به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، در حالی که جنگ روسیه و اوکراین سومین سالگرد خود را پشت سر میگذارد، کشورهای جهان از جمله اروپا و آمریکا در سازمان ملل تشکیل جلسه دادند. در روزهای اخیر اختلاف بین رهبران اروپایی با دولت ترامپ بر سر جنگ اوکراین کاملا آشکار شده و گرم شدن سریع روابط کاخ سفید با کرملین و موضع تهاجمی واشنگتن علیه کییف موجب شگفتی اروپاییها شده است. این تضادها تا جایی پیش رفته که آمریکا در اقدامی بیسابقه با صدور قطعنامه علیه روسیه مخالفت کرد.
بیشتر بخوانید:
آمریکا دیگر کشور سابق نیست! / حرکت اروپا به سمت پرتگاه
ابتدا مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه «پیشبرد صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» را به رای گذاشت که ایالات متحده به همراه رأی مشابه روسیه و کشورهایی از جمله کره شمالی و بلاروس با پیش نویس قطعنامه اروپا در محکومیت اقدامات مسکو و حمایت از تمامیت ارضی اوکراین مخالفت کردند اما این قطعنامه غیرالزام آور در نهایت به تصویب رسید.
سپس شورای امنیت که متشکل از 15 عضو سازمان ملل است قطعنامه اصلاح نشده ایالات متحده - که خواستار پایان درگیری بود اما هیچ انتقادی از روسیه نداشت- را به تصویب رساند. در این رأی گیری انگلیس، فرانسه، دانمارک، یونان و اسلوونی رأی ممتنع دادند.
قطعنامه آمریکا در نهایت تنها به «تلفات غم انگیز زندگی در طول درگیری روسیه و اوکراین» اشاره کرد و خواستار «پایان سریع درگیری و خواستار صلح پایدار بین اوکراین و روسیه شد» و در آن به تهاجم مسکو یا اوکراین اشارهای نشد.
دوروتی کامیل شی -نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل- قطعنامه ایالات متحده را به عنوان «بیانیه تاریخی ساده» که به آینده نگاه میکند، نه به عقب نام برد. قطعنامهای که بر یک ایده ساده متمرکز شده است: پایان دادن به جنگ.
جلسه صورت گرفته مواضع متضاد ترامپ را با دوران بایدن به وضوح نشان داد. تا جایی که واسیلی نبنزیا -سفیر روسیه در سازمان ملل متحد - نیز «تغییرات سازنده» در موضع ایالات متحده در مورد مناقشه را تصدیق کرد. او به شورا گفت که این قطعنامه «یک قطعنامه ایده آل» نیست، بلکه «نقطه آغازی برای تلاشهای آینده برای حل و فصل صلح آمیز است».
ربارا وودوارد -سفیر بریتانیا- نیز معتقد است اگر میخواهیم راهی برای صلح پایدار پیدا کنیم، شورا باید ریشههای جنگ را روشن شود.
اما اختلافات نشان داد ممانعت آمریکا و اروپا و تلافی کردن آنها مانع میشود چنین چیزی به راحتی صورت گیرد.
شواهد گذشته نیز نشان داد شورای امنیت سازمان ملل متحد در طول جنگ به بن بست رسیده و آنها نتوانست هیچ اقدامی انجام دهند زیرا کشورهای بزرگ در آن حق وتو دارند. اما مجمع عمومی 193 عضوی بارها از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرده و خواستار صلح عادلانه، پایدار و همه جانبه مطابق با منشور سازمان ملل شد.
به طور کلی به ندرت آمریکا تا این حد با متحدان اروپایی خود مخالف بوده است. در مجموع ۷۳ کشور از جمله اسرائیل، صربستان، ارمنستان، چین، هند، ایران، قزاقستان، پاکستان و ویتنام رأی ممتنع دادند اما آمریکا رأی مخالف داد. این نتیجه نشاندهنده یک عقبگرد برای دولت ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل است و باید گفت رأی این مجمع لازم الاجرا نیست. اما با وجود این به خاطر وزن سیاسی که رأی این مجمع دارد و همچنین تأثیر بر افکار عمومی جهانی میتواند مهم تلقی شود.
نتایج مجمع عمومی نشان داد که حمایت از اوکراین کاهش یافته است، زیرا بیش از 140 کشور در رأی گیری های قبلی به محکومیت تجاوز روسیه رای داده بودند اما اکنون اوضاع تغییر کرده است. این موضوع میتواند در آینده تصمیم گیری نهایی در خصوص جنگ روسیه و اوکراین بسیار مهم باشد و در کل موازنه قوا را بین کشورهای جهان تغییر دهد.
انتهای پیام/
نظر شما