به گزارش خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، این روزها اروپا شرایط سختی را به لحاظ انرژی پشت سر میگذارد. این کمبود انرژی که به گسترهی یک قاره و چندین کشور کوچک و بزرگ است، ریشه در جنگ اوکراین دارد. جنگی که به گواه اندیشمندان و برخی سیاستمداران غربی، به قیمت یخ زدن اروپاییها در سرما، هدر رفتن هزینههای این منطقه و نابودی صنایع اروپا به نفع آمریکا در جریان است و تمام خواهد شد. در این شرایط، برخی از زمستان سخت ایران یاد می کنند که نادرست است. در واقع تفاوت زمستان ایران و اروپا همان تفاوت کمبود گاز با بحران گاز است.
کنترل قطعی برق با سرمایهگذاری در تولید انرژی / گازرسانی به دورترین نقاط کشور هم انجام شده است
ایران برای مقابله با مشکل گاز، علاوه بر صرفهجویی و بهینهسازی مصرف در ادارات دولتی و اجرای فاز دوم طرح تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها به سراغ اعطای سوخت جایگزین نیز رفته است. اروپا نه تنها به سوخت جایگزین دسترسی ندارد بلکه قیمت انرژیهای در دسترس نیز بین سه تا ده برابر گاز روسیه خواهد بود. به طور مثال، اروپایی ها به منظور پر کردن ذخایر برای یک دوره، تا پیش از این حدود ۳۰ میلیارد دلار پرداخت میکردند، در حالی که برای پر کردن ذخایر در دوره مشابه در سال ۲۰۲۲ بیش از ۹۰ میلیارد دلار هزینه کردند. این واقعیات نشان دهنده وضعیت سخت اروپاست که آنها را به خاموشی های اجباری معابر، پرداخت یارانه هیزم و تعطیلی یا نیمه تعطیلی صنایع مجبور کرده است. در این ارتباط نظرات قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس را میخوانید.
قاسم ساعدی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، با اشاره به این موضوع که اروپایی ها با حمایت از اوکراین و تحریم روسیه مرتکب یک اشتباه استراتژیک شدند، تصریح کرد: مقامات اروپا برای وابستگی شدید خود به گاز ارزان روسیه چاره اندیشی نکرده بودند. بنده به عنوان یک نماینده پارلمانی و کسی که در رشته جامعه شناسی سیاسی تحصیل کرده است، معتقدم که این اشتباه اروپایی ها به راحتی قابل جبران نیست. فشار اصلی را مردم این کشورها متحمل می شوند و زمستان سختی را خواهند گذراند. مردم کشورهای اروپایی الان به لحاظ انرژی نیازمندی های زیادی دارند که دولت ها قادر به رفع آن ها نیستند. اضافه شدن بر شدت سرما به مشکلات اروپا خواهد افزود. موضوع دیگر این است که صنایع اروپا به شدت به گاز ارزان روسیه وابسته بودند و عدم دسترسی به این منبع انرژی آن ها را فلج کرده است. صنایعی که وابسته به گاز هستند با مشکلات جدی مواجه شده اند، به طوری که شاهد کاهش شدید تولید محصولاتی همچون کود و آمونیاک در این قاره هستیم. در آینده احتمالاً شاهد افت بیشتر صنایع اروپا خواهیم بود و سیستم اقتصادی کشورهای اروپایی دچار خسران شدیدی خواهد شد.
وی در ادامه گفت: واقعیت این است که آمریکا نمیتواند به تمام نیازهای کشورهای اروپایی پاسخ دهد و جایگزینی گاز روسیه با منابع انرژی دیگر برای اروپا سخت خواهد بود. کشورهایی همچون آمریکا، قطر و... گاز خود را با قیمت بالاتری نسبت به گاز روسیه در اختیار اروپا قرار می دهند و فشار اصلی این موضوع نیز بر مردم کشورهای اروپایی است. میدانیم که صنعت اروپا اساس و بنیان اقتصادشان محسوب می شود و خلل در آن به مثابه ایجاد اختلال در سیستم اقتصادی این کشورها و به هم خوردن معاملات داخلی و خارجی آن ها و بازارهایشان است. وضعیت فعلی صنایع اروپا حتی بر سیاست خارجی کشورهای اروپایی تأثیر می گذارد. زیرا آنها قراردادهای مختلفی با دیگر کشورها منعقد کردهاند که در شرایط فعلی قادر به انجامشان نیستند. بنابراین، امکان از دست رفتن بازارهای صادراتی اروپا نیز وجود دارد. در این شرایط کشورهایی مانند آمریکا و چین به نفع خودشان کار میکنند و در صدد جذب سرمایهها و تصاحب بازارهای صادراتی اروپا هستند. بهطور کلی، جنگ اوکراین به ضرر اروپا و به نفع آمریکا بود. در واقع اروپاییها دوباره در دام آمریکا افتادند و منافع خودشان را به نفع واشنگتن قربانی کردند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: جنگ اوکراین و قطع صادرات گاز روسیه به ایجاد تفرقه در میان کشورهای اروپایی دامن زد. این موضوع را در موضعگیریهای سیاسی کشورهای اروپایی میتوانیم ببینیم. برخی از آنها به شدت از اوکراین حمایت و با آمریکا همراهی کردند، برخی موضع میانهای گرفتند و بعضی دیگر نیز به مخالفت با این جنگ و حمایت اروپا از آن پرداختند. اینها هزینههای سیاسی است که اروپا برای این جنگ میپردازد. در اینجا نیز بازنده اصلی اروپاست که طی سالیان دراز تلاش کرده است کشورهای مختلف را با یکدیگر همراه و یکپارچه کند.
وی در پایان گفت: با توجه به اینکه ما به منابع عظیم انرژی دسترسی داریم، صحبت کردن از زمستان سخت ایران منطقی نیست. زیرا مشکل ما وابستگی به کشورهای دیگر برای تأمین انرژی نیست، بلکه در مدیریت مصرف مشکل داریم که با یک سری سیاستگذاریهای درست مانند تعرفهگذاری پلکانی و بهینه سازی مصرف قابل حل هستند. از سوی دیگر، مشکلات انرژی در کشور ما هزینههای اقتصادی گزافی برایمان نداشته است، در حالی که اروپا ضرر چند هزار میلیارد دلاری را از قطع گاز روسیه و مدیریت بحران فعلیاش متحمل میشود. بهطور کلی مشکل انرژی در کشورمان با بحران انرژی در اروپا قابل مقایسه نیست. با مشکلات انرژی در کشورمان صنایع و بخش خانگی به طور جدی تحت تأثیر قرار نمیگیرد، در حالی که صنایع اروپا از بحران انرژی فعلی بسیار متضرر شدهاند. همچنین مشکل انرژی ایران با اتخاذ سیاست هایی همچون بهینهسازی مصرف و تعرفهگذاری پلکانی قابل حل است.
انتهای پیام/
نظر شما