به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، قسمت اول ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان میگوید که دولت مکلف است حداقل دستمزد سالیانه را که وزارت کار تعیین میکند به افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید فاقد شغل و درآمد و نیازمند پرداخت کند؛ این قانون بعد از اینکه اسفند ۹۶ تصویب و اردیبهشت ابلاغ شد، تاکنون اجرا نشده است البته این پول تقریبا به معلولان پرداخت میشود اما مبلغ پرداخت شده همان مقداری نیست که قانون مشخص کرده است.
معلولان درب سازمان برنامه و بودجه را گِل گرفتند
سید مرتضی حسینی؛ معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور فروردین ۱۴۰۱با اشاره به اینکه هفت میلیون مددجو در قالب ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار خانوار از خدمات سازمان بهزیستی استفاده میکنند، گفت: از این تعداد دو میلیون نفر به صورت ماهیانه مستمری معیشتی دریافت میکنند.
مبلغ مستمری معلولان چقدر است؟
وی درباره ارقام مستمری مددجویان در سال جاری تصریح کرد: میزان مستمری مددجویان در سال ۱۴۰۱، یکنفره ۳۵۰ هزار تومان، دونفره ۵۰۰ هزار تومان، سهنفره ۷۰۰ هزار، ۴نفره ۹۰۰ هزار تومان و پنج نفر و پنج نفر به بالا، یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تومان بوده است که این رقم در سال جاری بهترتیب یکنفره ۴۲۰ هزار تومان، دونفره ۶۰۰ هزار تومان، سهنفره ۸۴۰ هزار تومان، ۴نفره یکمیلیون و ۸۰ هزار تومان و ۵ نفر و ۵ نفر به بالا یکمیلیون و ۳۲۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
این ارقام درحالی مطرح میشود که میزان مشخص شده در قانون به اندازه حداقل پایه حقوق و در واقع حدود چهار میلیون تومان است.
پیشنهاد افزایش ۴۰ درصدی هم کافی نیست
حسین گودرزی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی هم عنوان کرده که دولت افزایش ۳۰ درصدی را برای مستمری افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی برای سال آینده در نظر گرفته بود اما پیشنهاد اعضای کمسیون اجتماعی افزایش ۴۰ درصدی مستمری این اقشار بود که به تصویب اکثریت اعضا رسید.
اما نکته اینجاست که حتی اگر افزایش ۴۰ درصدی هم اعمال شود، مستمری مددجویان به میزان مشخص شده در قانون نخواهد رسید. مروتی فعال حوزه معلولان در این باره به ایسکانیوز گفت: این موضوع پیشنهاد کمیسیون اجتماعی است و باید در کمیسیون تلفیق بررسی شود و بعد از تصویب شدن در صحن علنی مجلس لازماجرا شود. این موضوع هنوز در حد پیشنهاد است.
وی افزود: از طرفی افزایش ۴۰ درصدی نهایتا مستمری را به حدود ۸۰۰ هزار تومان میرساند. در واقع مستمری مددجویان حتی با افزایش ۴۰ درصدی هم به میزانی که در قانون وجود دارد، نمیرسد. معلولان به دلیل هزینههای درمان، توانبخشی و مشکلاتی که در حمل و نقل دارند، هزینههای بالاتری در مقایسه با سایر مددجویان بهزیستی دارند و این میزان کفاف هزینهها را نمیدهد. افزایشها همخوانی با نرخ تورم و هزینهها ندارد.
گلایههای معلولان
معلولان در پیامهای متعددی که به ایسکانیوز ارسال کردند، نقدهایی به این شیوه پرداختها داشتند و معتقدند که این مبالغ کفاف هزینههای سنگین معلولان را نمیدهد.
یکی از معلولان در پیامی نوشته: «رئیس بهزیستی خواهشن مستمری را افزایش بدهید. اگر توانای کار کردن داشتم، هیج موقع کمک نمیخواستم.»
کاربر دیگری هم مشکل را در گستردگی فعالیتهای بهزیستی و ادغام معلولان با مددجویان کمیته امداد دانسته و گفته: «من کاری با کمیته امداد ندارم چون اونا کارگری هم میتونند کنند اما معلولینی مثل من که ۲۴ سالمه ونمیتونم کار کنم و پدرم هم کارگر فصلی است، آیا این مستمری با این همه تورم گرانی کافیه؟ حتی پول داروهامون هم نمیشه خدا رو خوش میاد؟ تو را به خدا یه فکری بحال معلولین کنید اصلا اینا رو از کمیته امداد جدا کنید و مستمری مارو زیاد کنید. ما نمیتونیم کار کنیم، همیشه یک نفر هم باید مواظبمون باشه. گناه ما چیه که معلول هستیم؟ خودتون یه دو دو تا ، چهارتا کنید ببینید ۵۵۰ هزار تومان باهاش چه کار میشه کرد؟»
معلول دیگری با انتقاد از اجرا نشدن قانون حمایت از معلولان نوشته: «چهل درصد هم مستمری ما معلولان را زیاد کنن، میشه هفتصد و خوردهای بعد منت میذارن که چهل درصد مستمری معلولان زیاد شد. ولی نمیگن پنج ساله قانون حمایت از معلولان را اجرا نمی کنن. نمیگن با این افزایش مستمری ما معلولان چقدر شد؟ همین جوری سر مردم و معلولان را کلاه میذارن. الان با هفتصد هزار تومان من که معلول خیلی شدید هستم، چه کنم؟ کرایه ماشین بدیم یا داروهامون رو تهیه کنیم؟ لوازم یدکی توان بخشی بخریم؟ فیزیوتراپی کنیم؟ لباس تهیه کنیم؟ برای منزل چیزی تهیه کنیم؟ ولی اگر کمی انسانیت تو وجودشان باشه، قانون حمایت را اجرا کنن. چرا که پنج تا ده سال دیگه سالمندان هم اضافه میشن به ماها آن وقت کشور جوابگو نیست چون زیر ساخت نداریم ولی اگر قانون حمایت اجرا بشه تا آن موقع جا میافته»
برخی از این خانوادهها که مستمری میگیرند، زنان سرپرست خانوار هستند و یکی از این افراد در پیام به ایسکانیوز عنوان کرده: «من ۴۷سالمه ودیگه توان کارکردن را ندارم وبا داشتن یک پسر معلول من زن سرپرست خانوار هم هستم باماهی ۵۰۰تومان چکار کنم؟ چرا دولت گرانی میکنه اما فکری به حال مردم نمی کنه؟»
وعدههای رئیس جمهور در روز جهانی معلولان چه بود؟
این گلایهها در حالی مطرح میشود که رئیس جمهور در روز جهانی معلولان گفته بود: هزینههای سنگین تجهیزات توانبخشی از آن دسته مسائلی است که دولت میتواند کمک موثری کند تا عزیزان دارای معلولیت برای تهیه وسایل یا تجهیزات مورد نیاز خود دچار مشکل نشوند. هم از وزیر تعاون و هم از رئیس سازمان بهزیستی و از همه سازمانها و نهادهایی که در این رابطه مسئولیت دارند، میخواهم که حمایتهای لازم را به عمل آوردند تا افراد دارای معلولیت برای تامین تجهیزات مورد نیاز خود به سختی نیفتند.
رئیسی با بیان اینکه میتوان برای تامین نیازمندیها و تهیه تجهیزات توانبخشی به افراد دارای معلولیت یارانه پرداخت کرد، گفت: مسئله بعدی که باید مورد توجه جدی قرار گیرد موضوع اشتغال افراد دارای معلولیت است. سازمان بهزیستی میتواند لیست افراد دارای معلولیت آماده فعالیت و کار را در اختیار همه سازمانها و ادارات دولتی و شرکتها قرار دهد تا در زمینههایی که این افراد میتوانند مشغول به کار شوند، جذب آنها در اولویت قرار گیرد.
رئیس جمهور در ادامه به موضوع تامین مسکن برای افراد معلول اشاره کرد و اظهار داشت: برخورداری از مسکن چه برای خود فرد معلول و چه برای والدین او آرامشبخش است. این مسئله دارای اولویتی است تا پدر و مادری که یک فرزند دارای معلولیت دارند، دیگر دغدغه مسکن اجارهای و جابجایی مدام را نداشته باشند.
رئیسی به وزارت راه و شهرسازی تاکید کرد که واگذاری مسکن و زمین به افراد دارای معلولیت و خانواده آنها در اولویت قرار گیرد و تصریح کرد: وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی این موضوع را به تاخیر نیندازند و در اسرع وقت پیگیر این کار باشند.
به گزارش ایسکانیوز، بسیاری از این افراد به ویژه آن دسته از مددجویانی که دچار معلولیت شدید هستند از پس هزینه بسیار دارو و درمان بر نمیآیند و در فقر به سر میبرند. از جهتی معلولیت شدید در این افراد باعث شده که توان کار کردن نداشته باشند و این مبلغ از مستمری کفاف هزینه زندگی آنها را نمیدهد و اگر این روند ادامه پیدا کند شاهد افزایش فقر در این قشر خواهیم بود.
انتهای پیام /
نظر شما