به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری ایسکانیوز، محسن پورکرمانی مدیرگروه کارشناسی ارشد زمینشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: ایران به لحاظ علم زمینشناسی یک کشور تحت فشار است؛ یعنی در زاگرس فشار دریای سرخ را داریم که به اصطلاح به آن صفحه عربی میگوییم که زاگرس را به سمت شمال فشار میدهد.
وی بیان کرد: اکثر گسل ها در کشور ما گسل معکوس هستند، این گسلها از نظر زلزله بسیار خطرناک هستند. چون دوره بازگشت طولانی دارند. یعنی باید مدتها انرژی جمع شود تا یک گسل معکوس فعال شود. بنابراین اکثر گسلهای ما در ایران معکوس و رانده و خطرناکاند.
پورکرمانی با بیان اینکه در حال حاضر ۸۳ درصد شهرهای کشور در معرض خطر زلزله هستند، گفت: اکثر شهرها در پای گسلهای لرزهزا ساخته شده اند و در حال حاضر امنترین جای کشور به لحاظ مرکز استان، اصفهان است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در تهران هم بر اساس مطالعات جدیدی که انجام شده، احتمال وقوع زمینلرزه ۷ ریشتری که قبلا توسط برخی از کارشناسان این حوزه گفته شده بود، بعید است.
وی با اشاره به اینکه در تهران تعداد زیادی گسل وجود دارد، اظهار داشت: در تهران اگر هم زلزله ۷ ریشتری داشته باشیم، در گسل مشا - فشم است که خطرناکترین گسلی است که از شرق تهران عبور میکند.
بیمارستانها و مراکز آتشنشانی در برابر زلزله مقاوم نیستند
مدیرگروه کارشناسی ارشد زمین شناسی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه پروفسور مانوئل بربریان، چهره ماندگار لرزه شناسی ایران معتقد بود که تهران ۸ بار با زمین لرزه بالای ۷ ریشتر - البته در آن زمان که تهران قدیم، منطقه ری بود - خراب شده است، گفت: مطالعات جدید نشان میدهد اگر زلزله ۷ ریشتری در تهران رخ دهد، در گسل مشا - فشم خواهد بود و به غیر از آن زمین لرزه ۵ تا ۵.۵ ریشتری در دیگر مناطق تهران خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه ساختمان های موجود در تهران از جمله ساختمان های کمکرسان در وقوع زلزله از قبیل بیمارستانها و آتشنشانیها دربرابر زلزله مقاوم نیستند، گفت: اگر تهران با زلزله مواجه شود، ساختمانهای مراکزی که باید کمکرسانی را انجام دهند، خودشان تخریب میشوند و از بین میروند.
پورکرمانی بیان کرد: متاسفانه در شمال تهران شاهدیم که روی گسل ها خانهسازی انجام شده است. در شمال تهران، گسل شمال تهران رد شده که تا کرج امتداد دارد و بیش از ۷۰ کیلومتر بعد از کرج هم ادامه دارد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: در شمال تهران علاوه بر منازل مسکونی، شاهد ساخت مراکز آموزشی دولتی و خصوصی نیز هستیم. برای مثال واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی روی گسل شمال تهران واقع شده است.
مدیرگروه کارشناسی ارشد زمین شناسی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر لزوم توجه به علم زمینشناسی گفت: سیلاب هایی که جاری میشود، زمین لرزه هایی که رخ می دهد، فرو نشست هایی که ایجاد میشود همه اینها موضوعات علم زمینشناسی است. اگر مراکز استان یک تیم زمینشناسی داشته باشند و مسائل را بررسی کنند، هیچ وقت این فجایع در کشور رخ نمیدهد.
انتهای پیام/
نظر شما