصولات بخشی از سوغات شهر اردبیل هستند که تجربه‌ای خوشمزه و به‌یادماندنی از سفر به این شهر را برای شما به ارمغان خواهند آورد.

صنایع‌ دستی شهر اردبیل

اردبیل با تنوع غنی صنایع‌ دستی خود، نمایانگر هنر و مهارت‌های سنتی مردم این دیار است؛ صنایع دستی اردبیل با کیفیت و زیبایی خاص خود، خاطراتی به‌یادماندنی از سفر به این شهر را برای شما به جا می‌گذارد. قالی‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی، مسندبافی، لباس‌های محلی دست‌دوز، ظروف مسی، سازهای سنتی مانند سنتور، کمانچه، سه‌تار و تنبک از جمله صنایع دستی معروف اردبیل هستند. این صنایع دستی به معرفی شهر اردبیل می‌پردازد و نشان‌دهنده ذوق و خلاقیت هنرمندان محلی این منطقه است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1263008

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =