به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، «مبارزه با کارخانههای کاغذ جعلی که باعث تحریف علم ساختگی میشوند» عنوان گزارش اخیر نشریه نیچر است که از تقلب صنعتی و سازمانیافته در تولید مقالات علمی پرده برداشته است. این گزارش با ذکر مثالهایی از تقلب دانشمندان چینی برای تهیه مقاله آغاز میشود و در ادامه ایران را هم به عنوان یکی از کشورهای تقلبکننده نام میبرد.
برخی رسانههای ایران با ترجمه این گزارش و مصاحبه با کارشناسان در این زمینه، به بررسی این پدیده در جامعه علمی ایران پرداختند؛ اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند ایران، مصداق این گزارش نیست و باید انگیزههای نوشتن چنین گزارشهایی بیشتر بررسی شود.
غلامرضا ذاکر صالحی در گفتوگو با ایسکانیوز با بیان این که گزارش مذکور در مورد ایران نیست، اظهار کرد: درست نیست با موج مشکوک خارجی که دنبال بیآبرو کردن ایران است، همصدا شویم.
در بخشی از این گزارش آمده است؛ «کاتریونا فنل رئیس خدمات چاپ و نشر در الزویر (Elsevier) بزرگترین انتشارات علمی جهان واقع در آمستردام هلند، خاطرنشان میکند: مشکل تقلب سازمان یافته در مجلات علمی تازه نیست و فقط به چین محدود نمیشود. ما شواهدی از تقلب سازمان یافته از چندین کشور دیگر از جمله ایران و روسیه دیدهایم.»
عضو هیئت علمی موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی در این زمینه گفت: الزویر سیاسی است و برای اثبات این ادعا باید شواهد ارائه کند. اینها میخواهند پیشرفتهای علمی کشور را کاذب جلوه دهند در حالی که نورم و شاخصهای تقلب باید با میانگین کشورهای منطقه و با توجه به حجم انتشارات ما مقایسه شود.
وی درباره موج اخیری که در زمینه گزارش نشریه نیچر در رسانههای ایران ایجاد شده است، تصریح کرد: من معتقدم خبرنگار باید بیطرفانه و مثل یک پژوهشگر علمی برخورد کند. جوگیر نشود و حاق واقعیت را بکاود حتی گاهی برخلاف جریان آب شنا کند.
انتهای پیام/
نظر شما